Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Τενοντίτιδα, κατάγματα τάσης και πόνος στη φτέρνα: Τι συστήνει ο ορθοπεδικός για σωστή αντιμετώπιση;

Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Τσαρούχας, χειρουργός ορθοπεδικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρ...


Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Τσαρούχας, χειρουργός ορθοπεδικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.tsarouhasmd.gr). 

Τα πέλματά σου κάνουν πολλά για σένα: στηρίζουν το βάρος του σώματός σου κάθε φορά που στέκεσαι, περπατάς ή τρέχεις. Και υποφέρουν σιωπηλά όταν φοράς ένα ζευγάρι σέξι peep-toe γόβες. Εσύ, όμως, τι κάνεις για αυτά; Βάζουμε τη μόδα πάνω από την άνεση και αυτό επιδεινώνει δυσμορφίες και προϋπάρχοντα προβλήματα ή οδηγεί σε νέα προειδοποιεί ο δρ Ιωάννης Τσαρούχας, χειρουργός ορθοπεδικός, διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Αλλά και ο χρόνος επηρεάζει τα πόδια!

Ξεκινώντας κάπου στα 20, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες χάνουν ελαστίνη –μία πρωτεΐνη που επιτρέπει σε αυτούς τους ιστούς να επανέρχονται μετά τη διάταση– κάνοντας τα πέλματα πιο επιρρεπή σε πόνους και τραυματισμούς. Μάθε πώς να προσπεράσεις τα πιο συχνά προβλήματα των πελμάτων σου και να προστατεύσεις τα πόδια σου.

Τενοντίτιδα

Ο μυς της γάμπας συνδέεται με το οστό της φτέρνας και ο αχίλλειος, ο μεγαλύτερος τένοντας του σώματός σου, είναι αυτός που συνδέει και τα δύο λέει ο ειδικός. Όταν ο μυς της γάμπας σου είναι σφιχτός, τραβάει τον αχίλλειο προς τη μία μεριά ενώ η φτέρνα τον τραβάει προς την άλλη, χαρίζοντάς σου μια επώδυνη φλεγμονή, γνωστή ως τενοντίτιδα.

Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους σφιχτές γάμπες, το περπάτημα με τακούνι-στιλέτο μπορεί να τις κάνει ακόμη σφιχτότερες. Για την ακρίβεια, τα παπούτσια με τακούνι ύψους πάνω από 5 εκατοστά κονταίνουν τις δέσμες των μυϊκών ινών της γάμπας περίπου κατά 13% και σκληραίνουν τον αχίλλειο τένοντα περίπου κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Experimental Biology.

Πρόλαβέ την: Να φοράς παπούτσια που στηρίζουν σωστά το πέλμα σου. Ενώ οι μπαλαρίνες μπορεί να μοιάζουν με έξυπνη επιλογή, γιατί δεν έχουν τακούνια που να σε κουράζουν, στην πραγματικότητα η έλλειψη στήριξης που έχουν μπορεί να κάνει τους τένοντές σου να μαζέψουν. Απόφυγε τα παπούτσια με σχεδόν αόρατη σόλα και προτίμησε εκείνα που υποστηρίζουν καλά την καμάρα του πέλματος και έχουν μαλακό πάτο που απορροφά τους κραδασμούς. Προσπάθησε να κυκλοφορείς τις περισσότερες ώρες της ημέρας με παπούτσια που έχουν τακούνι 2-3 εκ., τα οποία τοποθετούν το πέλμα στην ιδανική του θέση.

Θεράπευσέ την: Κάνε καθημερινά την κατάλληλη προθέρμανση και διατάσεις που διατηρούν τους μυς της γάμπας εύκαμπτους και μειώνουν τις φλεγμονές συμβουλεύει ο δρ Ιωάννης Τσαρούχας. Επιπλέον, μπορείς να πάρεις μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Κατάγματα τάσης

Το τρέξιμο κάνει θαύματα για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σου, όμως η υπερβολική προπόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών σου. Πόνος και πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του πέλματός σου είναι σημαντικές ενδείξεις ότι το παρακάνεις και πρέπει να κάνεις διάλειμμα για μία με δύο εβδομάδες. Αν προσπαθήσεις να αγνοήσεις τον πόνο, θα μπορούσες να καταλήξεις με κάταγμα τάσης –ένα ράγισμα σε κάποιο από τα οστά του μεταταρσίου στη βάση των δαχτύλων σου– που μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τις δραστηριότητές σου με νάρθηκα για έως και 3 μήνες.

Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος στο πέλμα δεν ανακουφίζεται μόνο με την ξεκούραση, ενώ μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση της θερμοκρασίας και κοκκίνισμα εκεί όπου εστιάζεται. Τα οστά στο πέλμα σου είναι συνηθισμένα σε ένα βαθμό τάσης και καταπόνησης καθώς περπατάς ή τρέχεις τονίζει ο δρ Ιω. Τσαρούχας. Αν δε δώσεις σε αυτά τα οστά χρόνο για να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο δυνατά μέσα από τη σταδιακή αύξηση των προπονήσεών σου, τελικά θα σπάσουν.

Πρόλαβέ τα: Όταν ξεκινάς ένα καινούργιο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά αν προπονείσαι για αγώνα10 χλμ., ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο, ανέβασε σταδιακά την ένταση στις προπονήσεις σου χρησιμοποιώντας τον κανόνα του 10%: μην αυξάνεις τα χιλιόμετρα που τρέχεις πάνω από 10% την εβδομάδα για να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να χειριστεί τις αυξημένες φυσικές απαιτήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Επίσης, δοκίμαζε διάφορες ασκήσεις και μην παθιάζεσαι μόνο με ένα στυλ. Το cross training είναι ευεργετικό, επειδή κάθε δραστηριότητα εστιάζει σε διαφορετικά οστά και τένοντες στα πέλματά σου, κάτι που βοηθά να αποφύγεις τραυματισμούς από την υπερβολική χρήση εξηγεί ο Jonathan Rose, ποδίατρος και συν-συγγραφέας του The Foot Book: A Complete Guide to Healthy Feet. Θεράπευσέ τα: Εάν έχεις συμπτώματα, επισκέψου το γιατρό σου προτού το πρόβλημα γίνει πιο σοβαρό. Αν συμπεράνει ότι έχεις κάποιο κάταγμα τάσης, το πιθανότερο είναι πως θα συστήσει να βάλεις πάγο, να το δέσεις με επίδεσμο ή να φορέσεις έναν αφαιρούμενο νάρθηκα-μπότα. Η θεραπεία μπορεί, επίσης, να απαιτεί αποχή από τις προπονήσεις σου.

Έντονος πόνος στη φτέρνα

Αν σε τρελαίνει ο πόνος τη στιγμή που πατάς το πόδι σου κάτω μόλις ξυπνήσεις το πρωί, ο ένοχος είναι πιθανότατα η πελματιαία απονευρωσίτιδα η οποία προκαλείται από φλεγμονή του συνδέσμου που ενώνει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών. Την ώρα που κοιμάσαι το σώμα αρχίζει να σχηματίζει ουλώδη ιστό προσπαθώντας να επιδιορθώσει την καταπόνηση και τη φλεγμονή στην περιοχή. Όταν το πόδι σου σηκώνει το βάρος σου, προκαλούνται μικροσχισίματα σε αυτό τον ιστό και σε κάνουν να σφαδάζεις.

Όπως και με τα κατάγματα τάσης, η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιθανό να συμβεί όταν ξεκινάς ένα καινούργιο πρόγραμμα άσκησης και προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά πολύ γρήγορα. Διατρέχεις, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο αν έχεις χαμηλές καμάρες, εξαιτίας της έντασης και της καταπόνησης που ασκούνται στο συνδετικό ιστό με κάθε βήμα, κάτι που μπορεί με τον καιρό να οδηγήσει σε φλεγμονή και μικροσχισίματα.

Πρόλαβέ  τον: Χρησιμοποίησε εσωτερικές σόλες που υποστηρίζουν την καμάρα του πέλματος και προσαρμόζονται εύκολα σε πολλά είδη παπουτσιών.

Θεράπευσε τον: Αν ένας συνδυασμός πάγου, ξεκούρασης και απλών αντιφλεγμονωδών δεν καταπραΰνει τον πόνο, τότε επισκέψου έναν ποδίατρο. Για ασθενείς με πόνο στη φτέρνα, που τον κατατάσσουν σε ένταση πάνω από 6 στην κλίμακα από 1 έως 10, προτείνω συνήθως ενέσεις κορτιζόνης τονίζει ο Jonathan Rose. Η ένεση μεταφέρει το φάρμακο απευθείας στον τραυματισμένο ιστό και μειώνει αμέσως το πρήξιμο.

www.shape.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τενοντίτιδα, κατάγματα τάσης και πόνος στη φτέρνα: Τι συστήνει ο ορθοπεδικός για σωστή αντιμετώπιση;
Τενοντίτιδα, κατάγματα τάσης και πόνος στη φτέρνα: Τι συστήνει ο ορθοπεδικός για σωστή αντιμετώπιση;
https://4.bp.blogspot.com/-gRcozXKJQT8/XXOfMZjn5hI/AAAAAAADs1M/w45C_r98yR8C-wvyeNggUQQyC7api89PgCLcBGAs/s640/female-office-worker-finished-work-back-to-home-sitting-and-relaxing-picture-id962870916.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-gRcozXKJQT8/XXOfMZjn5hI/AAAAAAADs1M/w45C_r98yR8C-wvyeNggUQQyC7api89PgCLcBGAs/s72-c/female-office-worker-finished-work-back-to-home-sitting-and-relaxing-picture-id962870916.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/09/blog-post_29.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/09/blog-post_29.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy