Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Σύσκεψη στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για πορίσματα & αποζημιώσεις [δηλώσεις & φωτογραφίες]

*Χρήστος Βαλλιανάτος: Είναι άσχημο να κλείσουν τα δύο εργοστάσια εφόσον δεν θα υπάρξει πρώτη ύλη... *Σάββας Μαράτος: Η ομάδα δεν έχει...


*Χρήστος Βαλλιανάτος: Είναι άσχημο να κλείσουν τα δύο εργοστάσια εφόσον δεν θα υπάρξει πρώτη ύλη...

*Σάββας Μαράτος: Η ομάδα δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια να καλύψει τις υποχρεώσεις της...

*Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων...

*Γιάννης Κουτσούκος: Ο ΕΛΓΑ σκόπιμα μεταθέτει τις πληρωμές...

*Ανδρέας Νικολακόπουλος: Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων μας να σκύψουμε στα αγροτικά προβλήματα...

*Θεόδωρος Βλαγκούλης: Απαράδεκτο ο ΕΛΓΑ να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει...


Σε εξέλιξη, αυτή την ώρα, η σύσκεψη που συγκάλεσαν οι Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να συζητήσουν τα άδικα πορίσματα και τον κίνδυνο μη καταβολής των αποζημιώσεων μέσα στον Δεκέμβριο.

Δυστυχώς, σε ακόμη μία σημαντική αγροτική σύσκεψη καταγράφονται ηχηρές παρουσίες. Κατά κύριο λόγο, βουλευτών της Ηλείας, κατά δεύτερον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος [που οι προσπάθειές της φαίνεται να τελειώνουν σε... φωτογραφήσεις και υποσχέσεις για έργα εκατομμυρίων ευρώ δεξιά κι αριστερά], αλλά και δημάρχων που, κατά τ' άλλα, με δηλώσεις τους κατά καιρούς αναφέρονται στη στήριξή τους στους αγρότες του νομού για να επιβεβαιώσουν αυτό που λέγεται: "Τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα...."

Στην σημερινή συνάντηση, παρίστανται μόνο οι βουλευτές Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Γιάννης Κουτσούκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Δήμο Ήλιδας, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Βλαγκούλης. 

Υ.Γ.: Οπως πληροφορηθήκαμε, στη διάρκεια της σύσκεψης εμφανίστηκε και η Εφη Σαλτάρη-Γεωργακοπούλου

Οι υπόλοιποι απόντες, απλά τραγικοί...

Οι αγρότες της Ηλείας να δουν ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 

"Σήμερα καλέσαμε τους βουλευτές και τους δημάρχους για να τους ενημερώσουμε για τα πορίσματα της βιομηχανικής τομάτας αλλά πολύ περισσότερο για την αποζημίωση των παραγωγών.

Εμείς, από τον Σεπτέμβριο που είχαμε επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό κο Αραχωβίτη, είχαμε θέσει θέμα πως αν οι τοματοπαραγωγοί δεν αποζημιωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στην επιβίωσή τους αλλά και στη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία.

Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο μεν πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας είχε πει ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση προϋπολογισμού και να πληρώσει τέλος Γενάρη αρχές Φεβρουαρίου, ο δε υπουργός μας είχε πει ότι θα προσπαθήσει να πληρώσει μέχρι τέλος του έτους.

Το πρόβλημα στους τοματοπαραγωγούς είναι πολύ μεγάλο. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ο νομός Ηλείας είναι πρώιμος και πρέπει η καλλιέργεια να ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου. Στις πληρωμές των τοματοπαραγωγών κανείς δεν παίρνει χρήματα. Όλα τα παίρνουν οι τράπεζες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Καλέσαμε, λοιπόν, τους βουλευτές να τους ενημερώσουμε, να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε διότι η βιομηχανική τομάτα είναι αυτή που στήριζε το νομό και το αγροτικό εισόδημα και θέλουμε να το στηρίζει και στο μέλλον".

Σε ερώτηση του newsgf.net ότι ο Κουρεμπές δήλωσε πως μόνο το 20% των παραγωγών έχει υποστεί ζημιά και από την άλλη ο υπουργός είχε δηλώσει πως θα πληρώσει μέχρι τέλος του μήνα και δεν γίνει, τι θα κάνουν ο κος Βαλλιανάτος απάντησε ότι, "εμείς, σε πρώτη φάση ενημερώνουμε τους παριστάμενους και μετά θα ξανακαλέσουμε, αν χρειαστεί, τους τοματοπαραγωγούς οι οποίοι θ' αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις.

Εμείς θέλουμε να κινηθούμε ήρεμα, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ο Κουρεμπές λέει οι παραγωγοί να κάνουν ενστάσεις. Επικοινωνούν όμως μαζί μας και λένε πως δεν έχουν τα χρήματα για τις ενστάσεις. Δεν υπάρχουν λεφτά. Πως θα καλλιεργήσουν, πως θα ζήσουν;
Αναφέρομαι στην πραγματικότητα και να δούμε πως θα καλλιεργήσουν την βιομηχανική τομάτα. Είναι άσχημο να κλείσουν τα δύο εργοστάσια εφόσον δεν θα υπάρξει πρώτη ύλη".

ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΡΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

"Στην τελευταία επίσκεψη που κάναμε στον ΕΛΓΑ Πατρών έδειξε μια κατανόηση ως προς την εκδίκαση των ενστάσεων.

Μας υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν μέσα στον Δεκέμβρη ή το αργότερο τον Ιανουάριο να έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις για να μπορέσει πληρωθεί ο κόσμος.

Το μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, είναι ότι διαφαίνεται από τις προθέσεις του ΕΛΓΑ ότι δεν θα μπουν χρήματα μέχρι τέλος του έτους. Αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο θέμα ως προς την αξιοπιστία των ομάδων παραγωγών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εμείς σαν ομάδα έχουμε ένα άνοιγμα περίπου στις 470.000 ευρώ ως προς τις υποχρεώσεις που έχουμε μέχρι τέλος του έτους. Εάν δεν καταβληθούν αυτά τα χρήματα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Οι παραγωγοί μας έχουν υποστεί ζημιά. Δεν υπάρχει παραγωγός που θα πάρει μια δραχμή, όλοι είναι χρεωμένοι. Η ομάδα δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Η πολιτεία πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα μας, να βρει τις λύσεις, διότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 

"Ευχαριστούμε τις ομάδες παραγωγών για την πρόσκλησή τους. Είναι δύο τα θέματα, όπως ανέφεραν οι πρόεδροι. Το ένα αφορά το αξιόπιστο των πορισμάτων, σε ότι αφορά την βόρεια Ηλεία, που απ' ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Κι εδώ υπάρχουν ευθύνες στο γραφείο της Πάτρας για το πως κινείται τουλάχιστον σε ότι αφορά το βόρειο τμήμα του νομού και νομίζω ότι η διαβεβαίωση που υπάρχει και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι ότι με τις ενστάσεις, όσοι παραγωγοί θεωρούν πως έχουν αδικηθεί -είναι αλήθεια αυτό για πολλούς- θα υπάρξει αποκατάσταση.

Το δεύτερο θέμα είναι το χρονικό σημείο καταβολής των αποζημιώσεων. Εδώ, να είμαστε ειλικρινής. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται από τις εισφορές. Οι εισφορές καταβάλλονται, κατά κανόνα, μετά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτή είναι η ακολουθία και την ξέρουν πολύ καλά οι παραγωγοί. Η ενιαία ενίσχυση ολοκληρώνει την καταβολή της τις επόμενες ημέρες.

Πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου και να όλοι να συμβάλλουμε ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν μέχρι τέλος του μήνα ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αυτό που λένε οι άνθρωποι, όντως είναι μεγάλα τα ανοίγματα και με τις αποζημιώσεις περιμένουν να καλύψουν όχι όλα τα ανοίγματα τουλάχιστον εκεί όπου είναι αρκετά εκτεθειμένοι να μπορέσουν να καλύψουν μεγάλες τρύπες.

Είμαστε εδώ, μαζί με τους παραγωγούς, να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων".

Σε ερώτησή μας εάν η τοποθέτησή του είναι προσωπική ή προέρχεται από κάποια πληροφόρηση που είχε μετά την αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κος Μπαξεβανάκης τόνισε ότι, "απάντηση από τον υπουργό δεν υπάρχει ακόμα. Η απάντηση μου είναι ειλικρινής σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι στην αξιοπιστία των πορισμάτων, σε ότι αφορά το δεύτερο είναι προσωπική εκτίμηση και η συμβολή που όλοι πρέπει να έχουμε για την έγκαιρη καταβολή".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

"Περιμένω ν' ακούσω μ' ενδιαφέρον την εκτίμηση των αγροτών για ποιο λόγο οι εκτιμήσεις των ζημιών είναι κάτω από την πραγματικότητα και για ποιο λόγο ο ΕΛΓΑ είναι ανακόλουθος σε σχέση με την δέσμευσή του για πληρωμές εντός του Δεκεμβρίου.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ΕΛΓΑ σκόπιμα μεταθέτει τις πληρωμές λόγω των απομειωμένων αποθεματικών, καθότι είναι κατατεθειμένα στο λογαριασμό θησαυροφυλακίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να βγει το πλεόνασμα του 2018 και δεύτερον λόγω του απομειωμένου αποθεματικού έχει δώσει εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες να κάνουν χαμηλότερες του πραγματικού εκτιμήσεις.
Δεν νομίζω ότι φταίνε οι υπάλληλοι και οι περιφερειακές υπηρεσίες.

Θα περιμένω και την απάντηση του υπουργού στην ερώτησή μου, την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν σημαίνει πως όσα λέω μπορεί να είναι έτσι. Μακάρι να μην είναι έτσι. Αν είναι όμως, πάει να πει ότι θα έχουμε πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας την επόμενη περίοδο"

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΗΛΙΔΑΣ

"Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων όσων ασχολούμεθα με τα κοινά να σκύψουμε στα αγροτικά προβλήματα, να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή του νομού και ιδιαίτερα τους τοματοπαραγωγούς που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει.

Είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές κάθε χρόνο, άρα είναι στοιχειώδη υποχρέωση του ΕΛΓΑ, πρώτον να καταβάλλει εγκαίρως τις αποζημιώσεις έτσι ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια τον επόμενο χρόνο και δεύτερον να αποφεύγει οποιεσδήποτε προφάσεις κι τεχνάσματα τα οποία αποτρέπουν την αποζημίωση στους αγρότες. Και μιλάω συγκεκριμένα για τα πορίσματα.
Δεν έχουν την δυνατότητα οι αγρότες να κάνουν αγωγές, να κάνουν ενστάσεις και να στρέφονται στα δικαστήρια.

Πρέπει, λοιπόν, ο ΕΛΓΑ να σκύψει στο πρόβλημα. Είναι υποχρέωση της πολιτείας, είναι υποχρέωση του ασφαλιστικού οργανισμού και φυσικά είμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους αγρότες σε οποιοδήποτε αίτημα που αφορά την αποζημίωσή τους"

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΛΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ

"Το πρόβλημα των τοματοπαραγωγών, όπως έχει εξελιχθεί, είναι ζωτικό και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των αγροτών της Ηλείας.
Η παραγωγή της τομάτας είναι το κατ εξοχήν εισόδημα ώστε να συνεχίσουν την αγροτική εκμετάλλευση.

Αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τις αντιφατικές δηλώσεις τόσο του υπουργού όσο και του προέδρου του ΕΛΓΑ, θεωρώ πως είναι απαράδεκτα, όπως και οι εκτιμήσεις που έγιναν διότι είναι εκτός πραγματικότητας.

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, ότι ενδεχομένως να δικαιωθούν από τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν οι τοματοπαραγωγοί, θέλω να επισημάνω πως είτε δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι υπάλληλοι είτε εκτελούν άνωθεν εντολές, έτσι ώστε να κατεβάζουν τις εκτιμήσεις για να μην καταβάλλει χρήματα ο ΕΛΓΑ.

Απαράδεκτο θεωρώ επίσης το γεγονός πως ενώ οι παραγωγοί καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει.
Αν οι τοματοπαραγωγοί σταματήσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά υπάρχουν κίνδυνοι, αφενός μεν η καταβολή και οι υποχρεώσεις που απ ότι γνωρίζω η ομάδα παραγωγών έχει υπαχθεί σε ένα πρόγραμμα περίπου 400.000, όπως με ενημέρωσε ο κος Βαλιανάτος, θα υποχρεωθεί εν όψη του κινδύνου διακοπής της καλλιέργειας να επιστρέψει τα χρήματα που ήδη έχει εισπράξει.

Χρειάζεται, ακόμα, μια τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση".

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Σύσκεψη στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για πορίσματα & αποζημιώσεις [δηλώσεις & φωτογραφίες]
Σύσκεψη στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για πορίσματα & αποζημιώσεις [δηλώσεις & φωτογραφίες]
https://1.bp.blogspot.com/-3Bhp8AOgOkY/XAuqK_Ml8BI/AAAAAAADNXg/t0YeOrzWNPoODWFtuFhthsrdt1URwX2vgCLcBGAs/s640/P1150854.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-3Bhp8AOgOkY/XAuqK_Ml8BI/AAAAAAADNXg/t0YeOrzWNPoODWFtuFhthsrdt1URwX2vgCLcBGAs/s72-c/P1150854.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_972.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_972.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy