-->

Σε αυτό το κυκλαδονήσι πρέπει να πας φέτος, που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα!!!

Ποια Μύκονος και Σαντορίνη, αναρωτιέται δημοσιογράφος του Αμερικανικού Travel+Leisure προτρέποντας όλους τους αναγνώστες του περιοδικ...


Ποια Μύκονος και Σαντορίνη, αναρωτιέται δημοσιογράφος του Αμερικανικού Travel+Leisure προτρέποντας όλους τους αναγνώστες του περιοδικού να επισκεφθούν τη Σύρο. Η Ελένη Γκαγιέ περιγράφει τη Σύρο ως ένα νησί διαφορετικό από τα τυπικά κυκλαδονήσια τα οποία έχουν στο μυαλό τους οι ξένοι καταλήγοντας πως η βασική διαφορά του με όλα τα υπόλοιπα, που παράλληλα αποτελεί και συγκριτικό της πλεονέκτημα, είναι το γεγονός πως η πόλη βρίσκεται μια ανάσα από την παραλία και δεν έχεις το δίλημμα να διαλέξεις εάν θα μείνεις στη χώρα ή κοντά στην πλαζ.

Γράφει η Γκαγιέ: «Καθώς ο σύζυγός μου Εμίλιο και εγώ ήμασταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα του Airbnb μας, συνειδητοποίησα ότι τελείωνε η συμφωνία για το σπίτι. Κοιτάζοντας τη σκάλα που οδηγούσε στο… Αιγαίο, του είπα ότι απλά θα πέσω στον ωκεανό… “Κάθε φορά που μπορείς να λες κάτι τέτοιο είναι μια καλή μέρα”, μου απάντησε.

Κάθε καλοκαίρι, αφού επισκεφθούμε τους συγγενείς μου στη Βόρεια Ελλάδα, ο σύζυγός μου και τα δύο μικρά παιδιά μας – η Αμαλία 6 ετών και ο Νίκος 3 – ξεκινάμε να ανακαλύψουμε νέα μέρη στη χώρα που αποτελεί κάτι τόσο νέο για εμάς. Και κάπως έτσι, βρεθήκαμε στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου. Και μέσα σε μισή ώρα μπορούσαμε ήδη να πούμε ότι είχαμε κάνει μια καλή επιλογή.

Σε άλλα νησιά, όπως στο γειτονικό της Μυκόνου, αναρωτιόμασταν αν θα μείνουμε στην πόλη ή στην παραλία. Εδώ βρισκόμασταν στην καρδιά της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων -ένα Ιταλικό όνειρο με pallazzos, θέατρα και καφετέριες που φιλοξενούν το ήμισυ του πληθυσμού της Σύρου- αλλά η θάλασσα ήταν δυο βήματα από την πόρτα μας.

Ενώ η Σύρος βρίσκεται στην ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Μύκονο, μόνο μια μικρή μερίδα των ξένων τουριστών την επιλέγουν εν τέλει, ίσως επειδή θεωρείται από χρόνια, περισσότερο ένας εμπορικός, βιομηχανικός και ναυπηγικός κόμβος, παρά ο απόλυτα τουριστικός προορισμός. Με λιγότερες εντυπωσιακές παραλίες από ό,τι τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, η Σύρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι για τις Κυκλάδες, με τα μικρά ασβεστωμένα χωριά, που ονειρεύεται να επισκεφθεί κάθε Αμερικανός που σέβεται τον εαυτό του.


Οι επισκέπτες που έρχονται στη Σύρο -η πλειοψηφία τους από τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία- ενδιαφέρονται για τα φεστιβάλ και την ακμάζουσα καλλιτεχνική σκηνή, τα περισσότερα από 1.300 Νεοκλασικά κτήρια και την απίστευτη κουζίνα του νησιού. Αν η Ερμούπολη κάνει τη Σύρο να μην έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, το γεγονός ότι το νησί έχει μια ακμάζουσα πόλη δίπλα στη θάλασσα το καθιστά τόπο λατρείας για όσους ενδιαφέρονται για τη ζωή πέρα ​​από την παραλία.

Κοιτώντας τα κύματα που έσκαγαν κάτω από το δωμάτιό μας, κοίταξα τα περίφημα ιταλικά pallazzos. Οι έφηβοι έφευγαν από τη μεγάλη αποβάθρα, το σημείο κολύμβησης στην πόλη. Στην κορυφή του λόφου που υψώνεται από πίσω, εντυπωσίαζε ο μπλε-χρυσός θόλος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου των ναυτικών. Συνειδητοποίησα ότι η θέα της Ερμούπολης από τη θάλασσα είναι ακόμα πιο εκπληκτική από την θέα της θάλασσας από τη στεριά.



Εκείνο το βράδυ, έπιασα τον εαυτό μου να κοιτάζει ξανά το ταβάνι του θεάτρου Απόλλων, το οποίο άνοιξε το 1864 και χτίστηκε με βάση των πρωτύπων της Σκάλας του Μιλάνου και άλλων ιταλικών θεάτρων. Παρακολουθούσαμε την εναρκτήρια νύχτα του Φεστιβάλ Αιγαίου, ενός Φεστιβάλ που διαρκεί δύο εβδομάδες κάθε χρόνο τον Ιούλιο και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπερας, μουσικής και χορού.

Ο ελληνοαμερικανός ηθοποιός Πίτερ Τιμωρίδης, ιδρυτής του φεστιβάλ, προέτρεψε το κοινό να παρατηρήσει τις τοιχογραφίες του θεάτρου. Ο εξωτερικός δακτύλιος δείχνει τον Βέρντι, τον Μπελίνι, τον Δάντη και τον Μότσαρτ. Ο εσωτερικός δακτύλιος τον Όμηρο, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη.Μια… διπλωματική εκπροσώπηση της ανάμειξης πολιτισμών που συνεχίζει να ευδοκιμεί στη Σύρο.


Η σύγχρονη Σύρος δημιουργήθηκε από τους απογόνους βενετσιάνων εμπόρων που εγκαταστάθηκαν στην Άνω Σύρο, ένα χωριό ψηλά, πάνω από το λιμάνι, το 13ο αιώνα. Μετά τον πόλεμο του 1821, πρόσφυγες από άλλα νησιά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ανω Σύρο. Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εκ της Ιταλίας ορμώμενοι, τους ανάγκασαν να μετακινηθούν προς τα κάτω, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Ερμούπολη.

Οι νεοφερμένοι Συριανοί, κυρίως ναυτικοί και έμποροι, ήταν αρκετά εύποροι και έφεραν γνωστούς αρχιτέκτονες της εποχής για να φτιάξουν τα νεοκλασικού τύπου σπίτια τους, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν την Ερμούπολη από ένα βραχώδες λιμάνι σε μια κομψή πόλη. Σήμερα, οι απόγονοι των Ιταλών και των Ελλήνων αναμειγνύονται, υπάρχουν πολλά μεικτά ζευγάρια τα οποία μάλιστα κάνουν και διπλούς γάμους, πρώτα στην καθολική εκκλησία και έπειτα στην ορθόδοξη».


Η δημοσιογράφος ξεχώρισε φυσικά και τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. Εξάλλου, υπογραμμίζει πως η Σύρος φημίζεται για το μοναδικό φαγητό της. «Στα περισσότερα ελληνικά νησιά, οι άνθρωποι πηγαίνουν από παραλία σε παραλία. Στη Σύρο, πηγαίνουν από εστιατόριο σε εστιατόριο», γράφει και αναφέρει τρία εστιατόρια που ξεχώρισε: Το Peri Tinosthis, ακριβώς στο λιμάνι (ενήργησα σαν τουρίστας όταν φωτογράφισα το σεβίτσε μου, αλλά αισθάνθηκαν σαν να τρώω στο σπίτι μου όταν ο σερβιτόρος κάθισε και έμαθε στο παιδί μου πώς να ξεκοκαλίζει ένα ψάρι) Το Lili’s στον κεντρικό δρόμο.

Μας έστειλε ένας ντόπιος. Κλασική ταβέρνα, παραμένει ίδια και απαράλλακτη από το 1953, όταν άνοιξε. Το αγαπημένο ήταν το Allou Yialouthis, έξω από την Ερμούπολη. Επίσης, περιγράφει ότι επισκέφθηκε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου θαύμασε έναν πίνακα του Ελ Γκρέκο που ανακαλύφθηκε το 1982. Βρισκόταν εκεί για περισσότερο από έναν αιώνα πιθανότητα από κάποιον πρόσφυγα από την Κρήτη. Κανείς, όμως, δεν τον είχε εντοπίσει.

Αναφέρει ακόμη ότι η εικόνα που τραβούσε τη μεγαλύτερη προσοχή ήταν μια της Παρθένου Μαρίας καλυμμένης με τάματα. Ενας άλλος επισκέπτης, ένας άνδρας με σορτς, είχε αφήσει το προηγούμενο καλοκαίρι το πανάκριβο ρολόι του στη συγκεκριμένη εικόνα. «Ηλία ξαναγύρισες;», τού φώναξε ο παππάς της εκκλησίας αγκαλιάζοντάς τον. «Οπως πολλοί άλλοι και εγώ ερωτεύτηκα τη Σύρο…», καταλήγει και όλοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους.



ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

www.newsitamea.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Σε αυτό το κυκλαδονήσι πρέπει να πας φέτος, που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα!!!
Σε αυτό το κυκλαδονήσι πρέπει να πας φέτος, που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα!!!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpbI5hXIWeYZSroznp-UQMR6H-kkEW5sAjBFgTgnJHGM0vIziuB45uelsz2-BHYLgxPvpcoIxsThRnAvRgFfVP_3BvLUERhnzghD9R9y5vrZgeT1WaoPx56Vfz-zF-fgrhgGgg2eFVdGQ/s640/20190306_5c7f971130dd0.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpbI5hXIWeYZSroznp-UQMR6H-kkEW5sAjBFgTgnJHGM0vIziuB45uelsz2-BHYLgxPvpcoIxsThRnAvRgFfVP_3BvLUERhnzghD9R9y5vrZgeT1WaoPx56Vfz-zF-fgrhgGgg2eFVdGQ/s72-c/20190306_5c7f971130dd0.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/03/blog-post_218.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/03/blog-post_218.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy