-->

Tα πρόστιμα της εφορίας για τη μη έκδοση αποδείξεων

Είτε δεν κοπεί μία απόδειξη αξίας 1 ευρώ, είτε δεν κοπούν 50 αποδείξεις συνολικής αξίας 2.000 ευρώ, το πρόστιμο είναι το ίδιο και κυμαίν...


Είτε δεν κοπεί μία απόδειξη αξίας 1 ευρώ, είτε δεν κοπούν 50 αποδείξεις συνολικής αξίας 2.000 ευρώ, το πρόστιμο είναι το ίδιο και κυμαίνεται από 250 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ. Αυτό προβλέπει η φορολογική νομοθεσία όπως έχει αναμορφωθεί και έρχεται στην επικαιρότητα μετά τη διαγραφή προστίμων ύψους 30.000 ευρώ, που επιβλήθηκε σε εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, επειδή υπήρχε νομοθετικό κενό στην περίοδο κατά την οποία εντοπίστηκαν οι παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα, το πλαίσιο που ισχύει από τις 7 Ιουνίου 2017 προβλέπει ότι αν μια καφετέρια,. δεν κόψει απόδειξη για έναν καφέ αξίας 2 ευρώ, και ένα κατάστημα δεν κόψει 20 αποδείξεις για πωλήσεις αγαθών αξίας 2.000 ευρώ, και στους δύο επιχειρηματίες θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, αν τηρούν απλογραφικά βιβλία (τα παλαιά Β’ κατηγορίας).

Το ύψος των προστίμων, καθορίζεται πλέον, για τις παραβάσεις που εντοπίζονται ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά παράβαση. Στο πλαίσιο αυτό είτε μία απόδειξη που δεν κόπηκε διαπιστώσουν οι ελεγκτές είτε 50, το πρόστιμο θα είναι το ίδιο. Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, οι επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις, γίνονται στόχος των ελεγκτών που σημαίνει ότι ελέγχονται συχνότερα και ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος.

Ποιά είναι τα πρόστιμα

Αναλυτικότερα το πλαίσιο επιβολής των προστίμων της εφορίας για την έκδοση παραστατικών πώλησης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στις συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε εκείνες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Σε ότι αφορά στις συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ, τα πρόστιμα κλιμακώνονται ως εξής: Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Έτσι, αν δεν κοπεί μια απόδειξη για προϊόν αξίας 10 ευρώ, ο ΦΠΑ που αναλογεί είναι 2,4 ευρώ και το επιπλέον 50% είναι 1,2 ευρώ.

Όμως το πρόστιμο δεν μπορεί αν είναι κατώτερο των 250 ευρώ, αν τηρούνται απλογραφικά βιβλία, άρα θα επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ. Σε περίπτωση που εντοπιστεί μη έκδοση 20 αποδείξεων, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ. ο ΦΠΑ που αναλογεί είναι 480 ευρώ. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα πρέπει να είναι ίσο με το 50% του φόρου ήτοι 240 ευρώ, αλλά επειδή το ελάχιστο είναι 250 ευρώ, θα ανέλθει σε 250 ευρώ. Αν οι δύο επιχειρήσεις του παραδείγματος τηρούν διπλογραφικά βιβλία, τότε τα πρόστιμα θα είναι 500 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή της διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.

Συναλλαγές που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ

Για τις συναλλαγές που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, σε περίπτωση μη έκδοσης λογιστικών αρχείων ή έκδοσης ή λήψης ανακριβών παραστατικών επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Αυτό σημαίνει, εάν γίνει φορολογικός έλεγχος σε ένα γιατρό, είτε εντοπιστεί μη έκδοση μίας απόδειξης είτε 10 αποδείξεων, τότε το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, εάν τηρεί απλογραφικά βιβλία. Για παραβάσεις που αφορούν τη διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης (δελτίο αποστολής, συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης αποθεμάτων, έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης, κλπ), οι οποίες διαπράττονται από 7.6.2017 και μετά, επιβάλλεται το πρόστιμο 500 ή 1000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών.

www.sofokleousin.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Tα πρόστιμα της εφορίας για τη μη έκδοση αποδείξεων
Tα πρόστιμα της εφορίας για τη μη έκδοση αποδείξεων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwBIn-xIOIsre7P_zcH_VXwO4epOCjq3YHCIHd6SH5gNVLoYmsPw75UwUsdn1izSoupBar6_6rrqD6mZ70GS8o2rCB3Am0N2xPq8jeYHBIIizWOzE5PXgxyNMbkZrjfpI8sP2KdmjBAxM/s640/%2524.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwBIn-xIOIsre7P_zcH_VXwO4epOCjq3YHCIHd6SH5gNVLoYmsPw75UwUsdn1izSoupBar6_6rrqD6mZ70GS8o2rCB3Am0N2xPq8jeYHBIIizWOzE5PXgxyNMbkZrjfpI8sP2KdmjBAxM/s72-c/%2524.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/03/t_12.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/03/t_12.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy