Προσοχή στις «μπόμπες»

Χαμός και εκτός σεζόν με την πώληση νοθευμένων ποτών   Τίποτα δεν μας σώζει... Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση τι μπορούμε να κάν...


Χαμός και εκτός σεζόν με την πώληση νοθευμένων ποτών 

Τίποτα δεν μας σώζει... Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα για να σώσουμε τη ζωή μας ή την υγεία μας αν πιούμε ένα ποτό «μπόμπα». Τα ποτά «μπόμπες» μπορούν να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο. Λειτουργούν ως δηλητήριο για τον οργανισμό και το αντίδοτο δεν υπάρχει ούτε στα νοσοκομεία, αλλά ούτε και στα φαρμακεία.

Σε κάποια άλλη χώρα μπορείτε να το βρείτε, στην Ελλάδα όμως όχι. Αυτό επιβεβαίωσε στο «Ποντίκι» φαρμακοποιός, ιδιοκτήτης μεγάλου φαρμακείου στην Αττική. Το κόστος του ενδεδειγμένου αντιδότου (φομεπιζόλη) φτάνει τα 1.000 ευρώ και, επειδή είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι εξαιρετικά δυσεύρετο.

«Βομβαρδισμός» κάθε βράδυ 

Φυσικά τα νοθευμένα ποτά δεν κυκλοφορούν στα μαγαζιά μόνο τα καλοκαίρια, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Ακόμη και τώρα, σε κεντρικά μπαρ της Αθήνας, καταναλωτές πέφτουν θύματα μιας τέτοιου είδους δηλητηρίασης.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχει κατασχέσει 11.211 φιάλες οινοπνευματώδων ποτών το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του. Επιπλέον έχει κατασχέσει 110.200 λίτρα από αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή) και 30.606 φιάλες άνυδρης αλκοόλης. Σύμφωνα πάντα με το ΣΔΟΕ, ο έλεγχος των επιχειρήσεων απαιτεί συστηματική προετοιμασία που διαρκεί δύο με τρεις μήνες.

Επομένως για ίσο χρονικό διάστημα τα μαγαζιά στα οποία θα έπρεπε ακαριαία να μπαίνει «λουκέτο» παραμένουν ανοιχτά και πωλούν ανενόχλητα νοθευμένα ποτά σε ανυποψίαστους πελάτες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Από την άλλη, η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Γενικού Χημείου του Κράτους για το 2017 δείχνει ότι η υπηρεσία έλαβε 2.651 δείγματα αλκοολούχων ποτών, από τα οποία έλεγξε μόνο τα 1.662 για το αν είναι κατάλληλα.

Τα 500 από αυτά τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά και μόλις τα 27 κρίθηκαν μη ασφαλή. Παράλληλα, ελέγχθηκαν 253 δείγματα από προϊόντα απόσταξης, από τα οποία μόνο τα 141 κρίθηκαν για το αν είναι κανονικά. Από αυτά, τα 4 χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή. Τα δείγματα κρασιών που εξετάστηκαν ήταν συνολικά 866, εκ των οποίων τα 9 δεν ήταν ασφαλή για κατανάλωση.

Τέλος, έλαβε 2.288 δείγματα από μπύρες και από αυτά τα 24 κρίθηκαν ως μη ασφαλή. Το συμπέρασμα είναι ότι οι αριθμοί του ΣΔΟΕ δεν ταιριάζουν με τους αριθμούς του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Οπότε οι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιούνται στα αλκοολούχα ποτά δεν γίνονται με τον τρόπο που πιστεύαμε όλοι ότι θα έπρεπε. Σε επικοινωνία μας με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Λουκά Κρίκο, ενημερωθήκαμε πως ο χρόνος που χρειάζεται για τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους για τον έλεγχο νοθευμένων ποτών παραμένει άγνωστος.

«Το χρονικό διάστημα που απαιτείται θεωρητικά είναι πιο γρήγορο όταν υπάρχουν αρκετά δείγματα» δήλωσε. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς είχε δηλώσει τον Ιούνιο στο News 24/7 ότι είχαν σταλεί «80 δείγματα ποτών για έλεγχο και οι απαντήσεις θα βγουν όταν τελειώσει η σεζόν. Πώς θα επέμβουμε τότε; Πώς θα βάλουμε λουκέτο σε μαγαζιά αν πωλούν τώρα νοθευμένα;». Άρα ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «μπόμπας».

Ένα σωτήριο τεστ 

Σε αυτό το σημείο έρχεται ο 27χρονος χημικός μηχανικός Ραφαήλ Κουρμουλάκης, ο οποίος έχει βρει τη λύση. Έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο τεστ «τσέπης», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει - με χρώμα - μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με μερικές σταγόνες αν το ποτό είναι νοθευμένο ή όχι. Πρόκειται για ένα τεστ το οποίο μπορεί να καταστεί σωτήριο και για τη ζωή και την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για το κράτος.

Ο 27χρονος χημικός μηχανικός Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει μεθανόλη, αιθυλενογλυκόλη και διαιθυλενογλυκόλη. Δεν μπορεί να ανιχνεύσει την περίπτωση νοθείας με ισοπροπανόλη, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου.

Ωστόσο ο Ρ. Κουρμουλάκης συναντά τεράστια εμπόδια με τον κρατικό μηχανισμό και δεν μπορεί να το κυκλοφορήσει στην αγορά. «Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει κάποια σοβαρότητα. Το τεστ θα φέρει είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που είναι 100 μέχρι 400 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τον ΦΠΑ και τα χρήματα των δικαιούχων των εμπορικών σημάτων, μήπως είναι μέχρι 1 δισ. το όφελος στην πραγματική οικονομία;» δήλωσε ο χημικός μηχανικός στο «Π».

«Το τεστ μπορεί να αποφέρει ένα πλήγμα σχεδόν στο σύνολο του λαθρεμπορίου», υποστηρίζει ο Ρ. Κουρμουλάκης. «Το ΣΔΟΕ και οι τελωνειακές αρχές έχουν εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον για το τεστ, αλλά το προϊόν πρέπει να τελειοποιηθεί και να γίνει έτοιμο για χρήση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω τα μέσα και την υποδομή να το κάνω. Έχουμε μια τεχνολογία η οποία είναι απολύτως λειτουργική, αλλά δεν έχουμε τον επενδυτή που θα το υλοποιήσει» επισημαίνει.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει με οικονομολόγο που εκτιμά πως είναι άριστες οι προβλέψεις πώλησης του προϊόντος. «Η ζήτηση του τεστ θα είναι παγκόσμια, γιατί οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από νοθευμένα ποτά είναι δεκάδες. Ειδικά σε κράτη της Ευρώπης, αλλά ακόμη και στην Τουρκία» συμπλήρωσε.

«Η νοθεία των ποτών δεν “βλέπει” ούτε κοινωνικά στρώματα ούτε τίποτα. Μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, γι’ αυτό πρέπει να είσαι προφυλαγμένος. Και το παιδί του πρωθυπουργού να είναι κάποιος, αν πιει ποτό “μπόμπα”, τελείωσε» καταλήγει.

Το τεστ μετά την αντίδραση


Αριστερά: Εισήχθη καθαρό λευκό κρασί (αιθανόλη 12% και μεθανόλη μέχρι 0,0008% max). Το αρχικό ροζ χρώμα στον ανιχνευτή παρέμεινε. Αποτέλεσμα αρνητικό σε νοθεία. 

Δεξιά: Εισήχθη νοθευμένο λευκό κρασί (αιθανόλη 12.2% και μεθανόλη 3.8%). Παρατήρησε την καταστροφή της αρχικής δομής του υλικού του αντιδραστήρα, όπου φαίνεται η πράσινη στήλη πιο ψηλά και πράσινα σωματίδια. Το αρχικό ροζ χρώμα στον ανιχνευτή έφυγε και προέκυψε διαυγές διάλυμα. Αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία.

  www.topontiki.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Προσοχή στις «μπόμπες»
Προσοχή στις «μπόμπες»
https://3.bp.blogspot.com/-kh8PFQxqWJg/W_0_2u9gRoI/AAAAAAADLdo/Ndl9ToaW9kshGG3vqpaGu5OjaYZFmb9OwCLcBGAs/s640/drinks-2578446_960_720.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-kh8PFQxqWJg/W_0_2u9gRoI/AAAAAAADLdo/Ndl9ToaW9kshGG3vqpaGu5OjaYZFmb9OwCLcBGAs/s72-c/drinks-2578446_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_688.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_688.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy