-->

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος»

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο 5ο φύλλο της εφημερίδας "Ο Πολίτης", ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης .  Ο ίδιος δίνε...


Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο 5ο φύλλο της εφημερίδας "Ο Πολίτης", ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης
Ο ίδιος δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν το ΚΙΝΑΛ, τις επερχόμενες εκλογές, για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ αναφέρεται και στα δικά του πολιτικά σχέδια. Ευχαριστούμε τους Μισέλ Αμπού Χάντμπα και Σταύρο Δανιηλίδη που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. 

Για το ΚΙΝΑΛ κύριος αντίπαλος στις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ; 

Η πολιτική είναι ένας χώρος στον οποίο οφείλουμε να κατατίθενται προτάσεις και με βάση αυτές να διαμορφώνονται τόσο οι αντιπαλότητες όσο και οι συνεργασίες. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται με μόνο όπλο τον λαϊκισμό. Στην πρόταση μας επιχειρούμε να συνδέσουμε την κοινωνική προστασία με την οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Η πρόταση μας δεν βρίσκεται στο μέσο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά αποτελεί μια διαφορετική αντίληψη για το πως οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο καλό. Με αυτή την έννοια κύριος αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της χώρας που ζητούν επίλυση. Ιδεολογικά είμαστε αντίπαλοι τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό άλλωστε είμαστε και διαφορετικά κόμματα.


Δεδομένης της πόλωσης που αναπτύσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., υπάρχει ζωτικός χώρος για το Κίνημα Αλλαγής;

Η απρόσμενη αθρόα συμμετοχή των 212.000 απαντάει σε αυτό το ερώτημα. Όμως, θα ρωτούσα όλους αυτούς που ρωτούν αν υπάρχει ζωτικός χώρος για εμάς, τους αρέσει ο διπολισμός έτσι όπως αυτός εκπροσωπείται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Λίγοι νομίζω θα απαντούσαν θετικά σ’ αυτήν την ερώτηση. Ακόμη και στους λογικούς και μετριοπαθείς ψηφοφόρους των δυο πλευρών δεν αρέσει κάτι τέτοιο.

Αν λοιπόν ισχύει η διαπίστωσή μου, και ισχύει, τότε ο μόνο τρόπος που υπάρχει για να σπάσει αυτός ο διπολισμός είναι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν θα είναι παρά μόνο μια ήττα στο πλαίσιο εναλλαγής θέσεων εξουσίας, αν όμως η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή αντίληψης και παραδείγματος, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του κόμματός μας. Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος και αυτό για να επιτευχθεί, χρειάζεται να περάσει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και των νέων ανθρώπων μέσα σ’ αυτό.

Είστε από τους λίγους πολιτικούς που έχετε τοποθετηθεί δημόσια δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνυπεύθυνη για την τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται εναντίον της χώρας μας. Πως η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει;

Πέρσι τον Νοέμβριο σε παρέμβασή μου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασα την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να επιμείνει στην επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς προς μια αυταρχική και αντιευρωπαϊκή πορεία, με αποκορύφωμα την συνταγματική μεταρρύθμιση που καθιστά τον πρόεδρο Ερντογάν έναν ανεξέλεγκτο παράγοντα ανησυχίας για τις γειτονικές του χώρες.

Η εισβολή της στην Συρία και ο πόλεμος που διεξάγει απέναντι στις Κουρδικές ομάδες, που ήταν αυτές που κέρδισαν το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν η Τουρκία επιθυμεί ακόμη να βρίσκεται σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να της υπενθυμίσει πως Ευρώπη και αυταρχισμός δεν είναι συμβατά πράγματα.

Η Ευρώπη οφείλει να βάλει φρένο στον εσωτερικό αυταρχισμό στην Τουρκία. Αλλά ταυτοχρόνως και η στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, όπως οι προκλήσεις με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων και με τις παρουσίες και κινήσεις τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με περίσκεψη και με εθνική συνεννόηση.

Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και να μην φανεί πως έχουμε κάποιες διαθέσεις εναντίον των απλών τούρκων πολιτών. Μια τέτοια στάση και όχι οι ακροδεξιές αντιτουρκικές κορώνες ή η υποτακτική στάση του κ. Τσιπρα απέναντι στον Ερντογάν προστατεύει καλύτερα τα δικαιώματα του καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και Τένεδο. Έτσι όμως κτίζονται και οι συνθήκες καλής γειτονίας προς όφελος και των δυο λαών.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί και μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ενώ πρόσφατα είχαμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν είναι αυτά που δίνουν την εικόνα μιας Αριστερής κυβέρνησης;

Μην ξεχνάτε ότι η Κυβέρνηση εκλέχτηκε βάσει του «Προγράμματος Θεσσαλονίκη». Όμως, το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα χάσαμε πολύτιμο χρόνο και εξαϋλώθηκαν οι θυσίες του Ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, οι Έλληνες πολίτες έχασαν 27 δις ευρώ.

Συγχρόνως, οι κοινωνικές παροχές που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας προέρχονται από την υπερφορολόγηση που πλήττει την πραγματική οικονομία εμποδίζοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Τέλος, μειώνονται σημαντικά βοηθήματα όπως είναι αυτό της επιδότησης ενοικίου. Παρά τους πανηγυρισμούς τον περασμένο Αύγουστο για την έξοδο μας από τα μνημόνια, τα προβλήματα παραμένουν.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, μετά την διαγραφή Θεοχαρόπουλου, δεν είναι πλήγμα για το ΚΙΝΑΛ; 

Δυστυχώς έγιναν στρατηγικά λάθη. Κανείς μετά Χριστόν προφήτης, αλλά είχα από νωρίς σημειώσει ότι έπρεπε σεβόμενοι την πολυκομματικότητα του φορέα να υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων, δημοκρατικά εκλεγμένο από ένα ανοιχτό συνέδριο, ώστε μέσα από μία πλειοψηφία, δημοκρατικά, να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, αλλά να ακολουθούμε την άποψη της πλειοψηφίας. Δεν έγινε αυτό. Ο καθένας εξέφραζε μέχρι τέλους τη δική του άποψη, με αποτέλεσμα σε όλα τα μεγάλα θέματα ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος και άλλοι, σιγά σιγά, να έχουν διαφορετική άποψη.

Ελπίζω το Συνέδριο που εξαγγέλθηκε, να είναι ένα Συνέδριο ενωτικό και να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Καταστατικό που έχουμε εγκρίνει και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ουσιαστικής αναδιοργάνωσης της παράταξής μας, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί τις εκλογικές μάχες που έρχονται.

Τα δικά σας σχέδια στο ΚΙΝΑΛ και γενικότερα στην πολιτική ποια είναι;

Το μείζον ενδιαφέρον μου είναι να εμφανιστεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς ένα νέο πολιτικό προσωπικό το οποίο θα έχει επάρκεια και θα φέρει ένα νέο ήθος στην πολιτική. Η παράταξή μας πρέπει να ξαναγίνει πάλι ο μεγάλος συνασπισμός εξουσίας που ήταν, όταν άλλαζε ριζικά προς το καλύτερο τον τόπο, παρά τα μεγάλα λάθη και τα ιδεολογικό πολιτικά κενά. Θα είμαι ευτυχής, αν μου δοθεί η ευκαιρία να συμβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εγώ κρίνω καλύτερα δυνατόν.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος»
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6SxDl4fTN_h1IvHrZx27P3m_ULuRD09B-B6InPxG3Jp66uw35-NTdMwVBhzF55B9HJDU8PmmqCkXCx8MHfeG0SaltAAunxMizWmAMPue78gubg4EFvTFyPo4zg28QLqjBdXJpxFespYI/s640/na-akropoli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6SxDl4fTN_h1IvHrZx27P3m_ULuRD09B-B6InPxG3Jp66uw35-NTdMwVBhzF55B9HJDU8PmmqCkXCx8MHfeG0SaltAAunxMizWmAMPue78gubg4EFvTFyPo4zg28QLqjBdXJpxFespYI/s72-c/na-akropoli.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_265.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_265.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy