-->

Η Ψωρίαση… η Κατάρα των Θεών

Το νόσημα της ψωρίασης, αναφέρεται από την αρχαιότητα και χαρακτηριζόταν ως κατάρα των θεών. H ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματο...


Το νόσημα της ψωρίασης, αναφέρεται από την αρχαιότητα και χαρακτηριζόταν ως κατάρα των θεών.

H ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματοπάθεια η οποία υποτροπιάζει αρκετές φορές και θεραπεύεται δύσκολα. Kλινικά, χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες και πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. H κλασσική εντόπιση των βλαβών είναι στους αγκώνες και στα γόνατα. Σήμερα σε πλανητικό επίπεδο εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση. Yπολογίζεται ότι το 1-2% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας και για την Eλλάδα οι πάσχοντες/ουσες φθάνουν στις 200.000.

H ψωρίαση ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το όνομα ψωρίαση προέρχεται από την ελληνική λέξη “ψώρος”, που σημαίνει λέπι. Το νόσημα της ψωρίασης, αναφέρεται από την αρχαιότητα και χαρακτηριζόταν ως κατάρα των θεών. Ο Ιπποκράτης, το 400 π.Χ., περιγράφει ως νόσημα την ψωρίαση και χρησιμοποιεί την πίσσα ως θεραπεία της. Το 150 π.Χ. ο Γαληνός προτείνει συχνά λουτρά και τοπική εφαρμογή με λίπος, ενώ τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Κέλσος εφαρμόζει στις ψωριασικές βλάβες παρασκευάσματα με θείο.

Τον Μεσαίωνα οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζονται όπως οι λεπροί και αναγκάζονται να χτυπάνε κουδούνες για να ενημερώνουν τον κόσμο πού πηγαίνουν και σε ποιο χώρο θα παρευρίσκονται. Το στίγμα γι αυτούς τους ασθενείς συνεχίζεται μέχρι το 1800, όταν ο Φον Χέμπρα διαχώρισε τα δύο αυτά νοσήματα. Από τότε περνούν πολλά χρόνια χωρίς πρόοδο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Οι γιατροί συστήνουν μπάνιο σε θειούχα νερά, αλοιφές και έλαια που περιέχουν πίσσα ή θείο. Τη δεκαετία του ‘70 προτείνονται τα λουτρά στη Νεκρά Θάλασσα ως πιθανή θεραπεία. Η έρευνα ώστε να βρεθεί η αιτία της ψωρίασης αλλά και η αποτελεσματική της θεραπεία ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα όλο και περισσότερο υποστηρίζεται ότι τα αίτια της ψωρίασης σχετίζονται με τα γονίδια των κυττάρων των ασθενών, καθιστώντας τα το κλειδί για την δημιουργία νέων θεραπειών και τον οριστικό προσδιορισμό της αιτιοπαθογένειας της ψωρίασης.

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα

Υπάρχουν πολλές ασθένειες και παθήσεις που σχετίζονται με την ψωρίαση. Η συνηθέστερη είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί συχνά πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Όπως η ψωρίαση σε όλο το σώμα ή σε κάποια περιοχή μόνο, όπως η ψωρίαση στα χέρια, έτσι και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια κατάσταση. Μπορεί να προσβάλλει μέχρι και το 30% των ατόμων με ψωρίαση. Πολλοί υποθέτουν ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις έχουν σχέση με την ηλικία και όχι με την ψωρίαση. Αν έχετε ψωρίαση και βιώνετε πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον δερματολόγο για να διαπιστώσετε αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τους. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσει καλύτερα τη θεραπεία της ψωρίασης, που ήδη ακολουθείτε.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση συσχετίζεται με διάφορες άλλες συστηματικές παθήσεις και συννοσηρότητες, όπως:

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Μεταβολικό σύνδρομο
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Αυτοάνοσα νοσήματα
Κακοήθεια
Ψυχιατρικές παθήσεις

Για τον λόγο αυτό, εάν πάσχετε από ψωρίαση πρέπει να ελέγχετε συχνά την υγεία σας.

7 αλήθειες γύρω από την ψωρίαση 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να πείθουν ότι το νόσημα είναι μεταδοτικό Oι βλάβες της νόσου δεν εξελίσσονται σε καρκίνο ή σε έλκη του δέρματος. Mέχρι σήμερα δεν υφίσταται ειδική δίαιτα με θετική επίδραση στη νόσο Πρέπει να αποφεύγονται οι μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί του δέρματος H ψωρίαση δεν επηρεάζει αυτή καθαυτή τη σεξουαλική δραστηριότητα H κακή ψυχολογική κατάσταση του/της ασθενούς επηρεάζει τη νόσο. H ψωρίαση δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Προσοχή όμως στη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (OXI ρετινοειδή, μεθοτρεξάτη, PUVA).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ:

125 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πάσχουν από ψωρίαση 250.000 άνθρωποι. Από αυτούς το 30% έχει ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, ενίοτε επώδυνη, παραμορφωτική και αναπηρική νόσος, για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Εκτός του πόνου και του κνησμού που προκαλεί, οι ασθενείς βιώνουν κοινωνικό και επαγγελματικό στιγματισμό και αποκλεισμό.

Οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άλλων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, μεταβολικό σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ηπατική νόσο και κατάθλιψη. 42% των ασθενών με ψωρίαση θα παρουσιάσουν και ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και οίδημα των αρθρώσεων και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την ψωρίαση λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, ανεπαρκούς θεραπείας ή αδυναμίας πρόσβασης σε ειδικές μονάδες .

  www.newsitamea.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η Ψωρίαση… η Κατάρα των Θεών
Η Ψωρίαση… η Κατάρα των Θεών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOcvkBQ3GBZPdglYL5wdKpTqR7AfKwMIrkwTIIEZKHhOvC2LTK2x0_QVi7J5i1lG0VBaFWCgBv6EQhrB3koS4bvaWiMBgwfzaMhtdgjxTBS8vJg5bXA-5p4UapUI_tER1FHDwK_buuEm0/s640/wacky-psoriasis-facts.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOcvkBQ3GBZPdglYL5wdKpTqR7AfKwMIrkwTIIEZKHhOvC2LTK2x0_QVi7J5i1lG0VBaFWCgBv6EQhrB3koS4bvaWiMBgwfzaMhtdgjxTBS8vJg5bXA-5p4UapUI_tER1FHDwK_buuEm0/s72-c/wacky-psoriasis-facts.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_259.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_259.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy