-->

Δυτική Αφρική: Ένα δισεκ. για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις: αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση της συνόδ...


Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις: αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση της συνόδου της για «τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξήγαγε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις: αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση της συνόδου της για «τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξήγαγε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Communauté économique des Etats de l'Afrique de l'Ouest, Cédéao) χθες Σάββατο στην Ουαγκαντούγκου. «Οι συζητήσεις που έγιναν επέτρεψαν να υιοθετηθούν πολύ ισχυρές αποφάσεις (...).

Η σύνοδος (σ.σ. ήταν διευρυμένη, με τη συμμετοχή του Τσαντ και της Μαυριτανίας) υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης και κινητοποίησης πόρων ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, κατά το κλείσιμο της συνάντησης. Το σχέδιο και ο προϋπολογισμός του, για τον οποίο θα διατεθούν πόροι κυρίως από τα κράτη που συμφώνησαν σε αυτό, θα παρουσιαστούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Cédéao στην Αμπούτζα.

Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε κοινό ταμείο και θα αξιοποιηθούν κυρίως για «την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων» τόσο των εθνικών στρατών, όσο και των πολυεθνικών δυνάμεων, όπως η G5 Σαχέλ και η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), η οποία δρα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ. «Η G5 απέχει παρασάγγας από το να είναι νεκρή.

Η τελική ανακοίνωση (της συνόδου) καταγράφει την υποστήριξη της Cédéao στην G5 Σαχέλ και στη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη», τόνισε ο πρόεδρος του Νίγηρα, που ασκεί την προεδρία της δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας, μολονότι αρκετοί αναλυτές προεξοφλούσαν την τέλεση της «κηδείας» της G5 στη σύνοδο της Ουαγκαντούγκου. Ο Ισούφου απεναντίας επισήμανε πως «για την ώρα», αυτές οι δύο δυνάμεις θα συνεχίσουν να «βρίσκονται στο πεδίο», μολονότι η ανακοίνωση της συνόδου αναφέρεται στην «ηγεσία της Cédéao» στις επιχειρήσεις. Αυτό «θα πάρει καιρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, ενώ «είμαστε αντιμέτωποι με μια πιεστική απειλή που πρέπει να περιοριστεί».

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Cédéao, ο Ζαν-Κλοντ Μπρου, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα το φόντο: Μίλησε για «2.200 επιθέσεις μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια», για «11.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες», για «εκατομμύρια εκτοπισμένους», για βαρύ «πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα», για επιδείνωση των «διαφυλετικών συγκρούσεων» στο Σαχέλ καιγια μια απειλή που επεκτείνεται προς νότον.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υπογράμμισε ότι η απειλή «διαπερνά τα σύνορα» ότι «καμιά χώρα δεν είναι προστατευμένη», ότι «η κλιμάκωση της βίας έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο στο Σαχέλ», και ότι «σχολεία και υποδομές υγείας έχουν κλείσει» στη χώρα του. Τουλάχιστον τριάντα πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές αυτή την εβδομάδα.

Η δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής δύναμης (στην οποία σχεδιάζεται να συνεισφέρουν συνολικά 5.000 άνδρες η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ) βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου. Η ιδέα για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης, την οποία προώθησε η Γαλλία, θα επιτρέψει να αντικατασταθούν οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού, που διεξάγουν στο Σαχέλ την επιχείρηση Μπαρχάν (4.500 στελέχη) από το 2014.

Ένας από τους λόγους είναι πως τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η δράση της G5 είναι πενιχρά, σύμφωνα με αναλυτές. Η MINUSMA (σ.σ. η αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Μαλί, διαθέτει 13.000 άνδρες) και η G5 Σαχέλ δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε μέσα συντονισμού μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα», έκρινε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουαταρά. Στα συμπεράσματα της συνόδου, η Cédéao παροτρύνει εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη να τροποποιήσουν την εντολή της MINUSMA επί το «επιθετικότερο», να της «επιτρέψουν να αγωνιστεί εναντίον της τρομοκρατίας», όπως το έθεσε ο Ισούφου.

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Νίγηρα, έχει «καθήκον» να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Σαχέλ, καθώς αυτή ευθύνη «για την κρίση στη Λιβύη» και «δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της». Η Cédéao θα ζητήσει εξάλλου από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών να «θεωρηθούν ως επενδύσεις», καθώς και από χρηματοδότες στον δυτικό και στον αραβικό κόσμο να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η στρατιωτική πτυχή του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών είναι σημαντική αλλά όχι η μόνη, θεωρεί η Cédéao, αλλά θα είναι «μάταιη χωρίς διαρκή, δίκαιη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», κατά τον πρόεδρο Καμπορέ.

www.skai.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δυτική Αφρική: Ένα δισεκ. για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
Δυτική Αφρική: Ένα δισεκ. για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfr2pOQM_iga9lc_fOqRcN3ByqKWDDzv0Mer2m0Yvic7aHKThMLaEmi4HGjgnHVdts2mHsw7R6IPBP-yLOiZ-a05i-dS1_7z0M3l23aakXA0yYPSTuMZvQsQrQpqDnGoLpe8FEBbUA0Qk/s640/FCE7B959E29213E97D6F75DBCECC6697.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfr2pOQM_iga9lc_fOqRcN3ByqKWDDzv0Mer2m0Yvic7aHKThMLaEmi4HGjgnHVdts2mHsw7R6IPBP-yLOiZ-a05i-dS1_7z0M3l23aakXA0yYPSTuMZvQsQrQpqDnGoLpe8FEBbUA0Qk/s72-c/FCE7B959E29213E97D6F75DBCECC6697.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/09/blog-post_213.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/09/blog-post_213.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy