Αξία πρώτης κατοικίας 100.000 – 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ θα καλύπτει ο νέος ν. Κατσέλη

της Νένας Μαλλιάρα Δάνεια μάξιμουμ 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τα σημερινά 16 δισ. ευρώ που βρίσκονται ενταγμένα στον νόμο Κατσέλη, θα χω...


της Νένας Μαλλιάρα

Δάνεια μάξιμουμ 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τα σημερινά 16 δισ. ευρώ που βρίσκονται ενταγμένα στον νόμο Κατσέλη, θα χωράει η "ομπρέλα" του νέου νόμου που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση για να υποβληθεί στους "θεσμούς". Όπως διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών, είναι πολύ πιθανό στο νέο καθεστώς προστασίας να ενταχθούν όχι μόνο δάνεια αμιγώς στεγαστικά, αλλά και δάνεια επαγγελματικά στα οποία έχει μπει ως εξασφάλιση η πρώτη κατοικία.

Η αξία, πάντως, της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται με τον νέο νόμο, δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ, αφού στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών το συζητούμενο εύρος προστασίας έχει υποχωρήσει στις 100.000 – 120.000 ευρώ (από 280.000 που φτάνει σήμερα το όριο προστασίας για ζευγάρι με τρία παιδιά, με εκκίνηση τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο). Με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου Κατσέλη πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, κυβέρνηση και τράπεζες συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην έβγαλε "λευκό καπνό", κινήθηκε όμως σε κλίμα συνεννόησης για το ότι το νέο καθεστώς προστασίας του ν. Κατσέλη θα πρέπει να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Όπως διαφαίνεται, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που δεν θα αντιστρέψει το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο. Το κοινό αυτό ζητούμενο προεξοφλεί την δικαιοσύνη και αυστηρότητα που θα διέπουν τη δομή του νέου νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με σημαντική μείωση των ορίων προστασίας που παρέχει σήμερα η "ομπρέλα" του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε ένα εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 100.000 – 120.000 ευρώ (όπως έγραφε το Capital.gr, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ) και σε ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ ως κριτήρια υπαγωγής στον νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από την συνολική "δεξαμενή" των δανείων του νόμου Κατσέλη που ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν στο ότι αυτά που είναι επιλέξιμα για το διάδοχο καθεστώς προστασίας δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Ένα σημείο, πάντως, που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στον νέο νόμο – αυτό της υπαγωγής και επαγγελματικών δανείων -, έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επαγγελματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία κινούνται στα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ (τα δάνεια αυτά είναι εντός της "δεξαμενής" των 16 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αποδέχονταν να ενταχθούν στον νέο νόμο στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει επιχειρηματίες, αλλά όχι επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Την επιλεξιμότητα των δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα καθορίσουν όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια περιουσιακά που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί πλήρως και αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει συζητηθεί ακόμη πώς θα υπολογίζονται για την αποπληρωμή του δανείου οι κινητές αξίες του δανειολήπτη που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας θα συνοδεύεται από την άρση του τραπεζικού και συνολικά περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος.

Οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).

β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό η κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).

γ) Με "κούρεμα" του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και

δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος. Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις.

www.capital.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Αξία πρώτης κατοικίας 100.000 – 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ θα καλύπτει ο νέος ν. Κατσέλη
Αξία πρώτης κατοικίας 100.000 – 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ θα καλύπτει ο νέος ν. Κατσέλη
https://2.bp.blogspot.com/-ZBgf4tw2daE/XGMLyxYgM3I/AAAAAAADWVE/6lAcAMLDlK8AHTbpt4CTue4ki3xmdJSdwCLcBGAs/s640/88dec0e643104be3bd1c2704cc70fe96%2B%25281%2529.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-ZBgf4tw2daE/XGMLyxYgM3I/AAAAAAADWVE/6lAcAMLDlK8AHTbpt4CTue4ki3xmdJSdwCLcBGAs/s72-c/88dec0e643104be3bd1c2704cc70fe96%2B%25281%2529.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/100000-120000-20000.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/100000-120000-20000.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy