Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Δέκατο Έβδομο)

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος  Δεν ήταν και λίγα όμως αυτά που είχε επιτύχει μέχρι σήμερα η απελεύθερη Ελλάδα. Σε θεσμικό επίπε...Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Δεν ήταν και λίγα όμως αυτά που είχε επιτύχει μέχρι σήμερα η απελεύθερη Ελλάδα. Σε θεσμικό επίπεδο προηγείτο με την εφαρμογή του κοινοβουλευτισμού και της καθολικής Ψηφοφορίας, σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών - πλην της Αγγλίας που είχε παράδοση στον κοινοβουλευτισμό – χωρών.

Όμως ήταν αναντίστοιχα αυτά τα λαμπρά δημοκρατικά επιτεύγματα προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να είχε υπάρξει μια περίοδος έξαρσης της ανάπτυξης με κέντρο τον μαύρο χρυσό όπως απεκαλείτο τότε η εξαγώγιμη ευρέως μαύρη σταφίδα επι της εμπνευσμένης διακυβερνήσεως του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου στην οποία είχε συμβάλει ζωτικά και η διεθνής οικονομική συγκυρία του 1870, όπως και η πολύ επίσης εμπνευσμένη και κοινωνικά δίκαιη διανομή γιαιών από τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, ωστόσο όμως όλη αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν συμμετρικά κατανεμημένη και δεν αποτελούσε το μεγάλο ζητούμενο της ορθολογικής ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα δεν υπήρχε ηγέτιδα οικονομική τάξη, που θα αποτελούσε την ατμομηχανή για την μεγάλη προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η καθολική ψηφοφορία και η αρχή της Δεδηλωμένης ήταν σπουδαία επιτεύγματα, που αφορούσαν όμως μια πνευματικά υπανάπτυκτη και βυθισμένη στον αναλφαβητισμό χώρα. Ελάχιστες βιομηχανίες, πολύ μικρός κλήρος που ήταν απόρροια της διανομής των γαιών, αλλά και πλούσια ναυτιλία, που όμως δεν ανατροφοδοτούσε στο εσωτερικό την οικονομική ανάπτυξη ήταν η ραχοκοκαλιά του αναπτυξιακού κορμού της απελεύθερης Ελλάδος. Μέσα σ΄ αυτό το αναπτυξιακό τοπίο ευνοούμενη τάξη φαίνεται να είναι αυτή των πολιτικών που προσπορίζει ένα πολύ μεγάλο για την εποχή μισθό. Περίπου το μισό ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, αλλά με την κομματική έκφραση της χώρας να έχει ακεραιωθεί.

Είχαμε ξεκινήσει τις κομματικές μας δομές με το αγγλικό, το γαλλικό και το ρωσικό κόμμα, εκφράσεις μιας εποχής πολιτικής υποτέλειας, με την επικυριαρχία των προστάτιδων δυνάμεων (ναυμαχία του Ναυαρίνου, Πρωτόκολλο του 1830, δολοφονία Καποδίστρια, Όθωνας, Αλφρέδος, Γεώργιος ο A΄) και έχουμε απολήξει στους «πεδινούς» και στους «ορεινούς», αλλά και από αυτούς που αποτέλεσαν το πρόπλασμα του σημερινού κομματικού μας συστήματος, εμβόλιμα είχαμε περάσει σε πολλά προσωποπαγή και χωρίς συντεταγμένες αρχές κόμματα της πρώτης περιόδου (1862-1875) της Α’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε κόμματα χωρίς θεσμικές αρχές που ξεκίναγαν και τελείωναν μαζί σε ένα μόνο πρόσωπο τον αρχηγό. Με στελέχη που δίχως αρχές και πολιτικό έρμα, με χαρακτηριστική ευκολία μεταπηδούσαν από το ένα στο άλλο με μόνο στόχο την κατάληψη ενός υπουργικού θώκου. Όμως και μέσα από αυτές τις στρεβλώσεις του τότε κομματικού μας συστήματος, η κάστα των πολιτικών ήταν το κομμάτι των πιο καλλιεργημένων πνευματικά ελλήνων. Ήταν να το πούμε με σημερινούς όρους η κοινωνική ελίτ.

Κατά μια ευνοϊκή ιστορική επιταγή, σε ένα τέτοιο τοπίο πρόβαλε ο εμπνευσμένος και χαρισματικός Χαρίλαος Τρικούπης. Με ιστορική αποστολή να ανασυγκροτήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, να αναμορφώσει θεσμικά τη διοικητική μηχανή και να δώσει συνάμα όραμα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην Ελλάδα. Αφήνουμε λοιπόν πίσω αυτή τη περίοδο και τους δυο γιγαντιαίους πολιτικούς μας άνδρες που περιελάμβανε ήτοι τους Ιωάννη Καποδίστρια και Χαρίλαο Τρικούπη.

Και θα πρέπει με ιστορικό σεβασμό να σταθούμε και σε μια πολύ μεγάλη και ενάρετη προσωπικότητα αυτής της περιόδου. Είναι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Ο εμπνευστής της καθολικής ψηφοφορίας, ο οικονομικός ανορθωτής της ανάπτυξης του 1870 και ο πολιτικός που υπέγραψε την ένωση της Θεσσαλίας και της Άρτας με την Ελλάδα το 1881.

Β. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Έχει έλθει όμως η ιστορική ώρα του μεγάλου Χαριλάου Τρικούπη. Ποιος ήταν όμως ο μεγάλος αυτός πολιτικός που είχε κατορθώσει με τη νηφάλια και ήπια προσωπικότητά του να εκτρέψει τον πολιτικό ρού της συγχρόνου Ελλάδος; Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε τη ευτυχία να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ηθικής ευμάρειας και πνευματικής ευκρασίας και να λάβει σπάνια ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα – της κοινωνίας της γνώσης – μόρφωση. Πατέρας του ήταν ο π. πρέσβης, αλλά και πρωθυπουργός όπως και ιστορικός της Ελλάδος, Σπυρίδων Τρικούπης.

Μητέρα του ήταν η αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου πού ήρε την καταγωγή της από παλιές αρχοντικές οικογένειες του Φαναρίου. Είχε σπουδάσει στη Νομική Αθηνών και είχε και είχε ακόμα εκπονήσει την διδακτορική διατριβή του στο Παρίσι.

Συνεχίζεται … 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Δέκατο Έβδομο)
Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Δέκατο Έβδομο)
https://3.bp.blogspot.com/-FRgfE9sSo9Q/XENyKNHurZI/AAAAAAADTeE/e1hGZVi7-YcbHXfIWEXAU5nnCJNVpsj0QCLcBGAs/s640/49348347_250588285837330_6574087005813080064_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-FRgfE9sSo9Q/XENyKNHurZI/AAAAAAADTeE/e1hGZVi7-YcbHXfIWEXAU5nnCJNVpsj0QCLcBGAs/s72-c/49348347_250588285837330_6574087005813080064_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_708.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_708.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy