Μια ξεχωριστή μέρα για την Ηλεία

Του Μάκη Μπαλαούρα* Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το τελματωμένο έργο της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών. Όπως ολοκληρώσαμε και ό...


Του Μάκη Μπαλαούρα*

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το τελματωμένο έργο της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών. Όπως ολοκληρώσαμε και όλα τα έργα αυτοκινητοδρόμων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν ημιτελή: Ιόνια Οδός, σήραγγες Τεμπών, Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης, Ε.Ο. Κεντρικής Ελλάδας, Εγνατία, έργα που καρκινοβατούσαν επί δεκαετίες.

Επιπλέον πάνε προς ολοκλήρωση έργα, όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ, συνολικού ύψους 2,6 δισ. Σε ό,τι αφορά τον δρόμο Πατρών-Πύργου έχουν γίνει εγκλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το μεγαλύτερο από όλα το διέπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2013, αφαιρώντας το κομμάτι αυτό από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού!

Δε μπορώ να μην απευθύνω ερωτήματα προς τους Κ. Καραμανλή και Γ. Κουτσούκο:

• Γιατί δεν υποβλήθηκε ποτέ στην ΕΕ φάκελος μεγάλου έργου;
• Γιατί δεν υπήρξε ανάλυση κόστους-οφέλους που να δικαιολογεί τη δημιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου;
• Γιατί δε διασφαλίστηκε χρηματοδότηση;
• Γιατί οι μελέτες για τα αδρανή υλικά αποδείχτηκαν αναξιόπιστες;
• Γιατί η προκήρυξη του δήθεν διαγωνισμού το 2015 θεωρήθηκε «φωτογραφική» υπέρ συγκεκριμένων εργολάβων της Κορίνθου-Πατρών; Αντί να προβούν σε αυτοκριτική, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους Ηλείους.

Διασπάθισαν και εδώ τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Από το 2015 τα έργα μπήκαν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ευρεία διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ενώ ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού εκτίμησε ότι είχαμε αύξηση του κόστους κατά 60%, με ταυτόχρονη μείωση της έκτασης του δρόμου κατά 45% (Πάτρα-Καλό Νερό). Με άλλα λόγια και ο σκύλος χορτάτος (οι εργολάβοι) και η πίτα ολάκερη (η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Άρα, για να προχωρήσει οποιοδήποτε νέο έργο, έπρεπε πρώτα να περάσει από το μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών της Κομισιόν. Επιπλέον, έπρεπε να υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας, που να δείχνει πόσο οικονομικά βιώσιμο είναι το έργο. Όλα αυτά οδήγησαν την Κομισιόν να δηλώσει ότι το έργο δεν θα γίνει ως αυτοκινητόδρομος, αλλά με μικρή επέκταση του υπάρχοντος δικτύου, χωρίς διαχωριστικό διάζωμα.

Σύγχρονος δρόμος, όχι πια σκοτώστρα

Εμείς ξεκινήσαμε από την αρχή όλες τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση του Πάτρα-Πύργος ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου: 1.Η Κομισιόν ήταν αρνητική απέναντι στη δημιουργία του Πάτρα-Πύργος ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, επειδή υπολόγιζε το κόστος του έργου με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων εργολαβιών, π.χ. της εργολαβίας για το Κόρινθος-Πάτρα, όπου οι «εθνικοί εργολάβοι» είχαν δώσει εκπτώσεις μόλις 12,3%-23%.

Με αυτό το κόστος όμως δεν είχαμε καμία πιθανότητα να πάρουμε έγκριση για τη μελέτη βιωσιμότητας. 2.Για την επιλογή να σπάσει το έργο σε 8 κομμάτια και διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ειπωθεί πολλά. Αν δεν γινόταν έτσι, δε θα υπήρχε ανταγωνισμός, κάτι που είχε ως συνέπεια οι εκπτώσεις να φτάσουν το 50% ! 3. Έτσι, χάρις σε αυτές τις εκπτώσεις, ο τεχνικός σύμβουλος Jaspers και ακολούθως η Κομισιόν ενέκριναν το έργο, ενώ στη συνέχεια εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που εξετάζει οικονομικά τα έργα.

«Μια αιωνιότητα και μια μέρα»

Σημειώνω ότι η έγκριση ενός μεγάλου έργου δεν δίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν συνολικά περίπου δυο χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουμε με πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια την έγκριση του ως αυτοκινητόδρομου, άρα καθυστέρησε και η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Νομίζω πως κανένας Ηλείος δεν θα ήθελε να φτιάχναμε έναν δρόμο με ελάχιστες βελτιώσεις σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Σαράντα χρόνια κυβερνούσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και στην Ηλεία δεν έφτιαξαν ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου, παρέμειναν οι «σκοτώστρες». Επέλεξαν να σταματήσει ο αυτοκινητόδρομος στην Κόρινθο. Με άλλα πιο «προσοδοφόρα» ασχολούντο. Εμείς τα καταφέραμε, χωρίς υπερβάσεις και χωρίς κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πήραμε την άδεια για αυτοκινητόδρομο, όπως τη θέλαμε, με χαμηλό κόστος και με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Σήμερα θυμάμαι το φιλμ του Θ. Αγγελόπουλου, «Μια αιωνιότητα (εσείς) και (κατ’ αναλογία, εμείς) μια μέρα»!

Και δακτυλίδι που ενώνει την Ηλεία καθέτως, οριζοντίως και εγκάρσια 

Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ. Δυστυχώς, η δημιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό δεν είναι υλοποιήσιμη, καθώς υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που απαγορεύουν τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά και λόγω του πολύ μεγάλου κόστους νέας χάραξης σε ορεινές διαδρομές, που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση ωστόσο θα προχωρήσει στο έργο αναβάθμισης του υπάρχοντος δρόμου.

Έτσι, με προϋπολογισμό ύψους 20 εκ. για την αναβάθμιση του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό, προχωρούν τα τεύχη δημοπράτησης. Επομένως και στους υπόλοιπους, παρατημένους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δρόμους, που ενώνουν αρχαιολογικούς χώρους και προσφέρουν πρόσβαση σε άλλους Νομούς, ήδη αρχίζουν έργα που θα αναβαθμίσουν ριζικά την Ηλεία.

*Από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας στη συζήτηση της Βουλής για την έγκριση των 6 εργολαβιών.

COMMENTS

aaaaa
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Μια ξεχωριστή μέρα για την Ηλεία
Μια ξεχωριστή μέρα για την Ηλεία
https://2.bp.blogspot.com/-nCNTx-xSbl8/XHb_i1R5PYI/AAAAAAADYMU/7UvdU8h00pkedPWolfKWuQ3srrKIE47awCLcBGAs/s640/%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A31.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-nCNTx-xSbl8/XHb_i1R5PYI/AAAAAAADYMU/7UvdU8h00pkedPWolfKWuQ3srrKIE47awCLcBGAs/s72-c/%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A31.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_387.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_387.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy