Γιατί πρέπει να τρώμε θαλασσινά;

Γράφει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά Η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας, είναι η ιδανική αφορμή να επαναπροσδιορίσεις τη δια...


Γράφει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας, είναι η ιδανική αφορμή να επαναπροσδιορίσεις τη διατροφή σου. Να δώσεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να αποτοξινωθεί από διατροφικές υπερβολές του παρελθόντος και στη συνέχεια να «στραφείς» και να… τηρήσεις μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σαφώς, δεν είναι εύκολο, θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις πολλές από τις παλιές σου συνήθειες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεσαι από νέες πλέον «πηγές».

Αναμφίβολα, μία από αυτές είναι τα «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά θαλασσινά, τα οποία μαζί με τα ψάρια, αποτελούν μία αναγκαία ομάδα τροφίμων. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται τα οστρακοειδή, όπως μύδια και στρείδια, τα αρθρόποδα όπως γαρίδες και καραβίδες, και τα μαλάκια όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και οι σουπιές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Σαρακοστής, τα θαλασσινά αποτελούν μία εξαιρετική νηστίσιμη διατροφική επιλογή για όσους επιλέγουν την αποχή από το κρέας. Η διατροφική αξία των θαλασσινών είναι σημαντική καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών. Περιλαμβάνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12, οι οποίες κατά την περίοδο της νηστείας είναι απαραίτητες εφόσον η κύρια πηγή τους, δηλαδή το κρέας και τα προϊόντα του, απουσιάζουν από το τραπέζι μας.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ συμμετέχουν και σε πολλές άλλες μεταβολικές λειτουργίες. Η βιταμίνη Β12 από την άλλη, ενισχύει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα θαλασσινά μας προσφέρουν πλήθος βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, απαραίτητη για την προστασία της όρασης και την ανοσοποιητική λειτουργία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του μεταβολισμού, βιταμίνη D απαραίτητη για την οστική ανάπτυξη και τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, σίδηρο που «μεταφέρει» οξυγόνο στα κύτταρα, ψευδάργυρο και σελήνιο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως, ακόμα κι αν τα θαλασσινά δεν είναι τόσο πλούσια πηγή όσο τα ψάρια που περιέχουν βιταμίνες όπως Α & D αλλά και ανόργανα στοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, περιέχουν όμως σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών που ενισχύουν την καθημερινή απαιτούμενη διατροφική πρόσληψη για τον οργανισμό.

Εμπλουτίζοντας με ποιοτικά και νόστιμα θαλασσινά Κοντόβερος τη διατροφή σου, όχι μόνο θα… μυρίσει θάλασσα στην κουζίνα σου, αλλά θα ξέρεις πως έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό σου. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, ακόμα και αν κάποια από τα παραπάνω περιέχουν αρκετή ποσότητα, φαίνεται πως η χοληστερόλη των τροφών δεν μεταβάλλει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Αυτό που φαίνεται να μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα είναι το κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο στα θαλασσινά σε σχέση με αυτό που περιέχεται στο κόκκινο κρέας.

Όλα τα παραπάνω, άμεσα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση θαλασσινών.Συγκεκριμένα, μέσα από επιστημονικές μελέτες φαίνεται πως η κατανάλωση των θαλασσινών, όπως άλλωστε και των ψαριών, συμβάλλει στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής καθώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μας προστατεύει από καρδιακά επεισόδια και αρρυθμίες, ρυθμίζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, προστατεύει τις αρθρώσεις, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, την πνευματική απόδοση και τη λειτουργία της όρασης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα θαλασσινά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος μπορούν να έχουν θέση και στο πλαίσιο μίας προσπάθειας απώλειας βάρους λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε συνολικό λίπος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.


Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, ακόμα και αν κάποια από τα παραπάνω περιέχουν αρκετή ποσότητα, φαίνεται πως η χοληστερόλη των τροφών δεν μεταβάλλει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Αυτό που φαίνεται να μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα είναι το κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο στα θαλασσινά σε σχέση με αυτό που περιέχεται στο κόκκινο κρέας.

Όλα τα παραπάνω, άμεσα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση θαλασσινών.Συγκεκριμένα, μέσα από επιστημονικές μελέτες φαίνεται πως η κατανάλωση των θαλασσινών, όπως άλλωστε και των ψαριών, συμβάλλει στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής καθώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μας προστατεύει από καρδιακά επεισόδια και αρρυθμίες, ρυθμίζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, προστατεύει τις αρθρώσεις, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, την πνευματική απόδοση και τη λειτουργία της όρασης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα θαλασσινά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος μπορούν να έχουν θέση και στο πλαίσιο μίας προσπάθειας απώλειας βάρους λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε συνολικό λίπος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Συμπερασματικά, τα θαλασσινά, όπως άλλωστε και τα ψάρια, μπορούν να έχουν θέση στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο παρέχοντας οφέλη για την υγεία μας, εφόσον μαγειρεύονται με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνει το περιεχόμενο τους σε λίπος και θερμίδες.

Μάλιστα, η μοναδική σειρά Κοντοβερός Deli με κεμπάπ, μπιφτέκι και λουκάνικο θαλασσινών, είναι μία «εύκολη» και γρήγορη λύση, που με τη συνοδεία άφθονων λαχανικών και καλής ποιότητας υδατανθράκων, αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για κάθε γεύμα της ημέρας.

www.queen.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Γιατί πρέπει να τρώμε θαλασσινά;
Γιατί πρέπει να τρώμε θαλασσινά;
https://4.bp.blogspot.com/-DnHbTRI7m_k/XJVVhEt4YOI/AAAAAAADbNM/r7-6tRrdvcg5qQlKk_iDXtoTCmdHD-6xwCLcBGAs/s640/BBV5yLo.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-DnHbTRI7m_k/XJVVhEt4YOI/AAAAAAADbNM/r7-6tRrdvcg5qQlKk_iDXtoTCmdHD-6xwCLcBGAs/s72-c/BBV5yLo.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/03/blog-post_247.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/03/blog-post_247.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy