-->

Poke, ο διάδοχος του σούσι έρχεται από την Χαβάη

H κουζίνα του Ειρηνικού ωκεανού θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο παγκόσμιο γαστρονομικό γίγνεσθαι και ήδη έχει καταφέρει...


H κουζίνα του Ειρηνικού ωκεανού θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο παγκόσμιο γαστρονομικό γίγνεσθαι και ήδη έχει καταφέρει με κάποια πιάτα της να ξεχωρίσει. Το poké είναι ένα από αυτά. Για δεκαετίες αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα στην κουζίνα της Χαβάης. Από τον Ειρηνικό, έφτασε αρχικά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ (το 2012) και έπειτα στη Νέα Υόρκη (εκεί όπου ουσιαστικά ζυμώνονται και καθιερώνονται όλες οι τάσεις γύρω από το φαγητό και πιο συγκεκριμένα από το φαγητό του δρόμου).

Τον Ατλαντικό τον πέρασε αρχικά για να δώσει κάτι διαφορετικό στην εστιατορική σκηνή του Λονδίνου (φυσικά) και μετά να κατηφορίσει προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα μέρη που σερβίρουν pokè παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως fast casual style εστιατόρια και είναι συνήθως αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα sushi bars.

Όπως και στο σούσι, έτσι και στο poké, βάση είναι το ωμό ψάρι και το ρύζι, ενώ το όνομά του μεταφράζεται από τα χαβανέζικα ως "κομμένο σε κύβους". Σερβίρεται σε μπολ, εξού και το poké bowl, όπως είναι ευρέως γνωστό το πιάτο που συνήθως παίζει το ρόλο του ορεκτικού στη χαβανέζικη κουζίνα.


Στην ουσία πρόκειται για καθαρισμένα από κόκαλα κομμάτια ψαριού που συνοδεύονται από ρύζι αλλά και λαχανικά, κινόα, καλαμπόκι καθώς και εξωτικά φρούτα όπως το αβοκάντο και το μάνγκο, μαζί με κάποια μπαχαρικά.

Για να γίνει μοναδικό, το πιάτο περιλαμβάνει συχνά και κάποιο ντρέσινγκ ή σάλτσα, ενώ η δημιουργικότητα του σεφ επιτάσσει πολλές φορές και άλλες πινελιές. Η πιο κλασική συνταγή ωστόσο περιλαμβάνει ρύζι, αλμυρά μπαχαρικά και αποξηραμένα φύκια. Στην παράδοση ωστόσο αντιτίθενται υλικά όπως ντομάτα, λάχανο, τζίντζερ, κόλιανδρος, καρύδια, σουσάμι, αγγούρι, κρεμμύδι, σέλινο κ.α.

Οι πιο κλασικές εκδοχές του είναι το aku, το οποίο περιλαμβάνει τόνο και λάδι και το he'e (με χταπόδι) αλλά μία από τις πιο εκλεκτές είναι το ahi (με κιτρινόπτερο τόνο, τον καλύτερο του πλανήτη που αλιεύεται και στο βόρειο Αιγαίο). Κάθε poké bowl όμως προσαρμόζεται πια στις διατροφικές συνήθειες και τις προτιμήσεις της περιοχής στην οποία σερβίρεται. Για παράδειγμα, σε αρκετά σημεία του πλανήτη θα το συναντήσει κάποιος ακόμη και με οστρακοειδή, κάτι που δεν συμβαίνει στη "μαμά" Χαβάη.


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LE LUNCH BOX™ (@lelunchbox.ca) στις

Θα γίνει το poké το νέο σούσι όσον αφορά τη δημοφιλία ή θα είναι μια ακόμη μόδα που κάνει τον κύκλο της τόσο στα εστιατόρια όσο και στα social media και σιγά σιγά εξαφανίζεται από το προσκήνιο; Δύσκολο να απαντήσει κανείς αλλά το γεγονός πως βασίζεται σε γνωστά υλικά, που όμως παρουσιάζονται σε διαφορετική εκδοχή όσον αφορά την εμφάνισή τους αφήνει πολλές υποσχέσεις, σε συνδυασμό με τη διαρκή αναζήτηση των απανταχού foodies για την ανεξερεύνητη εκείνη κουζίνα που θα αποτελέσει το επόμενο trend.

Ακόμη και στην Αθήνα, υπάρχει κατάστημα που ειδικεύεται αποκλειστικά στο poké ενώ αρκετά εστιατόρια έχουν εντάξει τουλάχιστον ένα poké bowl στο μενού τους. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του όμως είναι το γεγονός πως σχεδόν όλα τα υλικά που θα βρεις σε ένα τέτοιο μπολ είναι diet-friendly, με την περιεκτικότητα σε λιπαρά να είναι πολύ χαμηλή, όπως και η ποσότητα θερμίδων. Από την άλλη είναι απολύτως αξιοζήλευτη η παρουσία θρεπτικών ιδιοτήτων σε αυτό.



Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pokē Fish (@pokefisheats) στις

Όπως συμβαίνει πλέον με το οτιδήποτε, το poké καταλαμβάνει και μεγάλο μέρος στα feed του Instagram. Το #pokebowl έχει περίπου μισό εκατομμύριο posts ενώ το #poke σχεδόν 1.500.000 δημοσιεύσεις. Κάτι που αποδεικνύει τη δυναμική και στο "φαίνεσθαι" του όλου πράγματος.

esquire.com.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Poke, ο διάδοχος του σούσι έρχεται από την Χαβάη
Poke, ο διάδοχος του σούσι έρχεται από την Χαβάη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicBKHLYaPqhBqEzjM3M-DX_4zB5hy8YHh3ATMRlk5wYcS3CRd5aYmU7jR9it3Td95No4gKFzMQt15Fbiaoqn-eCPzIn28xQBzpyKF0HGsPHzv6YjShaRDbeyYCT4tRE6t8NeTPFsa-0MA/s640/BBSgHJ4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicBKHLYaPqhBqEzjM3M-DX_4zB5hy8YHh3ATMRlk5wYcS3CRd5aYmU7jR9it3Td95No4gKFzMQt15Fbiaoqn-eCPzIn28xQBzpyKF0HGsPHzv6YjShaRDbeyYCT4tRE6t8NeTPFsa-0MA/s72-c/BBSgHJ4.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/01/poke.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/poke.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy