Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Ενδέκατο)

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Όπως ανεμένετο οι άλλες μεγάλες δυνάμεις αντέδρασαν σθεναρά, κάνοντας χρήση του πρωτοκόλλου του 18...
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Όπως ανεμένετο οι άλλες μεγάλες δυνάμεις αντέδρασαν σθεναρά, κάνοντας χρήση του πρωτοκόλλου του 1830 του Λονδίνου. Και σαφώς η Αγγλία υποχώρησε στις ενστάσεις τους, αφού πρωτίστως όμως είχε κάνει επίδειξη ισχύος στην πολιτική σκηνή του νεότευκτου ελληνικού κράτους.

Παράλληλα δε με το πρώτο δημοψήφισμα της 20-ης Νοεμβρίου του 1862 πραγματοποιήθηκαν από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου εκλογές για να αναδειχθεί η Εθνική Συνέλευση- Βουλή προκειμένου να ψηφίσει Σύνταγμα. Συνεκλήθη έτσι η Β’ Εθνική Συνέλευση, συγκροτήθηκαν – θυμίζουμε εδώ ότι η Α΄ συνεκλήθη το 1843 επι Όθωνος και αφότου είχε προκληθεί το κίνημα της 3-ης Σεπτεμβρίου –τριακόσιοι σαράντα τρείς αντιπρόσωποι-βουλευτές, μαζί με ογδόντα τέσσερις ακόμα βουλευτές από τα Επτάνησα. Δοθέντος ότι στις 23 Σεπτεμβρίου του 1863 έγινε η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Στα 1863 στα Επτάνησα είχε εκλεγεί η Ιόνιος Βουλή, που συναποφάσισε με τον άγγλο αρμοστή –ήταν κυβερνήτης της Επτανήσου και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αποικιών της Αγγλίας – την ένωση με την Ελλάδα. Και τυπικά η ένωση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1864. Αφότου λοιπόν πραγματοποιήθηκε η ένωση, ογδόντα τέσσερις επτανήσιοι βουλευτές, προστέθηκαν στους τριακόσιους σαράντα τρείς βουλευτές που είχαν αναδειχτεί τον Νοέμβριο του 1862 σαν μέλη της Β’ Εθνικής Συνέλευσης.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έτσι είχαν λάβει χώρα μείζονα γεγονότα για την πολιτική εκπόρευση της Ελλάδας. Είχε εκδιωχθεί από το στέμμα ο Όθωνας, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τον Αλφρέδο, έγιναν εκλογές για την Εθνική Συνέλευση και ξεκίνησε η διαδικασίας ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, που σαν γεγονός σημαδιακό έριχνε τα πρώτα σπέρματα για την υλοποίηση του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.

Του αλυτρωτισμού δηλαδή των απανταχού σκλαβωμένων ελλήνων. Όμως πως εξελίσσονται τα πράγματα στο ελληνικό στέμμα, μετά το βέτο που ασκείται από τις μεγάλες δυνάμεις για τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του Αλφρέδου ; Θα πραγματοποιούνταν επιλογή άλλου βασιλέα, με νέο δημοψήφισμα.

Για να αποφευχθεί αυτή η χρονοβόρος διαδικασία, η Εθνική Συνέλευση στις 18 Μαρτίου του 1863 και αφού πρωτίστως αυτός είχε αποδεχτεί την πρόταση, επέλεξε για βασιλιά της χώρας τον Γεώργιο τον Α΄ του οίκου Σούτεμπουργκ-Χολστάιν- Γλύξμπουργκ. Η γνωστή μας δηλαδή βασιλική δυναστεία που θα κρατήσει με εμβόλιμες διακοπές το στέμμα ήτοι : 1924-1935, 1941-1946, μέχρι το 1974.

Ο Γεώργιος ο Α΄ αφίχθη στην Ελλάδα στις 19 Οκτωβρίου του 1863 και αφού πρωτίστως είχε γυρίσει όλες τις ευρωπαϊκές αυλές για να ζητήσει οικονομική και πολιτική στήριξη. Βήματα δηλαδή που είχαν ακολουθήσει πρίν της έλευσής τους στην Ελλάδα τόσον ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, όσον και ο βασιλιάς Όθωνας.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Η Βουλή των ελλήνων λοιπόν στις 17 Νοεμβρίου του 1864 ψήφισε το πρώτο της δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας, που καθόριζε το πολίτευμα της Ελλάδος, ως βασιλευομένης δημοκρατίας. Εκ των μακριοβιοτέρων συνταγμάτων μας το εν λόγω σύνταγμα θα ισχύσει μέχρι το 1911, όπου και αναθεωρήθηκε.

Όμως πέραν αυτής της διάστασής του, το σύνταγμα του 1864 περιείχε ρηξικέλευθες καινοτομίες που έθεταν τις βάσεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Στις 16 Οκτωβρίου του 1864 η Συνέλευση αποπεράτωσε το σύνταγμα και ο βασιλιάς το υπέγραψε και το δημοσίευσε στις 16 Νοεμβρίου του 1864. Και συνιστούσε παγκόσμια πρωτοπορία, στα συνταγματικά ήθη του πολιτισμένου κόσμου, αφού προέβλεπε την καθολική ψηφοφορία.

Έδινε δηλαδή τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους έλληνες πολίτες που είχαν συμπληρώσει το 21-ο έτος της ηλικίας τους, να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αυτή η μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση είχε ταλανίσει την Β΄ Εθνική Συνέλευση. Υπήρξαν έντονες αντίθετες φωνές που έθεταν όρους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε έλληνας πολίτης.

Να ασκεί δηλαδή κάποιο επάγγελμα, η γενικότερα να έχει εργασία, ως εχέγγυα πολιτικής ωριμότητας. Όμως η Β΄ Εθνική Συνέλευση είχε προχωρήσει ακόμη ένα βήμα μπροστά. Είχε τεθεί για πρώτη φορά από τον μεγάλο δάσκαλο του συνταγματικού δικαίου, καθηγητή της Νομικής Νικόλαο Σαρίπολο, το θέμα της ψήφου και των γυναικών.

Δημοκρατική κατάκτηση που επετεύχθη τελικά, ενενήντα περίπου χρόνια αργότερα το 1952. Άπαντες οι άντρες λοιπόν που είχαν συμπληρώσει το 21-ο έτος της ηλικίας τους είχαν δικαίωμα ψήφου. Και για πρώτη φορά παγκοσμίως Σύνταγμα κατοχυρώνει, την καθολική ψηφοφορία.Στη φωτογραφία ο καθηγητής Νικόλαος Ι. Σαρίπολος, θεμελιωτής του Συνταγματικού και του Ποινικού Δικαίου στην Ελλάδα.

Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Ενδέκατο)
Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Ενδέκατο)
https://3.bp.blogspot.com/-L-lsm-2gteM/XArG0bjsgEI/AAAAAAADNU0/mtrH1KcrmTEZkSpTBI5Yx9hN89UR2zY3wCLcBGAs/s640/48020177_261484697877163_7932548864769261568_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-L-lsm-2gteM/XArG0bjsgEI/AAAAAAADNU0/mtrH1KcrmTEZkSpTBI5Yx9hN89UR2zY3wCLcBGAs/s72-c/48020177_261484697877163_7932548864769261568_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_990.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_990.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy