Eκθεση ζωγραφικής από τον Κρίστο Χάσα στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ηλιδας

Ατομική έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιήσει ο σπουδαίος ζωγράφος και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Παπαχριστοπουλείου Βι...


Ατομική έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιήσει ο σπουδαίος ζωγράφος και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, Κρίστο Ντεφρίμ Χασά.

Η έκθεση θα γίνει στον Πολυχώρο Πολιτιστικών δραστηριοτήτων Ηλιδας με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 18.30.Ποιος είναι ο Κρίστο Χάσα 

Γεννήθηκε στη πόλη Γκραμς της κεντρικής Αλβανίας. Τα πρώτα δείγματα ταλέντου στη ζωγραφική τα έδωσε στο Δημοτικό Σχολείο, παίρνοντας μέρος σε όλες τις εκθέσεις ζωγραφικής των σχολείων της πόλης. Η δασκάλα του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε το ταλέντο του και τον ώθησε να το καλλιεργήσει. Έτσι του πρότεινε να πάει στο Δημοτικό Εργαστήρι ζωγραφικής. Ήταν όμως και τυχερός…

Στη γειτονιά του είχε το εργαστήρι του ένας ζωγράφος και ο Kristo δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από κει. Ώρες ολόκληρες μελετούσε το ύφος και τη τεχνική του. Το 1978 τελείωσε το γυμνάσιο και έδωσε εξετάσεις μαζί με 300 άλλους απόφοιτους στη Σχολή Καλών Τεχνών στα Τίρανα. Ήταν ένας από τους 45 που εισήχθησαν στη Σχολή και σπούδασε με υποτροφία. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε την ειδικότητα του γλύπτη.

Αναγκάστηκε να δουλέψει, κάνοντας διάφορα πράγματα, που άλλοτε συμφωνούσαν με τη τέχνη, άλλοτε πάλι όχι. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος, φωτογράφος, πλανόδιος ζωγράφος αλλά και στο εργοστάσιο κατασκευής όπλων. Παράλληλα με την εργασία, έπαιρνε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά έκανε και προσωπικές, εντός και εκτός Αλβανίας.

Πήρε μέρος σε ομαδική έκθεση στο Γκραμς, στην Αυλώνα με τη Νεολαία της Αλβανίας, στο Βέλγιο, ενώ η τελευταία του έκθεση ήταν πάλι στο Γκραμς. Την ίδια περίοδο και για 9 έτη αποτέλεσε μέλος της χορευτικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Gramsh. Το 1989 σταμάτησε εντελώς να ζωγραφίζει. Το 1992 έφυγε από την Αλβανία μαζί με χιλιάδες άλλους ομοεθνείς του και τράβηξε το δρόμο του μετανάστη.

Εργάστηκε ως μαραγκός από το 1992-2012 και παράλληλα με αυτήν την εργασία ξεκίνησε ξανά να ζωγραφίζει το 2000. Αφορμή στάθηκε η γνωριμία του με τον ζωγράφο, Γιώργο Φωκά, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Αμαλιάδας. Από τότε δεν σταμάτησε στιγμή την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

Έχοντας πάρει μέρος σε αναρίθμητες εκθέσεις ζωγραφικής και καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός και εκτός νομού Ηλείας καθώς και εκτός χώρας. Το 2006 παράλληλα με τη δουλειά του ξυλουργού άρχισε να εργάζεται και ως δάσκαλος ζωγραφικής σε πολλά πολιτισμικά κέντρα όπως στο Βαρθολομιό, τη Γαστούνη, την Αμαλιάδα και το Χάβαρι. Με αυτές τις ομάδες κατάφερε να οργανώσει 51 ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Πριν την ασχολία του με τις ομάδες ζωγραφικής είχε οργανώσει και συμμετάσχει, για τη προβολή της προσωπικής του δουλειάς, σε εκθέσεις ατομικές και μαζί με λοιπούς καλλιτέχνες της περιοχής. Παράλληλα για τρία χρόνια υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών μεταναστών στη περιοχή της Αμαλιάδας και των περιχώρων της. Πλέον είναι μέλος της ομάδας που ασχολείται με τα προβλήματα των μεταναστών στο δήμο Ήλιδας.

Η αγάπη του για την Αμαλιάδα τον ώθησε να βοηθήσει στην πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων των δήμων και των συλλόγων με τους οποίους συνεργαζόταν. Σαν αποτέλεσμα είχε να τιμηθεί με επαίνους από τέσσερις δήμους στην Ελλάδα (Δήμος Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Πηνειού και Πύργου) και έναν στην Αλβανία, στη πόλη όπου γεννήθηκε, όπως και τον δεσπότη νομού Ηλείας, τον κύριο Γερμανό, ο οποίος του έστειλε επιστολή για να τον ευχαριστήσει για τη προσπάθεια, τη βοήθεια και τη προσφορά του στον πολιτιστικό τομέα της περιοχής.

Για τις κατακτήσεις και την ατελείωτη δουλειά του δόθηκαν ευχαριστήρια και ευχές από την υπουργό Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά, το Μάιο του 2015 κατά την επίσκεψή της στα πλαίσια της Πανηλειακής Ανθοκομικής Εκθέσεως. Τη δουλειά και τη δημιουργικότητα του Kristo έχουν προβάλλει πολλές εφημερίδες, περιοδικά, ιστορικά βιβλία και ο τοπικός τύπος. Υπάρχουν αφιερώματα για αυτόν σε 10 ελληνικές εφημερίδες, 6 αλβανικές καθώς και ρεπορτάζ στη τηλεόραση και δορυφορικά κανάλια. Από τις 23 έως τις 19 Νοεμβρίου 2015 πήρε μέρος σε μία διεθνή έκθεση ζωγραφικής στη Λάρνακα της Κύπρου.

Εκεί τα τοπικά μέσα της Κύπρου και η εφημερίδα «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» παρουσίασαν και εξύμνησαν τη δουλειά και το έργο του. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας, τον Δήμο Gramsh και με την στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα διοργάνωσε ατομική έκεθεση από τις 15-20 Σεπτεμβρίου 2016 στο Εθνικό Μουσείο της Αλβανίας στα Τίρανα.

Εκεί τον βράβευσε ο Δήμος Gramsh για να τον τιμήσει για το έργο του στον τομέα του πολιτισμού και ως συμπατριώτης τους.Ο σκοπός της έκθεσης ήταν να δημιουργήσει μια «γέφυρα φιλίας» ανάμεσα στις 2 χώρες. Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Επαγγελματίες Ζωγράφοι» στον διαγωνισμό Σκακιστικού σκίτσου μέσα από 922 συμμετέχοντες στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Από τις 13/02 έως τις 08/03 του 2017 έλαβε μέρος στην έκθεση EROS. ART 17 CY στη Λεμεσό της Κύπρου, που διεξάχθηκε στο χώρο του ART STUDIO 55. Την έκθεση διοργάνωσε το Pegasus ART Foundation σε συνεργασία με την κίνηση καλλιτεχνών " Τέχνη Χωρίς Σύνορα". Από τις 21 έως τις 25 Απριλίου 2017 πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση που διοργάνωσε ο καλλιτεχνικός σύνδεσμος "Τέχνη Δίχως Σύνορα" στην Πύλη Αμμοχώστου της Λευκωσίας Κύπρου.

Από 1η έως 5η Ιουλίου 2017 διοργάνωσε την έκθεση "Τα χρώματα της Ελλάδος στα Τίρανα" στο Εθνικό Μουσείο Τιράνων, η οποία βραβεύτηκε από τον Δήμο Ήλιδας με τιμητικό έπαινο για την προσφορά και την εξαιρετική δουλειά που προσέφερε στην πολιτισμική δράση της περιοχής μας. Τον Απρίλιο του 2018 πήρε μέρος στη διεθνή έκθεση ζωγραφικής "PRANVERE ART 2018" στο Εθνικό Μουσείο Τιράνων.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ως μέλος της ομάδας UNESCO Πειραιά και νήσων, έλαβε μέρος σε έκθεση που διοργάνωσε η Βουλγαρική Πρεσβεία στην Αθήνα με θέμα το εθνικό τους λουλούδι, το τριαντάφυλλο. Τον Ιούνιο του 2018 ταξίδεψε ως εκπρόσωπος της Αλβανίας στο Canakale της Τουρκίας, στην περιοχή της Αρχαίας Τροίας, για να πάρει μέρος στην έκθεση "Φιλία και ειρήνη μεταξύ των λαών".

Εκεί, ανάμεσα σε 112 ζωγράφους, τιμήθηκε με τρεις επαίνους για την εξαιρετική του προσπάθεια στα πολιτισμικά πράγματα της χώρας και την προώθηση υψηλών αξιών, όπως η φιλία και η ειρήνη των λαών μέσω της τέχνης του. Εκλέχθηκε μάλιστα από την ομάδα που εκπροσωπούσε να καλλιτεχνήσει ο ίδιος τα αναμνηστικά δώρα που δόθηκαν στους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας για τη διοργάνωση της έκθεσης.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018 ήταν προσκεκλημένος στο RIT FEST 2018 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων "BRUMI I JETES" που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Αργυροκάστρου αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας. Από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2018 έλαβε μέρος ως μέλος της ομάδας UNESCO Πειραιώς & Νήσων στην έκθεση "28η Οκτωβρίου 1940: Επέτειος του ηρωικού ΟΧΙ" που φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως Ηλιούπολης.

Από 7 έως 22 Ιανουαρίου 2019 έλαβε μέρος σε διεθνή έκθεση ζωγραφικής στην Κωνσταντινούπολη όπου βραβεύτηκε για το έργο του «Το κορίτσι με την κόκκινη μαντήλα». Είναι μέλος πολλών καλλιτεχνικών ομάδων και γκαλερί σε Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρο, Ιταλία και Τουρκία Εδώ και τρία χρόνια είναι άνεργος και ασχολείται αποκλειστικά με τα μαθήματα ζωγραφικής εθελοντικά στη Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας καθώς και στο Παλαιοχώρι δήμου Πηνειού.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Eκθεση ζωγραφικής από τον Κρίστο Χάσα στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ηλιδας
Eκθεση ζωγραφικής από τον Κρίστο Χάσα στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ηλιδας
https://1.bp.blogspot.com/-e8d4nRjdMyg/XH6J6ZC3wbI/AAAAAAADY-o/DvMe-d6sUBIkehC_95ruNt9j0IB66UWoACLcBGAs/s640/27459471_1431641406959005_796255134785583363_n.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-e8d4nRjdMyg/XH6J6ZC3wbI/AAAAAAADY-o/DvMe-d6sUBIkehC_95ruNt9j0IB66UWoACLcBGAs/s72-c/27459471_1431641406959005_796255134785583363_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/03/e.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/03/e.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy