-->

Χελιδόνι: Στον αέρα η γέφυρα μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Πηνελόπης»

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κατοίκων του Χελιδονίου, που χθες το πρωί βρέθηκαν μπροστά σε μια σοβαρή κατολίσθηση ...


Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κατοίκων του Χελιδονίου, που χθες το πρωί βρέθηκαν μπροστά σε μια σοβαρή κατολίσθηση στην γέφυρα του Ενιπέα, καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων.

Είχαν επισημάνει το πρόβλημα από τον περασμένο Μάιο, αλλά μέχρι χθες δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση. Η παρατηρητικότητα του οδηγού του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πύργος – Χελιδόνι – Πύργος, ήταν αυτή που τον έσωσε, αφού αποφάσισε να μην διασχίσει στη γέφυρα, λίγο πριν υποχωρήσει το έδαφος και δημιουργήσει «κρατήρα» βάθους 3-4 μέτρων.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τους κατοίκους του Χελιδονίου αποκλεισμένους από την δυτική πλευρά του χωριού, λόγω της καθίζησης που σημειώθηκε στον τοίχο υποστήριξης της γέφυρας και η οποία – σύμφωνα με τους μηχανικούς είναι συνέπεια της διάβρωσης του εδάφους που προκάλεσαν τα νερά του ποταμού που είχαν παρεκκλίνει της κοίτης διέρχονταν κάτω από αυτό. Κι αυτό, το είχαν επισημάνει οι κάτοικοι από τον περασμένο Μάιο, όταν και πάλι σφοδρό κύμα κακοκαιρίας είχε πλήξει την περιοχή.

Η μόνη διέξοδος για τους κατοίκους του Χελιδονίου, ήταν μέσω Καυκωνίας και Πελοπίου, αφού και ο δρόμος Νεράιδα – Πύργος, στο τμήμα από τη θέση «Ποτάμι» μέχρι τη γέφυρα του Ενιπέα, λόγω των καθιζήσεων και κατολισθήσεων, ήταν αδιάβατος, αποκλείοντας έτσι για πολλοστή φορά και τους κατοίκους της Νεράιδας.

Αυτοψία και απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο σημείο, νωρίς το πρωί βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μιχάλη Καλογερόπουλο και τον Προϊστάμενο του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Νίκο Μπούλιαρη, οι οποίοι συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Χελιδονίου Γιάννη Σωτηρόπουλο αλλά και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι γνωρίζουν την περιοχή και τη γέφυρα από κατασκευής της, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από καιρό γιατί διέρχονται καθημερινά από το σημείο για να πάνε στις δουλειές και στις περιουσίες τους, και χθες έγιναν μάρτυρες της σοβαρής αυτής ζημιάς.

Μέχρι το μεσημέρι το έδαφος υποχωρούσε, αφού το νερό συνέχισε να «δουλεύει» κάτω από το σημείο, γι’ αυτό και μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν μηχανικοί της Π.Ε Ηλείας, αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σημείο. Παράλληλα, το σχολικό δρομολόγιο μεταφοράς των μαθητών του Χελιδονιού στο Πελόπιο, έγινε μέσω Καυκωνίας και το ίδιο θα γίνεται μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο σημείο.

Δεν κινδυνεύει η στατικότητα της γέφυρας

«Η ζημιά έχει εντοπιστεί στους πτερυγότοιχους, όπου το νερό υπέσκαπτε το έδαφος και δημιούργησε την καθίζηση. Τα βάθρα στήριξης και το κύριο ¨σώμα¨ της γέφυρας, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στατικότητας», διαβεβαίωσε ο κ.Γεωργιόπουλος μετά την αυτοψία των μηχανικών, στο σημείο, στο οποίο από την πρώτη στιγμή έφτασε και ο εργολάβος δημόσιων έργων Θέμης Νικολετόπουλος, με τον οποίο η Π.Ε Ηλείας έχει «ανοιχτή εργολαβία» για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

«Ο εργολάβος έκανε μια λιθορυπή, κλείνοντας ουσιαστικά την παροχέτευση του νερού από το σημείο της καθίζησης, και ¨οδήγησε¨ τα νερά στο κέντρο της κοίτης, ώστε να σταματήσει η διάβρωση. Αύριο (σ.σ σήμερα) καιρού επιτρέποντος, θα ρίξει μπετό στο σημείο, θα κλειστεί ο κρατήρας που δημιουργήθηκε και θα ασφαλτοστρωθεί. Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης, ή το πρωί της Τετάρτης, θα δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία το σημείο. Κι όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα ενισχυθεί και το απέναντι τμήμα του πτερυγότοιχου, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τον ίδιο κίνδυνο», εξήγησε ο κ.Γεωργιόπουλος.

Καθαρίστηκαν οι δρόμοι, ακολουθεί το ποτάμι

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, προκειμένου να πραγματοποιείται με ασφάλεια η κυκλοφορία από τον δρόμο της Νεράιδας, με JCB της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθαρίστηκε ο δρόμος από τη γέφυρα του Ενιπέα μέχρι τη θέση «Ποτάμι» στη διασταυρωση Χελιδονίου, από τα χώματα που είχαν κατολισθήσει ενώ έγινε και ρίψη χαλικιού σε τμήμα του δρόμου που είχε σημειωθεί καθίζηση. Εξάλλου, όπως διαβεβαίωσε ο κ.Γεωργιόπουλος, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, (σ.σ προ ημερών έγινε αυτοψία από μηχανικούς της ΠΕΗ) θα ξεκινήσουν και οι εργασίες καθαρισμού του ποταμού, προκειμένου να προφυλαχθούν οι παραποτάμιες καλλιέργειες από τα νερά του ποταμού που «φουσκώνει» σε κάθε έντονη βροχόπτωση.



www.patrisnews.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Χελιδόνι: Στον αέρα η γέφυρα μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Πηνελόπης»
Χελιδόνι: Στον αέρα η γέφυρα μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Πηνελόπης»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwLzA99bwL37sLFlgON2Mh6Dozvcg6kENgBjdpvvTgBkyykePuFdGbnj5zcZR5CYhdxGjG_QJfCrfPMyO2u16SbysH5HF3TqZiDbIlTCjpnwhHYDILSKLPpVwlE812QFE3qJ_pn-F1hkg/s640/a1-1-696x358.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwLzA99bwL37sLFlgON2Mh6Dozvcg6kENgBjdpvvTgBkyykePuFdGbnj5zcZR5CYhdxGjG_QJfCrfPMyO2u16SbysH5HF3TqZiDbIlTCjpnwhHYDILSKLPpVwlE812QFE3qJ_pn-F1hkg/s72-c/a1-1-696x358.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_147.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_147.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy