-->

Δυο - τρία πράγματα που ξέρουμε για τους "νέους" επερχόμενους…

Τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούμε να την κρίνουμε και από το κυβερνητικό παρελθόν της και από όσα έχει πει μέχρι σήμερα, τώρα που α...


Τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούμε να την κρίνουμε και από το κυβερνητικό παρελθόν της και από όσα έχει πει μέχρι σήμερα, τώρα που απέχει λίγο από την επανακατάληψη των θώκων της εξουσίας. Την ξέρουμε, δηλαδή και από την καλή και από την ανάποδη. Ξέρουμε τα πεπραγμένα της, μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα υπεσχημένα της. 

Όσους πλησιάζουν προς την κυβερνητική εξουσία μπορούμε να τους κρίνουμε-και τρόπον τινά να προβλέψουμε πώς θα πορευθούν, αν την καταλάβουν-με δύο τρόπους. Πρώτα από κυβερνητικά πεπραγμένα τους στο παρελθόν, αν έχουν. Και, ταυτόχρονα, απ’ όσα διακηρύσσουν και υπόσχονται. Για παράδειγμα, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε κυβερνητικό παρελθόν. Αναγκαστικά κρινόταν μόνο απ’ όσα έλεγε, από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις.

Οι οποίες ήταν, ως συνήθως συμβαίνει, πλουσιοπάροχες. Ορισμένες δε και εξωπραγματικές. Όσοι λέγαμε και γράφαμε εγκαίρως ότι «αυτά δεν γίνονται»(πχ ότι δεν μπορούσε μια αριστερή κυβέρνηση να υπερβεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα) δεν είχαμε μαντικές ικανότητες. Απλώς ο Τσίπρας και οι συν αυτώ είχαν «αυταπάτες»(του νεοφώτιστου), όπως ο ίδιος ομολόγησε μετά την υποχρεωτική στροφή.

Με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συμβαίνει το ίδιο. Μπορούμε να την κρίνουμε και από το κυβερνητικό παρελθόν της και από όσα έχει πει μέχρι σήμερα, τώρα που απέχει λίγο από την επανακατάληψη των θώκων της εξουσίας. Την ξέρουμε, δηλαδή και από την καλή(αν έχει) και από την ανάποδη(σίγουρα έχει). Ξέρουμε τα πεπραγμένα της, μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα υπεσχημένα της. Ας αρχίσουμε από το πρώτα.

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ιστορία 45 ετών, δηλαδή κάθε άλλο παρά tabula rasa. Η λήξη της πιο πρόσφατης κυβερνητικής θητείας της απέχει μόλις μια δεκαετία. Η θητεία εκείνη(2004-2009) απέβη καταστροφική για την οικονομία της χώρας. Οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή τίναξαν την μπάνκα στον αέρα και οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009, όπως έχει πιστοποιηθεί από το πλέον αρμόδια, εγχώρια και ευρωπαϊκά, χείλη.

Οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου ανέλαβαν να κάνουν την «επανίδρυση του κράτους». Αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να το ξεχειλώσουν, με τη γνωστή μέθοδο της φαύλης –πελατειακής-διαχείρισης, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα και στην οικονομική χρεοκοπία. Αυτές οι δύο αναφορές στα πεπραγμένα αρκούν.

Η σημερινή ΝΔ ουδέποτε άρθρωσε (αυτο)κριτικό λόγο για τα πεπραγμένα αυτά. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαιολογήσει-και ορισμένες φορές εκθειάσει- την πρωθυπουργία Καραμανλή. Και, αν πιστέψουμε ορισμένα που κυκλοφορούν, μπορεί και να τον (δι)ορίσει του χρόνου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού αρκούν πλέον μόλις 151 ψήφοι. Πάμε τώρα στα σημερινά, στις εξαγγελίες και υποσχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στην δυσαρέσκεια ορισμένων κοινωνικών ομάδων από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαϊδεύει το νεφέλωμα της «μεσαίας τάξης». Υπόσχεται σε όλους ότι «αύριο θα ξημερώσει μια φωτεινή μέρα». Αν δεν έχει κι αυτός αυταπάτες(το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει), πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι αυτό το αύριο δεν θα «είναι μια άλλη μέρα»(κατά τη γνωστή ρήση της Μάργκαρετ Μίτσελ) και, πάντως, όχι τόσο φωτεινή όσο θέλει η συμβατική προεκλογική υποσχεσιολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει ένα είδος τετραγωνισμού του κύκλου. Υπόσχεται στον καθέναν ό,τι ευχάριστο θέλει να ακούσει. Στους επιχειρηματίες και στους ραντιέρηδες μεγάλη μείωση των φόρων τους. Στους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διαχρονικά δεν πλήρωναν, ασφαλιστικές και άλλες ελαφρύνσεις. Στις ασφαλιστικές εταιρείες μερίδιο από την κοινωνική ασφάλιση. Στην ιδιωτική υγεία μεγαλύτερο μερίδιο από τη δημόσια.

Στους αναξιοπαθούντες υπόσχεται να διατηρήσει τα επιδόματα, αν και στηλιτεύει την επιδοματική πολιτική ως μέσο δημιουργίας εκλογικής πελατείας. Στους ανέργους υπόσχεται(κλασικό…) δουλειές και στους εργαζομένους καλύτερους μισθούς, αν συμφωνήσουν με τους(καλούς…) εργοδότες σε επιχειρησιακές συμβάσεις. Και πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά; Πώς δεν θα καταρρεύσουν τα κρατικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων με τις τόσες μειώσεις φόρων και εισφορών που έρχονται;

Η μαγική απάντηση είναι «ανάπτυξη». Με το που θα μειωθούν οι φόροι, θα έχουμε «έκρηξη επενδύσεων». Και, επομένως, χιλιάδες νέες –και καλοπληρωμένες- θέσεις εργασίας. Όλα ωραία και καλά, λοιπόν. Τα πίστεψαν πολλοί ψηφοφόροι, η μεγαλύτερη μερίδα, στις ευρωεκλογές και είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα.

Μεγάλη επιτυχία, αναμφισβήτητα, για όσους το κατάφεραν. Όπως έχει γράψει πριν από 20 αιώνες ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πετρώνιος, «ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, ασ ‘τον λοιπόν να εξαπατηθεί». Αλλωστε, μπροστά στο πολλά υποσχόμενο «φωτεινό αύριο», οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να παραμερίσουν αυτήν την προειδοποίηση του Ισπανού φιλοσόφου Τζόρτζ Σαναταγιάνα: «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

www.news247.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δυο - τρία πράγματα που ξέρουμε για τους "νέους" επερχόμενους…
Δυο - τρία πράγματα που ξέρουμε για τους "νέους" επερχόμενους…
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRMNGWgaUoMxXjymiyFnpYlT4_w7s0RpWI550hYI1_o9qDdr7HvU5NyNOxCWvZlUmGqbJ0k721B6qfYJxknOJaQVDhrSL-Wp6elwvHdfqkxXh5924UOYv09k__wo3VvypUOiXOC4S5PTM/s640/nd.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRMNGWgaUoMxXjymiyFnpYlT4_w7s0RpWI550hYI1_o9qDdr7HvU5NyNOxCWvZlUmGqbJ0k721B6qfYJxknOJaQVDhrSL-Wp6elwvHdfqkxXh5924UOYv09k__wo3VvypUOiXOC4S5PTM/s72-c/nd.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_971.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_971.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy