-->

Γιώργος Στεφανόπουλος: Ο ευπατρίδης και υψηλόφρων Ηλείος πολιτικός !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος  Με έντονο το στοιχείο της καλλιτεχνικής ευαισθησίας που πάραυτα δεν θα μετατρέψει σε έργο, αλλά ...




Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Με έντονο το στοιχείο της καλλιτεχνικής ευαισθησίας που πάραυτα δεν θα μετατρέψει σε έργο, αλλά και τις επίζηλες πολιτικές καταβολές της λαμπρής οικογένειας των Στεφανοπουλαίων, προβάλει στην πολιτική σκηνή της Ηλείας ένας ακόμη εξαίρετος βλαστός της.

Ο ευγενής Γιώργος Στεφανόπουλος. Γεννήθηκε το 1904 στον Πύργο και βίωσε στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον, την αχλή, τη δόξα, αλλά τις πίκρες όχι λίγες φορές, της πολιτικής.

Καίτοι εξεδήλωσε από νεαρή κιόλας ηλικία ένα σπάνιο ταλέντο στη ζωγραφική, η βαριά παρακαταθήκη της οικογένειας του τον συνόδευε στις μεγάλες επιλογές της ζωής του και προκαθόρισε τη μοίρα του. Έτσι από πολύ μικρός και γοητευμένος απο την απαστράπτουσα πολιτική σταδιοδρομία του αδελφού του Στεφάνου, που κατακτούσε βήμα-βήμα την πολιτική σκηνή της Ελλάδος, βρέθηκε πλάι στον αδελφό του σαν σύμβουλος.

Ήταν τα πρώτα σπέρματα της μετέπειτα σταδιοδρομίας του στην πολιτική. Με την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άριστες επιδόσεις και σπουδαία νομική κατάρτιση που για τα μέλη της εύχυμης πνευματικά και πολιτικά οικογένειας των Στεφανοπουλαίων ήταν στα default settings, χαρακτήρισαν την ακαδημαϊκή παιδεία του Γιώργου Στεφανόπουλου.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των νομικών του σπουδών ο Πύργιος πολιτικός κατήλθε στη γενέτειρά του το 1930 και άσκησε μαχόμενη δικηγορία. Οι επιτελικές του ικανότητες και η συμβολή του στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής παρουσίας του αδελφού του Στεφάνου, εν παραλλήλω με την επιτυχή άσκηση της δικηγορίας στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για να εισέλθει ο Γιώργος Στεφανόπουλος στον στίβο της πολιτικής.

Για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας θα εκλεγεί το 1952 υπο την σκέπη του «Ελληνικού Συναγερμού» του στρατάρχη Παπάγου. Ενώ θα επανεκλεγεί το το 1961, το 1963 και το 1964 με τον κομματικό σχηματισμό της «Ενώσεως Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου.

Παράλληλα όμως με την κοινοβουλευτική του παρουσία ο Γιώργος Στεφανόπουλος έχει κερδίσει υψηλά ηθικά ερείσματα στο λαό της Ηλείας ως κεντρικός επιτελής του γίγαντα αδελφού του Στέφανου, ο οποίος έχει ήδη αναχθεί σε κορυφαία φυσιογνωμία της πολιτικής μας σκηνής.

Την παρουσία εξάλλου του Γιώργου πλάι στον αδελφό του Στέφανο - που σαν τους διόσκουρους τους ενώνει απερίγραπτη αγάπη – στην διεύθυνση του πολιτικού τους γραφείου, συμπληρώνει η αοίδιμη μητέρα τους κ-α Φανή, με την πέραν των ανθρωπίνων ορίων εκπληκτική της μνήμη, κατά πως λέγουν οι παλιότεροι.

Η κ-α Φανή για την οποία εμβόλιμα θα αναφέρουμε, ότι πολλά φτωχά ηλειωτόπουλα στα δίσεκτα χρόνια της κατεστραμμένης μεταπολεμικά Ελλάδας, ένοιωσαν την υψηλή ηθική της ευεργεσία. Στις εθνικές εκλογές του 1961 η οικογένεια Στεφανόπουλου θα υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα που την κλονίζει.

Ο μεγάλο Στέφανος Στεφανόπουλος δεν εκλέγεται βουλευτής, αφού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της οικογένειας, θεωρώντας δεδομένη την εκλογή του αξέχαστου Στεφάνου, ψηφίζει σωρηδόν τον Γιώργο και ο Στέφανος έρχεται πρώτος επιλαχών στην Ηλεία.

Το ολύμπιο ήθος όμως και η ανείπωτη αδελφική αγάπη του Γιώργου προς τον Στέφανο, τον εξωθούν σε παραίτηση από την έδρα την οποία καταλαμβάνει ως πρώτος επιλαχών ο Στέφανος, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να ξαναμπεί στη Βουλή. Σε ότι αφορά την ανάληψη χαρτοφυλακίων ο Γιώργος Στεφανόπουλος ανέλαβε δυο φορές υπουργικό αξίωμα.

Και τις δυο στην κυβέρνηση Ηλία Τσιριμώκου το 1965 και ειδικότερα τα χαρτοφυλάκια του υπουργείου Συγκοινωνιών και του υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα με την πολυδιάστατη πολιτική του παρουσία, ο Γιώργος Στεφανόπουλος ανέπτυξε αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα. Δημοσίευσε έτσι πολλά άρθρα νομικού κυρίως και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά.

Υψηλό κοινωνικό ήθος, πολιτική ευπρέπεια και ξεχωριστή αγάπη για την τέχνη ήταν τα στοιχεία με τα οποία πορεύτηκε στη ζωή του ο αξέχαστος Γιώργος Στεφανόπουλος και κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση του ηλειακού λαού. Απεβίωσε πριν λίγα χρόνια αφαιρώντας ένα ακόμα πολύτιμο πετράδι, από την αλουργίδα της αδαμάντινης οικογένειας των Στεφανοπουλαίων.

Η ιαχή του θανάτου του σκόρπισε πάνδημη θλίψη σε όλη την Ηλεία.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Γιώργου Στεφανόπουλου, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γιώργος Στεφανόπουλος: Ο ευπατρίδης και υψηλόφρων Ηλείος πολιτικός !
Γιώργος Στεφανόπουλος: Ο ευπατρίδης και υψηλόφρων Ηλείος πολιτικός !
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk5XDJWVbuvPWowROOHYbVIaA1C26qn2RGVw1dF9qEUECVPWTTJbe8Mb3xTLkI0l2SNdr9w7cCE3D4BYcfzyRDvVZV-s8azLZ2gSnUR-yztgmhbJmpORCwzfMWf3lzSlyRVX7ZCzIt8ms/s640/46474576_1938711042882192_1526672105620373504_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk5XDJWVbuvPWowROOHYbVIaA1C26qn2RGVw1dF9qEUECVPWTTJbe8Mb3xTLkI0l2SNdr9w7cCE3D4BYcfzyRDvVZV-s8azLZ2gSnUR-yztgmhbJmpORCwzfMWf3lzSlyRVX7ZCzIt8ms/s72-c/46474576_1938711042882192_1526672105620373504_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_725.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_725.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy