-->

Botox: Το δηλητήριο που έγινε φάρμακο

Το botox διαδίδεται όλο και περισσότερο ακόμη και στοyς άντρες, που θέλουν να δαμάσουν τις συνέπειες του χρόνου. Μία μόδα που ξεκίνησε α...


Το botox διαδίδεται όλο και περισσότερο ακόμη και στοyς άντρες, που θέλουν να δαμάσουν τις συνέπειες του χρόνου. Μία μόδα που ξεκίνησε από τους celebrities και θεωρείται η πιο εύκολη, ανώδυνη και μη επεμβατική πλαστική χειρουργική που δεν απαιτεί ούτε αναισθησία ούτε ανάρρωση. Αυτή η ενέσιμη θεραπεία αισθητικής βελτίωσης ουσιαστικά είναι η δραστική ουσία αλλαντική τοξίνη τύπου Α ή βοτουλινική τοξίνη.

Είναι μία από τις πιο τοξικές ουσίες που υπάρχουν. Οι επιστήμονες κατάφεραν να τελειοποιήσουν την τεχνική χορήγησης του σε μικρές, αραιωμένες ποσότητες και έτσι πέτυχαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα με ασφαλή τρόπο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δηλητήριο που έγινε φάρμακο και το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να ξαναγίνει δηλητήριο. Αυτό είναι το botox μια κατηγορία νευροτοξίνης, μία πρωτεΐνη, η οποία αραιώνεται με φυσικό ορό και στη συνέχεια εισέρχεται στο δέρμα με μικρές βελόνες και σύριγγες ινσουλίνης.

Ωστόσο, η αρχική εφαρμογή του botox δεν ήταν αυτή. Στον ιατρικό κόσμο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες για θεραπευτικούς σκοπούς. Μία αναδρομή στο χρόνο αρκεί για να φανεί και αυτή η κρυφή πλευρά του botox, πέρα της καλλυντικής χρήσης.


Το 1820 ο Δρ. Justinus Kerner πάνω στην μελέτη του για μία ασθένεια που φέρει το όνομα «wurstgift», υπεύθυνη για το θάνατο αρκετών δωδεκάδων Γερμανών, έφερε στην επιφάνεια την θεραπεία για τη πρόληψη της δηλητηρίασης από τρόφιμα αλλοιωμένα από αυτή την τοξίνη. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Η.Π.Α στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν βιολογικά όπλα, συμπεριέλαβαν και την τοξίνη botulinum, που θεωρείται η πιο θανατηφόρα στον κόσμο.

Με την λήξη του πολέμου οι ερευνητές άρχισαν να επικεντρώνονται στις ωφέλιμες πτυχές αυτής της τοξίνης. Ο Δρ. Edward J. Schantz και οι συνεργάτες του ήταν σε θέση να καθαρίσουν την αλλαντοτοξίνη τύπου Α σε κρυσταλλική μορφή. Ο Dr. Vernon Brooks ανακάλυψε ότι η έγχυση μικρών ποσοτήτων σε ένα υπερκινητικό μυ, προκαλούσε προσωρινή χαλάρωση.

Ο οφθαλμίατρος Dr. Alan B. Scott ξεκίνησε την ένεση botulinum toxin τύπου A σε πιθήκους, θεωρώντας ότι τα χαλαρωτικά αποτελέσματα των μυών, μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των διασταυρωμένων οφθαλμών ή του στραβισμού. Το 1978, ο Scott έλαβε έγκριση από την FDA για να εγχύσει μικροσκοπικές ποσότητες τοξίνης αλλαντίασης σε εθελοντές. Αυτή ήταν η αρχή. Το φάρμακο πέρασε στην οφθαλμολογία για την θεραπεία του στραβισμού και του βλεφαροσπασμού. Από την έρευνα προέκυψε πως η χρήση του φαρμάκου προκαλεί μία προσωρινή ανακούφιση και σε άλλα σημεία.

Σπασμούς του προσώπου, σπασμοί του αυχένα, σπασμοί της ουροδόχου κύστης, υπερβολική εφίδρωση, όλα ελαττώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα με τη χρήση του φαρμάκου. Αυτά μέχρι τη δεκαετία του ΄90 και την ανακάλυψη από ένα οφθαλμίατρο που παρατήρησε την εξάλειψη ρυτίδων σε συνδυασμό με την θεραπεία. Η χιλιετία του 2000 ήταν αυτή που επίσημα εισήγαγε το botox στην κοσμητική ιατρική με την άδεια της FDA.

Συχνές εναλλακτικές θεραπείες με botox είναι στην περίπτωση της υπερίδρωσης σε διάφορα σημεία του σώματος όπως πρόσωπο, παλάμη, πέλματα. Σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών μπορεί να μειώσει τα επιφανειακά σημάδια και τις ουλές. Ακόμη και στην περίπτωση των χρόνιων ημικρανιών, οι ασθενείς με τη χρήση botox βρίσκουν ανακούφιση.

Ο Οργανισμός Προϊόντων Υγείας και Φαρμάκων έδωσε την έγκριση χορήγησης σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα μετά από εγκεφαλικά επεισόδια. Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα χρησιμοποιούν επίσης το φάρμακο. Παρόλα αυτά, η χρήση botox σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας δεν προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα αλλά παροδικά, με μέσο χρόνο διάρκειας περίπου 6 μήνες.

 Πηγή: valueforlife

 www.patrisnews.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Botox: Το δηλητήριο που έγινε φάρμακο
Botox: Το δηλητήριο που έγινε φάρμακο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtoLSlrxQOX_5vNxJd5DtsRU-zzGpSWEj_5z4NOzK7sLA1pIZ68NDsffODlsEsloWKSOBUKDgfxLAmxlO1MtwSdfAXn81yJTU7PVPf86zeBqNZyry6DMvbXTIcHw5uCB-mmIM3QLiTkrg/s640/botox-prosopo-1320x930-696x490.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtoLSlrxQOX_5vNxJd5DtsRU-zzGpSWEj_5z4NOzK7sLA1pIZ68NDsffODlsEsloWKSOBUKDgfxLAmxlO1MtwSdfAXn81yJTU7PVPf86zeBqNZyry6DMvbXTIcHw5uCB-mmIM3QLiTkrg/s72-c/botox-prosopo-1320x930-696x490.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/botox.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/botox.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy