Το «παλιό» στυλ μάρκετινγκ που επανέρχεται στην μόδα…λόγω οικονομικής δυσχέρειας…

Του Χρήστου Βιολέτη*  Με αυτό το είδος μάρκετινγκ έχουν χτιστεί ολόκληρες περιουσίες και «βιομηχανικές και εμπορικές αυτοκρατορίες» απ...


Του Χρήστου Βιολέτη* 

Με αυτό το είδος μάρκετινγκ έχουν χτιστεί ολόκληρες περιουσίες και «βιομηχανικές και εμπορικές αυτοκρατορίες» από επιχειρήσεις που βασίλευσαν, και πολλές εξακολουθούν να βασιλεύουν, επι σειρά ετών.

Στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου παρουσιάστηκε ένα νέο είδος προώθησης προϊόντων μέσω των ΜΜΕ που τότε δεν ήταν άλλα από την εφημερίδα, τους τοίχους, όχι του Facebook βέβαια, και μερικά περιοδικά. Ήταν γραμμένα απλά με καλλιγραφία της εποχής και πολύ μεράκι. Τότε έπρεπε να καταφέρουν να «ζωγραφίσουν» την εικόνα στο μυαλό του αγοραστή κυρίως με λέξεις. Δεν είχαν multimedia, βίντεο και γραφιστικά τρικ.

Έπρεπε να είναι έξυπνοι και να έχουν μελετήσει πολύ τον καταναλωτή. Το μάρκετινγκ λοιπόν από εκείνα τα χρονιά είχε σαν μοναδικό του σκοπό να πουλήσει τα εμπορεύματα που παρασκεύαζαν οι μικρές βιοτεχνίες της εποχής. Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτές οι βιοτεχνίες θα εξελίσσονταν σε βιομηχανίες και τότε γεννήθηκε και η βιομηχανική επανάσταση.

Αναφέρομαι σε ένα είδος μάρκετινγκ που ονομάζετε Direct Response Marketing, η αλλιώς σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση, Μάρκετινγκ Άμεσης Απόδοσης. Χρησιμοποιεί συστατικά που προτρέπει τον αναγνώστη να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις όπως π.χ. να τηλεφωνήσει για μια προσφορά ή να έρθει μέσα στο κατάστημα να ψωνίσει.

Πολύ λίγοι ξέρουν και χρησιμοποιούν αυτό το είδος μάρκετινγκ, και όχι απαραίτητα οι μεγάλες επιχειρήσεις, για λόγους που θα εξηγήσω κάποια άλλη φορά. Αυτό το είδος μάρκετινγκ έχει τέλεια εφαρμογή στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι το μοναδικό είδος μάρκετινγκ που είναι υπεύθυνο προς την επιχείρηση και αποδοτικό.

Είναι αυτό το είδος μάρκετινγκ που θα επενδύσει η μικρή επιχείρηση 1€, και με σωστή εφαρμογή, θα κερδίσει αμέσως, το κόστος συν κέρδος.

Αυτή είναι άλλωστε η λογική πίσω απ’ οποιαδήποτε προσπάθεια που κάνουμε ώστε να προωθήσουμε την επιχείρηση μας. Όταν λέω επιχείρηση, για συντομία χρόνου, αναφέρομαι σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στο κέρδος, συμπεριλαμβανομένου και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, γιατί κι αυτές έχουν έξοδα και επομένως χρειάζονται έσοδα για να λειτουργήσουν.

Οτιδήποτε λοιπόν υπάρχει στην αγορά και δραστηριοποιείται χρειάζεται μάρκετινγκ. Μάρκετινγκ δεν είναι μόνο η διαφήμιση, η διαφήμιση είναι ένα μέρος του μάρκετινγκ, και θα εξηγήσω παρακάτω τη διαφορά.

Τι είναι μάρκετινγκ; 

Μάρκετινγκ είναι κάθε προσπάθεια που κάνει μια επιχείρηση για να προωθήσει τα αγαθά της ή να προβληθεί, είτε αυτό είναι διαφήμιση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ,στην εφημερίδα ή στο ίντερνετ με την τοποθέτηση banners, (μικρών σποτ που όταν τα «πατάμε» μας παραπέμπουν σε μια άλλη ιστοσελίδα με περισσότερες λεπτομέρειες για το προϊόν ή την εταιρία μας).

Το κάθε post που κάνουμε στα Social Media όπως επίσης είναι και η συγκομιδή στοιχείων (database) υποψήφιων πελατών. Επίσης, η ανάλυση δεδομένων της αγοράς και το prospect profiling όπου κάνοντας έρευνα αγοράς για να ανεύρουμε καινούργιους, πιθανούς αγοραστές που θα ήταν οι ιδανικότεροι για να αγοράσουν το προϊόν μας. (Ιδανικότεροι = κατάλληλοι…)

Υπάρχουν τρία συστατικά που κάνουν μια προσπάθεια μάρκετινγκ αποδοτική και πιθανόν κερδοφόρα.

Χρειάζεται, 1ον : να τραβήξουμε την προσοχή του αγοραστή,

2ον : να του δώσουμε λόγο να μας προσέξει (την προσφορά μας), και

3ον: να του δώσουμε κίνητρο να αγοράσει.

Πως τραβάμε την προσοχή θα με ρωτήσετε τώρα… 

Για να δούμε μερικά παραδείγματα… Με μια επικεφαλίδα! Μια επικεφαλίδα που θα κάνει μια ερώτηση ή θα υποδηλώνει κάτι, ένα ρητό, κάποια στοιχεία ή που θα δίνει μια πληροφορία με σκοπό να «αφυπνίσει» τον αναγνώστη.

Π.Χ.: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΚΑΘΕ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ… Κατόπιν, ο λόγος, η αιτία για να μας προσέξει ο αναγνώστης είναι η «αξία» που θα δει στη διαφήμισή μας ή πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα, (το «μήνυμα» είναι κάτι το οποίο θα ασχοληθούμε σε επερχόμενα άρθρα…)

Π.Χ.: Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΩΜΙΔΗΣ ΕΛΙΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟ TXM1399 ΠΡΙΟΝΙ ΤΗΣ YAMAHA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ… (απλό παράδειγμα, καμία σχέση δεν έχει με πραγματικό εργαλείο της Yamaha…)

Και τέλος, το κίνητρο που θα δώσει η διαφήμιση μας στον αναγνώστη είναι η «δελεαστική» πρόταση που θα του κάνουμε…

Π.Χ.: ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ TMX1399 ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΠΟ 139€ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ 99€, ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΙΜΗ…

Όπως μια συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής χρειάζεται υλικά και μια συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να μπουν για να βγει ένα εύγευστο προϊόν, έτσι χρειάζεται και μια «συνταγή» και με μια σειρά να μπουν τα παραπάνω «υλικά» για να βγει μια διαφήμιση σωστή και να έχει απόδοση, γιατί στο τέλος τέλος αυτό που μετράει είναι το κέρδος.
________________________


* Ο Κος Βιολέτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και ειδικεύεται στη στρατηγική και στην εφαρμογή αυτοματοποιημένων συστημάτων μάρκετινγκ όπως επίσης στην ανάλυση δεδομένων αγοράς. Μετά από μια 20ετή επιχειρηματική σταδιοδρομία στον Καναδά και Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστεί και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου καταγωγής του, την Ανδραβίδα Ηλείας, και σε ολόκληρη την περιοχή. 

Ο Κος Βιολέτης γράφει για μάρκετινγκ και πωλήσεις σε απλή, καθημερινή γλώσσα γιατί στοχεύει να γίνει κατανοητός από τον απλό επαγγελματία, τον έμπορα, τον ηλεκτρολόγο, τον μπακάλη κτλ. που αγωνίζονται καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες και προκλήσεις της «νέας οικονομίας» και αλλαγής συνθηκών της αγοράς. 

Ο Κος Βιολέτης, σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα προσφέρει σεμινάρια μάρκετινγκ και πωλήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, για χρόνο και τοποθεσία που θα πραγματοποιούνται τα σεμινάρια σε όλο το δήμο απευθυνθείτε στην υπάλληλο του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δεσποινίς Ιωάννα Μπουντανιόζου, στο τηλέφωνο 26233 60848.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Το «παλιό» στυλ μάρκετινγκ που επανέρχεται στην μόδα…λόγω οικονομικής δυσχέρειας…
Το «παλιό» στυλ μάρκετινγκ που επανέρχεται στην μόδα…λόγω οικονομικής δυσχέρειας…
https://1.bp.blogspot.com/-VNvRBGLMVRc/W_SDgNlv_WI/AAAAAAADKYI/XFQ8sgLnOQwoFfziyikInEIpLaRKz1vpQCLcBGAs/s640/entrepreneur-1340649_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-VNvRBGLMVRc/W_SDgNlv_WI/AAAAAAADKYI/XFQ8sgLnOQwoFfziyikInEIpLaRKz1vpQCLcBGAs/s72-c/entrepreneur-1340649_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_106.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_106.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy