-->

Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ

Ή τουλάχιστον, η παραπλάνηση κάποιων ΜΜΕ για τον "Έλληνα Ιησού" - Τι ανακοινώνουν οι Έλληνες Μυθικιστές που διερευνούν την ισ...


Ή τουλάχιστον, η παραπλάνηση κάποιων ΜΜΕ για τον "Έλληνα Ιησού" - Τι ανακοινώνουν οι Έλληνες Μυθικιστές που διερευνούν την ιστορικότητα του Χριστού. 

Ντοκιμαντέρ του Amazon παρουσίασε τον Ιησού ως φιλόσοφο από τη Μικρά Ασία και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με την DailyMail, ο Ιησούς συγχέεται με τον Απολλώνιο τον Τυανέα, ο οποίος φέρεται να έκανε θαύματα και να έζησε την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα πάντα με το ντοκιμαντέρ που αναπαρήχθη από πολλά media, ο Απολλώνιος ενδέχεται να είναι ο Ιησούς, ενώ τονίζονται οι "ομοιότητες" ακόμη και στην εξωτερική εμφάνιση.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση των Ελλήνων Μυθικιστών που απορρίπτουν την ιστορικότητα του Ιησού, για τον όλο τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα. "Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίον μία είδηση δύναται να διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό από τα ΜΜΕ, ώστε μέσω του τίτλου της και μόνον, να μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα στο αναγνωστικό κοινό" γράφουν οι Έλληνες Μυθικιστές στη σελίδα τους.

Και πράγματι, τις τελευταίες ώρες ξεπήδησαν ουκ ολίγα δημοσιεύματα που αναφέρονταν συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς "Βible Conspiracies", με τη Dailymail και την επίσης βρετανική Express, να ξεχωρίζουν.

Από τα παραπάνω δημοσιεύματα φτάσαμε στους ελληνικούς τίτλους, ότι "ο Ιησούς ήταν Έλληνας", με τους Μυθικιστές να κάνουν λόγο για ξεκάθαρο "clickbaiting" και για ένα μεγάλο "λογικό άλμα" ανάμεσα στο ενδεχόμενο της σύγχυσης των δύο προσωπικοτήτων και της φερόμενης "ελληνικότητας" του Ιησού. Άλλωστε, το ίδιο το ντοκιμαντέρ δεν φέρει τέτοιο τίτλο που να συσχετίζει τον Ιησού με την Ελλάδα. Έλληνας ήταν ο Απολλώνιος πράγματι. Ο Χριστός, ουδεμία σχέση.

Ιδού ο πρώτος clickbait τίτλος όπου το greek δεν μπαίνει καν σε εισαγωγικά:


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-απάντηση στο mythikismos.gr:

"Στο επεισόδιο γίνεται λόγος για τον πυθαγόρειο φιλόσοφο Απολλώνιο τον Τυανέα (1ος μεταχριστιανικός αιώνας) και τις ομοιότητες που παρουσιάζει ο βίος του με τον Ιησού των Ευαγγελίων. Το εν λόγω επεισόδιο (που ανήκει όπως προείπαμε σε σειρά ντοκιμαντέρ της Amazon με αρκετά… παράδοξες προσεγγίσεις επάνω σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη Βίβλο), παρουσιάζει και τη δημοφιλή άποψη που θέλει τον Ιησού ένα μη ιστορικό πρόσωπο, που μυθοποιήθηκε τις δεκαετίες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του γύρω από την προσωπικότητα του Απολλωνίου.

Μπορείτε να αναλογιστείτε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις φράσεις "Ο Ιησούς ήταν Έλληνας" και "Ο Ιησούς δεν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα ο μύθος του χτίστηκε γύρω από τον Απολλώνιο", καθώς επίσης και τις εντυπώσεις που προκαλεί στον αναγνώστη η προκλητική αυτή διαστρέβλωση, ιδίως σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι σε θέση να την αντιληφθεί.


Για την ιστορία ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας. Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφτασε στην Αντιόχεια.

Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε Θαύματα και προφητείες. Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98. Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.

Στα ελληνικά αναζητήστε τo βιβλίo "Απολλώνιος ο Τυανεύς" (εκδ. Ενάλιος, 2000) της Πολωνής ακαδημαϊκού Maria Dzielska (1942-2018), που υπήρξε αυθεντία επάνω στον βίο του Πυθαγορείου φιλοσόφου από τα Τύανα. Σε συνέντευξή της στο βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου, "Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού" (εκδ. Δαιδάλεος, 2013), η Dzielska παρέθεσε τις σκέψεις της αναφορικά με τις ομοιότητες Ιησού-Απολλωνίου".

Από την περιγραφή του βιβλίου:

"Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς, ο μυστηριώδης Έλληνας γητευτής, μάγος και θεραπευτής, με τη μακριά ξανθή κώμη και τα γαλανά μάτια έζησε την ίδια περίπου εποχή με το Χρηστό. Υπήρξε ιερέας του Ασκληπιού, οπαδός της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα, φιλόσοφος ο ίδιος και διδάσκαλος με μεγάλη απήχηση στις λαϊκές μάζες. Έζησε ζωή ενάρετη, λιτή, αποποιούμενος τα υλικά αγαθά και καταδικάζοντας αυστηρά τις καταχρήσεις και την αμαρτία .

Γι’ αυτό τον αποκάλεσαν "θείον άνδρα". Περιβαλλόταν από πιστούς μαθητές και έκανε πολλά θαύματα, όπως και ο Ιησούς . Οι προφητικές και τηλεπαθητικές ικανότητες του ήταν τέτοιες, που η φήμη του απλώθηκε σε όλον τον τότε κόσμο. Ο Έντουαρντ Γκίμπον, αλλά και συγγραφείς του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, διατύπωσαν την άποψη ότι ο Ιησούς δεν ήταν άλλος από τον Απολλώνιο τον Τυανέα. Οι Αραβες συγγραφείς τον αποκάλεσαν Μπαλίνα και σώζονται στην αραβική γλώσσα φιλοσοφικά κείμενά του".

www.news247.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ
Ήταν ο Χριστός Έλληνας; Η αλήθεια και η παραπλάνηση των ΜΜΕ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF-wAukyd7Fq6ygDyhy8bMUPknQqnhoDcvIyt_xNmyT-_64JMHXY4SF5jx4LSwz9u2pedajv-iqlgBAEKdFlhXRVsVaxM8gBOej63pTE7yPQR1zsYdjxYTIOm28WbdD7-7E7YO42EnJWU/s640/apollonius.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF-wAukyd7Fq6ygDyhy8bMUPknQqnhoDcvIyt_xNmyT-_64JMHXY4SF5jx4LSwz9u2pedajv-iqlgBAEKdFlhXRVsVaxM8gBOej63pTE7yPQR1zsYdjxYTIOm28WbdD7-7E7YO42EnJWU/s72-c/apollonius.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_549.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_549.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy