Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Υπόμνημα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπόμνημα με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηλείοι παραγωγοί απέστειλε στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ...


Υπόμνημα με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηλείοι παραγωγοί απέστειλε στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος.

Διαβάστε όλο το υπόμνημα: 

ΠΡΟΣ
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Βορίδη
Υφυπουργό κο Σκρέκα
Γενικό γραμματεα κ. Μπαγινετα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΒΙΟΜ.ΤΟΜΑΤΑΣ- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ¨ανήμπορη¨ να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν ¨το κερασάκι στη τούρτα ¨, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το ¨βηματισμό¨ του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης. Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά, ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Τρανό παράδειγμα, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και Κορινθιακής σταφίδας και κηπευτικών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στο πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το νομό Ηλείας είναι τεράστιο. Εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού Ηλείας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας αγρότης δεν έχει πει ότι δε θέλει να φορολογηθεί.

Ζητάμε μια δίκαιη φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα χρεωθούμε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση αυτών και δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο.

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια.. οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες.

Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.

Όταν λέμε διαθρωτικά μέτρα εννοούμε:

1. Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.
Το ακούμε να εγκαινιάζεται για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη το 1981 και ακόμα δεν είναι έτοιμο. Απαραίτητο να γίνει για όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί ο νομός.

Τι επιτυγχάνεται:

• Ποιότητα προϊόντων
• Ταυτότητα προϊόντων
• Ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση
• Καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά
• Καλύτερη τιμή παραγωγού
• Καλύτερη τιμή καταναλωτή
• Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος

2. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου
Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στη τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό Ηλείας.

3. Ομάδες Παραγωγών
Πρέπει να γίνει εξυγίανση, να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσφέρουν στο κύκλωμα της εμπορίας. Να υπάρχει ένας μόνιμος νόμος πλαίσιο και όχι όταν αλλάζει ο κάθε υπουργός να αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπεια να μην εφαρμόζεται κανένας νόμος ποτέ. Επίσης να δοθούν προς χρήση στις ομάδες παραγωγών που είναι ενήμερες στο Μητρώο τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Επίσης διάλογο και συνεργασία με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών.

4. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

5. Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.

6. Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

7. Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα.

8. Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή.

9. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων.

10. Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.

11. Αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες. Επίσης, όπως προβλέπεται ημερομηνία μέχρι πότε θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες να προβλέπεται και μέχρι πότε θα αποζημιωθούν από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης να υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών με δικαιούμενά αποζημίωσης.

12. Κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

13. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Αναδιάρθρωση-εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά-καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Ν. Ηλείας. Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών).

14. ΠΑΤΑΤΑ
Κίνητρα στους Παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος o Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή) o Διασφάλιση από πατάτες εξωτερικού με ποιοτικούς ελέγχους o Τυποποίηση-Συσκευασία-Ταυτότητα o Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών

15. ΚΑΡΠΟΥΖΙ
 Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας
 Μητρώο Εξαγωγέων-Εμπόρων
 Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών
 Τυποποίηση –Συσκευασία –Ταυτότητα

16. ΤΟΕΒ
Αναδιοργάνωση Ο.Ε.Β. του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τη μείωση του κόστους χρήσης.

17. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΔΕ
Μετά την ένταξη στο Κανονικό Καθεστώς και την επιβάρυνση των παραγωγών με το λογιστικό κόστος οι Αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε άλλα οικονομικά βάρη. Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια. Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό.

18. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς.

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι προϊόν συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας, είναι εκείνο το προϊόν που συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μεταπολεμικά και είναι εκείνο το προϊόν που θα δώσει διέξοδο στον Έλληνα αγρότη των περιοχών, όπου ευδοκιμεί, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας. Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση.

Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης). Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η πεποίθηση είναι ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και της το οφείλουμε.

19. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
A. Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της Φέτας ως ΠΟΠ.

Β. Διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό

Γ. Μείωση του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος του πετρελαίου.

Δ. Ένταξη όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Ε. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων

Ζ. Επίσης ισχύσουν πάλι τα κριτήριά επιλογής για την εξισωτική αποζημίωση

20.ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ
Άμεσα πρέπει να μοιραστούν στους πραγματικούς αγρότες οι οποίοι καλλιεργώντας αυτές τις εκτάσεις θα προσφέρουν και στην Εθνική Οικονομία. Προτεραιότητα οι νέοι Αγρότες

21. Διεκδίκηση αυξημένων πόρων για αγρότες κτηνοτρόφους από την νέα Κοινή Αγροτική πολιτική 

22.Διατήρηση της Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση και μετα το 2021.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ζητάμε συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται διότι το εισόδημα του Νομού Ηλείας στο 70% προέρχεται από τον Αγροτικό τομέα. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και περιμένουμε την πρόσκλησή σας,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Υπόμνημα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπόμνημα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
https://2.bp.blogspot.com/-baQrpDMS2Vk/XSsbVX-TPvI/AAAAAAADoCg/hB0IB2VFCb8n-luLdra43_cAK4ZF5yZqgCLcBGAs/s640/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A3.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-baQrpDMS2Vk/XSsbVX-TPvI/AAAAAAADoCg/hB0IB2VFCb8n-luLdra43_cAK4ZF5yZqgCLcBGAs/s72-c/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A3.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_895.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_895.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy