-->

Πολιτικό πόκερ με αναθεώρηση Συντάγματος

Σε περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας εξελίσσεται από χθες η κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, με επίκεντ...


Σε περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας εξελίσσεται από χθες η κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, με επίκεντρο κυρίως το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από ενδεχόμενη διάλυση της Βουλής.

Το πολιτικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που ως γνωστόν έχουν διαφορετική πρόταση ως προς τον τρόπο της αποσύνδεσης, σε συνδυασμό με τη διαφωνία τους σχετικά με τη δεσμευτικότητα ή μη των αποφάσεων της παρούσας Βουλής, έδειξε προς στιγμήν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο πρωτοφανές μιας υπαναχώρησης του κυβερνώντος κόμματος: με «ελεγχόμενη» αποχή αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη και αποφασιστική ψηφοφορία έπειτα από έναν μήνα, είτε να μη συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 θετικών ψήφων –κάτι που θα σημάνει ότι η αλλαγή στην επόμενη και αναθεωρητική Βουλή θα χρειάζεται πλειοψηφία των «151»– είτε να πέσει ο αριθμός των θετικών κάτω από το 149, που θα σήμαινε τη ματαίωση της διαδικασίας για το συγκεκριμένο άρθρο.

Αργά χθες το βράδυ, πάντως, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά πως υπήρξε τέτοια διατύπωση από τον κ. Κατρούγκαλο, ενώ και ο ίδιος μίλησε για «fake news». Το όλο ζήτημα είχε ως αφετηρία την επί της αρχής «άποψη» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρούσα Βουλή δεν ψηφίζει μόνο για το ποιες διατάξεις πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και για την κατεύθυνση των αλλαγών, με τρόπο δεσμευτικό για την επόμενη Βουλή.

Τούτο πράττει δε, επειδή θέλει να «επιβάλει» τη δική του εκδοχή ως προς τον τρόπο αποδέσμευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στον λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από τον λαό. Προκειμένου, ωστόσο, να διασφαλιστεί η «αποσύνδεση», ώστε ενόψει της επόμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές του 2019, οι «γαλάζιοι» δήλωσαν ότι ψηφίζουν και την εκδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ, πεπεισμένοι ότι είναι ισχυρή η θέση τους για μη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής.

Τούτων δοθέντων, μια φράση του κ. Κατρούγκαλου κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους ότι «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά», αφού όπως είπε η Ν.Δ. «κλέβει» στην πολιτική διαδικασία με τη στάση της, ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση του προβληματισμού που υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα αυτό, ωστόσο, μεταφέρθηκε ως δήλωση Κατρούγκαλου περί δήθεν απόσυρσης προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι fake news αυτό. Δεν είπα ποτέ ότι μπορεί να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ πρότασή του», δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε τη Ν.Δ. να μη σπεύδει να τα υιοθετεί. Είχε προηγηθεί καυστικό σχόλιο εκ μέρους πηγών της Ν.Δ.: «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξελίσσεται σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν, χαλάλι τους».

Ολα αυτά στον απόηχο και της χθεσινής διακομματικής απόφασης να υπάρξουν, τελικώς, ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εκδοχή όπως προτείνονται από τις εκατέρωθεν πλευρές. Ενα που να εμπεριέχει και τις «κατευθύνσεις» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ένα της Ν.Δ. που να έχει λιτή περιγραφή των προς αναθεώρηση διατάξεων.

Πιθανώς να υπάρξει και ένα τρίτο, με συμπληρωματικές προτάσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές. Βάσει της επιτευχθείσας συμφωνίας, οι 300 θα μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα ψηφοδέλτια, επί παραδείγματι και την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της Ν.Δ.

www.kathimerini.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πολιτικό πόκερ με αναθεώρηση Συντάγματος
Πολιτικό πόκερ με αναθεώρηση Συντάγματος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9czXvATNpt9tIfqINtH7NDZ1BF1h2_yN09tmzonO5wJsK4O7YonHgvzuOb5kZN39yiGQpXvy0fPKNbkiAaf7mjxy_fcAlZMMb79VVpcsMgWHZrO-cciG4V0X5M3k5QENb68YPCcFn-cQ/s640/vouli1--2-thumb-large.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9czXvATNpt9tIfqINtH7NDZ1BF1h2_yN09tmzonO5wJsK4O7YonHgvzuOb5kZN39yiGQpXvy0fPKNbkiAaf7mjxy_fcAlZMMb79VVpcsMgWHZrO-cciG4V0X5M3k5QENb68YPCcFn-cQ/s72-c/vouli1--2-thumb-large.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_725.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_725.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy