-->

Το αγγούρι της θάλασσας εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη

Αν ανήκεις στην κατηγορία των foodies που ακολουθούν τον Rene Redzepi αλλά και άλλους καινοτόμους σεφ στα social media, αποκλείεται να μ...


Αν ανήκεις στην κατηγορία των foodies που ακολουθούν τον Rene Redzepi αλλά και άλλους καινοτόμους σεφ στα social media, αποκλείεται να μην το έχεις προσέξει. Ειδικά ο Δανός μάγειρας και δημιουργός του περίφημου Noma συνηθίζει να πειραματίζεται με αυτό.



Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rene Redzepi (@reneredzepinoma) στις

Πρόκειται για το γνωστό διεθνώς ως αγγούρι της θάλασσας, το ολοθούριο σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία ή απλά ψολιόγκο (ή ψολιάγκο) για τους ψαράδες του Ιονίου και του Αιγαίου. Για τους τελευταίους, αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα εκλεκτό δόλωμα για τα παραγάδια, καθώς εκτός των άλλων έχει τη φυσική ιδιότητα να φωσφορίζει εντός του νερού.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που ανήκει στα θαλάσσια εχινόδερμα και συναντάται κυρίως στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. Η ονομασία του (αγγούρι της θάλασσας) προήλθε από το σχήμα που θυμίζει το γνωστό λαχανικό, ενώ κάτω από το δέρμα του υπάρχει ένας ενδοσκελετός. Ζει κυρίως μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και τρέφεται με ζωικές ή φυτικές ουσίες από τη λάσπη του βυθού.

Κι αν το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από €3/κιλό, δεν ισχύει το ίδιο για τον θαλασσινό ξάδερφό του (στο περίπου δηλαδή), η αξία του οποίου κυμαίνεται σε πολλές περιπτώσεις έως και 1.000 φορές πιο ψηλά. Όσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το εν λόγω αγγούρι θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σήμερα σε όλο τον κόσμο - το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το ποιοτικότερο, με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα $3.500/κιλό.

Περιττό να αναφέρουμε πως βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν. Σύμφωνα με τον Dr Steven Purcell του Southern Cross University, έναν από τους πιο ειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, η ασιατική μανία για το ψολιόγκο, ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1980, όταν και άρχισε να καθιερώνεται ως μοναδική λιχουδιά στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η άνοδος της μεσαίας τάξης στα 90s έκανε αυτή τη λιχουδιά προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο, ειδικά στην Κίνα, με αποτέλεσμα στις μέρες μας, η ζήτηση να έχει αυξηθεί σημαντικά. Με δηλώσεις του στο Business Insider, ο Purcell αναφέρει πως όσο πιο ασυνήθιστο είναι το ολοθούριο, τόσο το καλύτερο για εκείνους που το καταναλώνουν. Ο γενικός κανόνας μάλιστα ακολουθεί το "όσο περισσότερα τα αγκάθια πάνω του, τόσο υψηλότερη η τιμή".


Η δημοφιλία του εξαπλώνεται σαν επιδημία από χώρα σε χώρα. Για να καταλάβεις, από το 1996 μέχρι το 2011, ο αριθμός των χωρών που έκαναν εξαγωγές ολοθούριο ανέβηκε από τις 35 στις 83. Κάτι που βέβαια είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μειωθεί η συγκομιδή, όπως συνέβη στο Μεξικό, όπου υπήρξε μια μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων αγγουριών κατά 95%, την ώρα που η τιμή του παγκοσμίως αυξάνονταν (17% υψηλότερη μέχρι το 2016). Και κάπου εκεί είναι που έγινε επικίνδυνη η αλιεία του.

Σε πολλές χώρες, οι δύτες που βουτάνε για να βρουν ολοθούρια το κάνουν χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Στο Γιουκατάν του Μεξικού 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία επταετία κατά τη διάρκεια αναζήτησης θαλάσσιων αγγουριών. Πάνω από 70 διαφορετικά είδη ολοθουρίων έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα ενώ 7 κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση. Γι΄αυτό και στην Κίνα έχουν ξεκινήσει το τελευταίο 1,5 έτος να τα καλλιεργούν, αφήνοντας προς το παρόν στην ησυχία τους εκείνα των ωκεανών.

Πολλές εταιρείες, μία εξ' αυτών και από την Ελλάδα, κάνουν χρυσές δουλειές με το συγκεκριμένο εμπόριο. Εμείς πάντως, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πως θα τρώγαμε έστω και μία μπουκιά από το συγκεκριμένο έδεσμα.

esquire.com.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το αγγούρι της θάλασσας εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη
Το αγγούρι της θάλασσας εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiofrb2_jHx2oouiB10FpjXXYoTWM3WyE899zV7jR_FTXbjKuusL0y-AWrvz2vwz8JjFNiHTp4bIfsWjlH_7YlJ6y-FXwHzzSez_2-7xHMjyHYT_-tvXytVTwP9358xflkSaykc7Cpva0s/s640/untitled.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiofrb2_jHx2oouiB10FpjXXYoTWM3WyE899zV7jR_FTXbjKuusL0y-AWrvz2vwz8JjFNiHTp4bIfsWjlH_7YlJ6y-FXwHzzSez_2-7xHMjyHYT_-tvXytVTwP9358xflkSaykc7Cpva0s/s72-c/untitled.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_965.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_965.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy