Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008): “Αφήσαμε αδειανή μια θέση στο τραπέζι”

Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Ηλείου ποιητή στο Θέατρο Απόλλων   Τα δέκα χρόνια απουσίας του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο...


Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Ηλείου ποιητή στο Θέατρο Απόλλων 

Τα δέκα χρόνια απουσίας του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου αποτελούν την αφορμή για την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οι Φίλοι του Γιώργη Παυλόπουλου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:00, στο θέατρο Απόλλων Πύργου.

Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και ποιητής Παντελής Μπουκάλας: «Μνήμη Γ.Π.» και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Ξούριας: «…Κι οι νεκροί σ’ ένα ποίημα» - Μορφές και μνήμες νεκρών στην ποίηση του Γ.Π.» ενώ ποιήματα του Γιώργη Παυλόπουλου θα διαβάσουν ο Γιάννης Μανώλης και η Μαριάννα Μαρτέλη. Ο ποιητής με την βιωματική γραφή…

Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας, 22 Ιουνίου 1924 – Πύργος Ηλείας, 26 Νοεμβρίου 2008) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Πύργο, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογιστής και γραμματέας στον ιδιωτικό τομέα και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

Τα πρώτα λογοτεχνικά του κείμενα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου το 1940 ενώ το 1943 δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα «Ο νεκρός Γ.Π.» στο περιοδικό Οδυσσέας (τεύχος 4, Δεκέμβριος 1943), που εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο.

Ήταν στενός φίλος με τον Τάκη Σινόπουλο και συνεργάστηκε μαζί του σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του. Ήταν επίσης φίλος με τους πεζογράφους Νίκο Καχτίτση, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, καθώς και με τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Το κατώγι, η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων κυκλοφόρησε το 1971 ενώ είχαν προηγηθεί πολλές δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε λογοτεχνικά περιοδικά του Πύργου και της Αθήνας, καθώς και σε έναν τόμο Για το Σεφέρη, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1962. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ο αιώνας μας, Αλφειός, Γράμματα και Τέχνες, Νέα Πορεία, Ποιητική Τέχνη, Αιολικά Γράμματα, Σημείο, Νέο Επίπεδο, Η Συνέχεια, Χρονικό, Ελίτροχος.

Επίσης, έγραφε στην εφημερίδα Καθημερινή. Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και περιελήφθησαν και σε σχολικά βιβλία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων ενώ επίσης, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική.

Με τη φροντίδα φίλων του, πίνακές του εκτέθηκαν στην ΙΘ΄ Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής το 1977. Τα ποιήματά του, όλα σε ελεύθερο στίχο, έχουν έντονα βιωματικό χαρακτήρα. «Αυτό που γράφω το έχω ζήσει», είχε πει ο ίδιος. Στα πρώτα του ποιήματα σκιαγραφούνται οι τραυματικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Στα τελευταία του ποιήματα, ο λόγος του επικεντρώνεται στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου: τον έρωτα και το θάνατο.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές…. 

Ο Παντελής Μπουκάλας, ένας έγκριτος δημοσιογράφος, που ταυτόχρονα υπηρετεί τα ελληνικά γράμματα ως ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και μελετητής, και ο οποίος, με μια σειρά δοκιμίων και μελετών που άρχισαν να εκδίδονται υπό τον γενικό τίτλο «Πιάνω γραφή να γράψω...», μας οδηγεί σε νέες αναγνώσεις και προσεγγίσεις της δημοτικής ποίησης.

Από το 1987 έως το 1990 είχε την ευθύνη της σελίδας βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από το 1990 έως το 2010 είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει κάθε μέρα και μέχρι σήμερα επιφυλλίδες πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού.

Από το 1976 εργάζεται ως διορθωτής (σε εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους) και ως επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης (καθώς και του Δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του το 2008. Άρθρα και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά Η λέξη, Το δέντρο, Γαλέρα, Νέο Επίπεδο, Τεχνοπαίγνιο, TheBook’sJournal, Ποιητική, στην εφημερίδα Εποχή κ.α.

Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα πολωνικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά και τα γαλλικά. Τελευταία του δουλεία είναι τα Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι «Πιάνω γραφή να γράψω…» που έχουν εκδοθεί οι δύο πρώτοι τόμοι.

Ο Γιάννης Ξούριας είναι επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και την ποιητική και ρητορική θεωρία του 18ου-αρχών 19ου αι. και ιδίως της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Το φιλολογικό του έργο (Η θεωρία των «γραμματικών τεχνών»), Αθήνα 2007, καθώς και μελέτες σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά. Έχει συνεργαστεί στη σύνταξη των καταλόγων: Κατάλογος της Βιβλιοθήκης Κωστή Παλαμά, Αθήνα 2010. Ελληνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή Βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου εφεξής Η Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Αθήνα 2010.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008): “Αφήσαμε αδειανή μια θέση στο τραπέζι”
Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008): “Αφήσαμε αδειανή μια θέση στο τραπέζι”
https://3.bp.blogspot.com/-azFjOWg57XY/W_viv3l7c2I/AAAAAAADLSU/gpD2oBA289AIHh6ngsbI1DLc_Ryb1NrRwCLcBGAs/s640/Giorgis_Pavlopoulos-1.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-azFjOWg57XY/W_viv3l7c2I/AAAAAAADLSU/gpD2oBA289AIHh6ngsbI1DLc_Ryb1NrRwCLcBGAs/s72-c/Giorgis_Pavlopoulos-1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/1924-2008.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/1924-2008.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy