-->

Τα χωριά του Μαινάλου είναι το τέλειο χειμωνιάτικο Σ/Κ

της Ηρώς Κουνάδη Χτισμένα εξολοκλήρου από πέτρα, σκαρφαλωμένα σε χιονισμένες βουνοπλαγιές, με φαντασμαγορικά ελατοδάση στα πόδια τους ...


της Ηρώς Κουνάδη

Χτισμένα εξολοκλήρου από πέτρα, σκαρφαλωμένα σε χιονισμένες βουνοπλαγιές, με φαντασμαγορικά ελατοδάση στα πόδια τους και ταβερνάκια με αναμμένα τζάκια στις πλατείες τους, τα χωριά του Μαινάλου είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις σου. Άσε που απέχουν και μια ανάσα (ή δυο ωρίτσες) από την Αθήνα.

Η Στεμνίτσα

Αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μαινάλου, και ένα από τα πρώτα που πιάνουν χιόνι, σκαρφαλωμένη καθώς είναι στα 1.083 μέτρα υψόμετρο. Τα λιθόκτιστα δρομάκια της Στεμνίτσας ελίσσονται ανάμεσα σε επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά προηγούμενων αιώνων, και περνούν κάτω από επίσης λιθόκτιστες καμάρες που φέρνουν στο νου κάτι από Μονεμβασιά, πριν καταλήξουν σε μια ολοζώντανη κεντρική πλατεία.


Όταν χορτάσετε βόλτες στα δρομάκια του χωριού, θα σκαρφαλώσετε στο κοντινό Αεράκι, για το ωραιότερο ίσως ηλιοβασίλεμα ολόκληρης της Αρκαδίας. Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Diavatiko Traditional Apartments, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 60€ το δίκλινο.

Η Βυτίνα

Φωλιασμένη ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, η Βυτίνα είναι σίγουρα το πιο ζωντανό από τα χωριά του Μαινάλου –κι επίσης, αυτό που απέχει λιγότερο από το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, σημειώστε όσοι ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο σκι.


Τα στενά δρομάκια της είναι πλημμυρισμένα από café, ταβερνάκια και μαγαζιά που πωλούν ξυλόγλυπτα σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, ενώ ο δεντροσκέπαστος Δρόμος της Αγάπης, που ξεκινά κοντά στην κεντρική της πλατεία, είναι ίσως το πιο φωτογραφημένο σημείο ολόκληρης της Αρκαδίας. Εδώ να μείνεις: Στα δωμάτια του Μελίβοια, 3 χιλιόμετρα από το Μαίναλο, σε τιμές που ξεκινούν από 75€ το δίκλινο με τζάκι.

Η Δημητσάνα

Την αναδείξατε πρόσφατα το ωραιότερο χωριό της Αρκαδίας, και ποιος να σας αδικήσει; Τα πέτρινα καλντερίμια της, τα επιβλητικά αρχοντικά της, οι ελατοσκέπαστες πλαγιές που την αγκαλιάζουν, και το κελάρυσμα του Λούσιου, που συνοδεύει ως μόνιμο soundtrack τις βόλτες μας στα ατμοσφαιρικά δρομάκια της, την έχουν κάνει δικαιολογημένα το δημοφιλέστερο χωριό του Μαινάλου.


Προσθέστε και τη χαρά του παιδιού που λέγεται Μουσείο Υδροκίνησης, και τα ειδυλλιακά μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ για να διασχίσουν το φαράγγι του Λούσιου, και… έχετε ήδη φύγει. Εδώ να μείνεις: Στο κουκλίστικο Andrea Sofi Guesthouse, τα ευρύχωρα διαμερίσματα του οποίου φιλοξενούν έως τρία άτομα με 85€, πρωινού περιλαμβανομένου.

Τα Λαγκάδια Στην «από ‘κει» πλευρά του Μαινάλου, που δεν πολυφτάνουν τα πλήθη, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα πέτρινο χωριό που απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στις κατάφυτες πλαγιές γύρω του.


Οι «πετράδες» του, οι λαγκαδινοί μάστορες, είναι φημισμένοι σε όλη την Πελοπόννησο για τα πέτρινα αριστουργήματα που χτίζουν −η παράδοση λέει πως είναι απόγονοι Ηπειρωτών οι οποίοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα. Κρεμασμένα σαν μπαλκόνι στην πλαγιά του Μαινάλου, τα Λαγκάδια χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενοδοχείου Κεντρικόν, που κοστίζουν 70€ το δίκλινο με πρωινό.

Η Πιάνα

Πήρε το όνομά της από τον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ, στο βουνό από πάνω της για την ακρίβεια, που λέγεται πολύ λογικά Πιανοβούνι. Η μικρούλα, γλυκύτατη Πιάνα είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του Μαινάλου: Μια χούφτα σπίτια, άλλα τόσα πέτρινα καλντερίμια να ελίσσονται ανάμεσά τους, μια πλατανοσκέπαστη πλατεία και ένας από τους ωραιότερους ξενώνες του Μαινάλου.


Λίγο έξω από το χωριό, στο εγκαταλελειμμένο σήμερα Λιμποβίσι, το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί σαν μουσείο. Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Παπανικόλα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 70€ το δίκλινο με πρωινό (ή 100€ η σουίτα, που έχει και τζάκι).

Η Αλωνίσταινα Σκαρφαλωμένη εκεί ψηλά στα 1.200 μέτρα, ακριβώς στο σημείο που ξεκινά το φαντασμαγορικό ελατοδάσος του Μαινάλου, και με ένα μικρό ποταμάκι, τον Ελισσώνα, να την χωρίζει στα δύο, η Αλωνίσταινα είναι παραδόξως κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας.


Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών της, με τις χαρακτηριστικές καμάρες τους, της έχει χαρίσει τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, ενώ τα ταβερνάκια της σερβίρουν εξαίσια τοπική κουζίνα, με τη φήμη τους να ξεπερνά τα όρια της ευρύτερης γεωγραφικής γειτονιάς τους. Εδώ να μείνεις: Στα περιποιημένα και ευρύχωρα δωμάτια του Ξενώνα Αλωνίσταινα, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 85€ για το δίκλινο με πρωινό και τζάκι.

Το Βαλτεσινίκο

Μια μικρή ζωγραφιά είναι το Βαλτεσινίκο, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του να σπάνε την πράσινη συμφωνία του ελατοδάσους μέσα στο οποίο είναι φωλιασμένο. Πάλαι ποτέ αρκαδικό μυστικό που διέρρευσε, γιατί πώς να κρυφτεί τόση ομορφιά, το Βαλτεσινίκο έχει για αξιοθέατα ιστορικές μονές, πέτρινους πύργους, νερόμυλους, πηγές, λαογραφικά μουσεία και τέλειες πεζοπορικές διαδρομές –σχεδόν τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με τις ατελείωτες βόλτες στα πετρόχτιστα δρομάκια του.


Στη διαδρομή από το Βαλτεσινίκο προς τα Μαγούλιανα, το ερειπωμένο σανατόριο της Μάνας, χτισμένο της δεκαετία του ’20, το αγαπούν πολύ οι κυνηγοί παραφυσικών φαινομένων –είναι, όμως, εντυπωσιακό και από αρχιτεκτονικής άποψης.

Εδώ να μείνεις: Στον Ξενώνα Βασιλικού, το δίκλινο με τζάκι και πρωινό κοστίζει 60€.

  www.in2life.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τα χωριά του Μαινάλου είναι το τέλειο χειμωνιάτικο Σ/Κ
Τα χωριά του Μαινάλου είναι το τέλειο χειμωνιάτικο Σ/Κ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-YXoyPqGoxZ-yP0_COjZ9DJaAHfznVc2u5XRlfQmXzaP2wfwiS5b1T2FLXPHl2xOEbHqlrJFk8EddJlVdadrB6iA9EX8FzbfBKXOHyddlvMejVHp0gyjYdgYhonTm5Xav5jJ9UuheIVo/s640/BBQy5Nm.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-YXoyPqGoxZ-yP0_COjZ9DJaAHfznVc2u5XRlfQmXzaP2wfwiS5b1T2FLXPHl2xOEbHqlrJFk8EddJlVdadrB6iA9EX8FzbfBKXOHyddlvMejVHp0gyjYdgYhonTm5Xav5jJ9UuheIVo/s72-c/BBQy5Nm.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_283.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_283.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy