-->

Ιωάννης Χουζούρης, Διοικητής Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση…»

*Η παθολογική είναι η καρδιά του συστήματος…  *Μετάνιωσα που ήρθα στο νοσοκομείο Αμαλιάδος…  *Στον Πύργο υπάρχει έντονος τοπικισμός…...


*Η παθολογική είναι η καρδιά του συστήματος… 

*Μετάνιωσα που ήρθα στο νοσοκομείο Αμαλιάδος… 

*Στον Πύργο υπάρχει έντονος τοπικισμός… 

Ποιος είναι… 
Ο Ιωάννης Χουζούρης είναι απόφοιτος Τεχνολόγος εκπαιδευτικός μηχανικός Ηλεκτρονικών της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει το Master «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων», του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Τ.Π.Ε. και έχει δημοσιεύσεις στο επιστημονικό θέμα «SharedLeadership» καθώς και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. 

Ήταν περίπου 7 χρόνια Διευθυντής σχολικής μονάδας, είναι πρόεδρος των Μεταπτυχιακών Δημόσιας Διοίκησης και επί 12 χρόνια συμμετείχε εθελοντικά σε κοινωνικές, νεανικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις μέσα από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Αρκαδία.

-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή; 

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ουσιαστικά έχει κλείσει η παθολογική της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας, μετά τις μετακινήσεις ή όπως εκφράζεται στο επίσημο έγγραφο, κάλυψη πρωινών κι εφημεριών στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου από τους δύο εναπομείναντες παθολόγους της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας και λόγω της έλλειψης γυναικολόγων στο νομό Ηλείας, αναστολή του μαιευτικού τμήματος στα ΤΕΠ Αμαλιάδας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, μέχρι να τοποθετηθεί επικουρικός ιατρός».

-Δηλαδή, δεν υπάρχει νοσοκομείο.  

«Επί της ουσίας λειτουργούν η χειρουργική και η ορθοπεδική». -Αλλά η παθολογική που αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι του νοσοκομείου όχι. «Η παθολογική είναι η καρδιά του συστήματος γιατί μετά από επεμβάσεις ή μονάδας βραχείας νοσηλείας η ειδικότητα του παθολόγου είναι η βασικότατη ειδικότητα που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο».

-Η σχέση σας με τον διοικητή του Γ.Ν. Πύργου πως είναι; 

«Ξεχωρίζω την επαγγελματική από την προσωπική σχέση. Λόγω αυτής της ερώτησης που μου κάνατε και με αιφνιδιάσατε θα σας πω το εξής:
Άμεση προκήρυξη ιδιωτών με μπλοκάκι παθολόγων,
Άμεση προκήρυξη παθολόγων στο νομό Ηλείας,
Άμεση προκήρυξη διευθυντών παθολογικών κλινικών, ώστε να έρθουν ιατροί παθολόγοι απ’ όλο το νομό σε περίοπτη θέση…»

κάτι συμβαίνει στη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου... 

-Κύριε διοικητή, από το 2010 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση κι έπληξε όλους τους θεσμούς, εδώ στο νοσοκομείο Αμαλιάδας έχουν έρθει ιατροί να αντικαταστήσουν τουλάχιστον όσους συνταξιοδοτήθηκαν; 

«Στην Αμαλιάδα υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον από τον Πύργο. Τοποθετούνται, κατά καιρούς, ιατροί όπως για παράδειγμα οι παθολόγοι, που έρχονται στη νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδος, βλέπουν όμως την κατάσταση με την όμορη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου που έχει περισσότερα προβλήματα.

Μη ξεχνάμε ότι οι εναπομείναντες τέσσερεις παθολόγοι, οι τρεις είναι της Αμαλιάδας και ο ένας είναι του Πύργου. Φεύγουν, λοιπόν, πολλοί ιατροί από τον Πύργο και πηγαίνουν σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες, εκτός Ηλείας. Άρα κάτι συμβαίνει στη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου και δεν είναι θέμα διοικητή του Πύργου γιατί συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Το έχω καταγγείλει.

Έχω πει ότι πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι ιατροί να βάζουν πλάτη, να αφήσουν πίσω τα συμφέροντά τους και να δουν το γενικό σύνολο του ονόματος Ηλεία»

-Λίγο ρομαντικό αυτό το οποίο λέτε, το να αφήσουν, δηλαδή, το προσωπικό συμφέρον και να κοιτάξουν το συνολικό. 

«Μα, σε ένα κοινωνικό κράτος όπως είναι τα νοσοκομεία δεν μπορείς να κοιτάξεις το ατομικό σου συμφέρον. Τότε πας στον ιδιωτικό τομέα. Πας σε ιδιωτικές κλινικές ή ανοίγεις ιατρείο. Όταν όμως εργάζεσαι στο ΕΣΥ; Εγώ, για παράδειγμα, είμαι εκπαιδευτικός. Δεν φαντάζομαι όταν ο προιστάμενός μου, μού πει πήγαινε δέκα χιλιόμετρα μακριά να κάνεις πέντε ώρες μάθημα, να πω όχι. Υπάρχει εκπαιδευτικός που θα πει όχι;

Κι όμως υπάρχουν ιατροί που λένε όχι. Είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι ιατροί 8 προς 1 ή 10 προς 1, από την Αμαλιάδα στον Πύργο και από τον Πύργο στην Αμαλιάδα να μην έρχονται;»

-Μετανιώσατε που ήρθατε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας με όλα τα προβλήματά του; 

«Ναι, το μετάνιωσα. Πιστεύω ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που βοηθάνε. Όλοι έχουμε ημερομηνία λήξης και υπομονή, γι’ αυτό η απόφαση ήταν Παρασκευή και σήμερα Τετάρτη και προσπαθούμε να θέσουμε σε μια νέα βάση τον διάλογο μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων, αλλά η υπομονή εξαντλείται. Και είναι τόσο όμορφο μέρος. Εγώ είμαι ξένος, στην κουρούτα έρχομαι από μικρό παιδί, γνωρίζω το μέρος…»

-Γνωρίζετε και τον κόσμο. 

«Ακριβώς, γνωρίζω τον κόσμο, έχω και πολλούς φίλους στην περιοχή, ειδικά στο Χάβαρι. Κι επειδή είμαι Γορτύνιος έχω και πολλούς συγγενείς. Από την άλλη όμως, για να μιλήσουμε καθαρά και ξάστερα, υπάρχουν λύσεις αν κάτσουμε και τις συζητήσουμε».

-Τα προβλήματα πάντως δεν αφορούν μόνο το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Προβλήματα υπάρχουν και σε πολλά άλλα της χώρας, ίσως και περισσότερα από τα δικά μας. 

«Που σε άλλα όμως λύθηκαν, όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία».
Στην Ηλεία η κάθε πόλη και ο κάθε θεσμός δουλεύει μόνος του με τα κέντρα εξουσίας

-Γιατί εκεί λύθηκαν ή λύνονταν κι εδώ όχι; 

«Γιατί εδώ στην Ηλεία η κάθε πόλη και ο κάθε θεσμός δουλεύει μόνος του με τα κέντρα εξουσίας. Κι αυτό είναι μια ευχή, μια συμβουλή όσο ταπεινά μπορώ να την εκφράσω, προς τους νέους βουλευτές του νομού. Όταν πάνε στα κέντρα εξουσίας να έχουν στο μυαλό τους το όνομα Ηλεία, όχι το όνομα Πύργος, το όνομα Αμαλιάδα, το όνομα Κρέστενα κ.λ.π.»

-Λέτε, λοιπόν, ότι ο τοπικισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα. 

«Ο πιο έντονος τοπικισμός είναι της πρωτεύουσας, γιατί δεν είναι η Αμαλιάδα ο τοπικιστής. Ο Πύργος είναι. Δεν μπορεί να έχει ένα νοσοκομείο με 170 κλίνες και να επιμένει να κλείσει τα άλλα δύο. Και δεν μιλάω σαν διοίκηση. Μιλάω οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα πίσω από τον Διαμαντόπουλο, η νοοτροπία τους. Μα, δεν έχετε νομαρχιακό νοσοκομείο αφού πρέπει να έχει πάνω από 300-350 κλίνες. Γιατί δεν μπαίνετε σε προγράμματα να φτιάξετε ένα οίκημα, να φέρετε νοσηλεύτριες. Η νοσηλευτική υπηρεσία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα κενά. Πως, λοιπόν, θα αυξήσουμε με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό; Παίρνοντας από τις γύρω περιοχές;»

 -Είστε ένας διοικητής ο οποίος έχει την εκτίμηση όλων των φορέων της Αμαλιάδας και της βόρειας Ηλείας. Θεωρώ πως δεν είστε κι ένας άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Το ερώτημα το θέτω ευθέως: Μήπως έφτασε η στιγμή να ανοίξουμε έναν διάλογο για το τι υγεία θέλουμε στο νομό Ηλείας και τι πρέπει να γίνει τελικά με το νοσοκομείο της Αμαλιάδας; Δεν μπορούμε να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του και να θέλουμε και τα δύο να λειτουργούν το ίδιο καλά. Μήπως πρέπει να δούμε αν αυτό το νοσοκομείο, της Αμαλιάδας, πρέπει να μετατραπεί σε κάτι άλλο; Να μετατραπεί, για παράδειγμα, σε μια νοσηλευτική μονάδα θώρακος. 

«Γι’ αυτό, λοιπόν, ο διάλογος πρέπει να τεθεί από την πολιτική ηγεσία. Ο διάλογος ξεκινάει στα πλαίσια των διασυνδεόμενων νοσοκομείων; Άρα πρέπει να δούμε ποιες κλινικές θα έχει το εδώ νοσοκομείο και ποιες κλινικές θα έχει το εκεί νοσοκομείο. Είναι αυτόνομο αυτό εδώ το νοσοκομείο; Άρα, το νοσοκομείο εδώ μπορεί να παρέχει αυτά που εσείς λέτε. Πρέπει, δηλαδή, ο διάλογος να συντονιστεί με τη νέα πολιτική ηγεσία».

Να ευχαριστήσω δημόσια το νέο δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο

-Εμείς πρώτα δεν πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε και να το μεταφέρουμε στο υπουργείο; 

«Μακάρι. Νομίζω ότι οι νέοι δήμαρχοι και θέλω –σας δίνω είδηση- να ευχαριστήσω δημόσια το νέο δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, ο οποίος βοήθησε χθες και βοηθάει ανελλιπώς ως καρδιολόγος, βρίσκοντας λύσεις για το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Βοηθάει ο Τάκης Αντωνακόπουλος το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Άρα, ο Τάκης Αντωνακόπουλος με τον Γιάννη Λυμπέρη, με τον Γιάννη Λέντζα, τον Ανδρέα Μαρίνο, μπορούν να βρουν λύσεις και ως διασυνδεόμενα και ως αυτόνομα. Λύσεις υπάρχουν, ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν δόξα το Θεό εμείς εδώ έχουμε και ανθρώπους και σύλλογο να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ιδέα έχουν και θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον.

Θέλουμε έξι μήνες, αυτό λέω σε όλους. Και στον διοικητή και στην πολιτική ηγεσία. Αφήστε μας για έξι μήνες να ηρεμήσουμε, να δούμε πως θα πάει, για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την βιωσιμότητα όλων των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας»

-Συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Υγεία 

«Ακριβώς».

-Ένας πολίτης της βόρειας Ηλείας που θέλει να εξεταστεί, έρχεται εδώ ή πηγαίνει κατευθείαν στον Πύργο; 

«Έρχεται πρώτα εδώ. Έχουμε πολύ καλούς ιατρούς. Στα ΤΕΠ, ο γενικός μας ιατρός, οι αγροτικοί μας, οι ειδικευμένοι μας ιατροί, έχουν το καλύτερο όνομα –σας το λέω εγώ που είμαι ξένος και το παρακολουθώ. Δεν μιλάω ανταγωνιστικά. Το νοσοκομείο διευθετεί προβλήματα. Όσα δεν μπορεί να διευθετήσει, αμέσως τα πηγαίνουμε σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες, όπως του Πύργου, μπορεί να πάει και στην Πάτρα. Όμως οι πολίτες της βόρειας Ηλείας πρέπει και είναι υγειονομικά ασφαλής». 

-Τι ευελπιστείτε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; 

«Να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις. Να αλλάξει το καθεστώς των μονίμων προσλήψεων, να φύγει από τις υγειονομικές περιφέρειες και να έρθουν στα νοσοκομεία, όπως ήταν προηγουμένως. Άρα τον ένα χρόνο πιστεύω θα τον κάνουμε τέσσερεις-πέντε μήνες. Τα μπλοκάκια με τους ιδιώτες ιατρούς, να μας δώσει την ευκαιρία αφού έχουμε κονδύλια, να κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες για να τους πάρουμε. Να μην έχει την έννοια της διασυνδεσιμότητας αλλά την έννοια της αυτονομίας. Κάθε νοσοκομείο να μπορεί να παρέχει τη δική του φροντίδα υγείας»

-Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία. 

«Εγώ σας ευχαριστώ»

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ιωάννης Χουζούρης, Διοικητής Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση…»
Ιωάννης Χουζούρης, Διοικητής Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση…»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6TlPnBvOgAoGXvBIamgmEpCv9bjjE-VEk8LCzIS915jNer7wfzTnYrLmhrE632hG74UpjbrFXxlxv3KHS6kh57sCc274tIlvzrTRAuIaSmuEN21UKEK-Zgm-ZmDysV3AqvvemP7nZcoQ/s640/P1190118.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6TlPnBvOgAoGXvBIamgmEpCv9bjjE-VEk8LCzIS915jNer7wfzTnYrLmhrE632hG74UpjbrFXxlxv3KHS6kh57sCc274tIlvzrTRAuIaSmuEN21UKEK-Zgm-ZmDysV3AqvvemP7nZcoQ/s72-c/P1190118.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_728.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_728.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy