-->

Εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη!

Στην επιστήμη της εγκληματολογίας, "serial killers" [κατά συρροή δολοφόνος ή κατ' εξακολούθηση ανθρωποκτόνος], ονομάζεται ...


Στην επιστήμη της εγκληματολογίας, "serial killers" [κατά συρροή δολοφόνος ή κατ' εξακολούθηση ανθρωποκτόνος], ονομάζεται αυτός που έχει διαπράξει τρεις ή περισσότερες ανθρωποκτονίες με πρόθεση. 

Η θεωρία της εγκληματολογίας αναφέρει ότι ο ένοχος πληροί τρεις προϋποθέσεις: Είχε κίνητρο, είχε τα μέσα και την ευκαιρία. 

Σπύρος Ορφανός 
Τα εγκλήματα στην Αμαλιάδα που συντάραξαν το πανελλήνιο 

Ασύλληπτος παραμένει για 35 ολόκληρα χρόνια ο δράστης ενός άγριου τριπλού εγκλήματος με θύματα ένα 10χρονο κορίτσι, η αδελφή της 19 χρονών και η μητέρα τους 41, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ακόμη ένα μέλος της ίδιας οικογένειας.

Ο 23χρονος δολοφόνος τότε εργαζόταν ως υδραυλικός και ναυτικός. Αμέσως μετά τις εν ψυχρώ δολοφονίες εξαφανίστηκε και από τότε η αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τα ίχνη του. Επιπλέον, παρότι το αδίκημα για τις αποτρόπαιες ανθρωποκτονίες έχει παραγραφεί, εκείνος δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα σημεία ζωής αποτελώντας ένα μεγάλο μυστήριο για την ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για τον 56χρονο σήμερα Σπύρο Ορφανό που κατάγεται από το χωριό Ανάληψη -κοντά στην Αμαλιάδα- και ο οποίος το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1984 σκότωσε με κυνηγετικό όπλο, σε κατοικία στην Αμαλιάδα, μία μάνα και τις δύο κόρες της και τραυμάτισε σοβαρά την τρίτη.

Θύματα ήταν η Τασία 41 χρονών και οι κόρες της Γεωργία 10 χρονών και Θεοδώρα 19 χρονών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά η 16χρονη αδελφή τους Βασιλική η οποία και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Ο δράστης είχε κατηγορηθεί παλιότερα για κλοπές δίτροχων και άλλα μικροαδικήματα αλλά δεν είχε προφυλακιστεί. Παλιότερα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την 19χρονη Θεοδώρα και τέσσερις μήνες πριν το φονικό την είχε αρπάξει εκουσίως από τους γονείς της. Όμως, οι τελευταίοι φαίνεται να πίεσαν τη 19χρονη να εγκαταλείψει τον μετέπειτα δολοφόνο της και να αρραβωνιασθεί έναν άλλο νεαρό, τον οποίο επρόκειτο να παντρευτεί λίγες ημέρες αργότερα.

Το μοιραίο βράδυ ο νεαρός εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειας εκμεταλλευόμενος την απουσία του πατέρα. Άρχισε να ζητάει εξηγήσεις από τη μητέρα γιατί αρραβώνιασε τη κόρη της και εκείνη του ζήτησε επιτακτικά να φύγει από το σπίτι. Ο νεαρός ναυτικός εξοργίστηκε και πυροβόλησε αρχικά της 41χρονη, την οποία τραυμάτισε θανάσιμα. Στη συνέχεια, σε κατάσταση αμόκ, πυροβόλησε και σκότωσε την 10χρονη μαθήτρια που είχε πέσει πάνω στη νεκρή μητέρα της κι έκλαιγε. Επίσης πυροβόλησε την 16χρονη που είχε κρυφτεί κάτω από το τραπέζι. Σύμφωνα με περιγραφές μαρτύρων αμέσως μετά άρπαξε από τα μαλλιά την πρώην αγαπημένη του, την έσυρε σε έναν ελαιώνα σε απόσταση 100 μέτρων από το σπίτι όπου την πυροβόλησε σκοτώνοντας την εν ψυχρώ.

Αμέσως μετά το πρωτοφανές έγκλημα τράπηκε σε φυγή ενώ άρχισε η καταδίωξη από μεγάλες δυνάμεις της τότε Χωροφυλακής. Στην περιοχή Φραγκαβίλλα Αμαλιάδας βρέθηκαν η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης του Σπύρου Ορφανού. Ο δράστης φέρεται να επικοινωνούσε και με άλλους συγγενείς των θυμάτων και να τους απειλούσε ότι θα τους σκοτώσει "επειδή επέτρεψαν τους αρραβώνες της Θεοδώρας". Γι' αυτό τον λόγο η κηδεία των τριών θυμάτων είχε γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ για μήνες υπήρχε δύναμη ένστολων να επιτηρούν συγγενείς των θυμάτων.

Τότε υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο δολοφόνος είχε επιβιβαστεί σε φορτηγό με κατεύθυνση χωριά έξω από την Πάτρα, χωρίς όμως οι σχετικές έρευνες να αποδώσουν οτιδήποτε...

Αναζητώντας τα ίχνη...

Από τότε τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν και η τύχη του δολοφόνου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες παραμένει άγνωστη.
"Το Βήμα" είχε επικοινωνήσει με αστυνομικούς που είχαν παρακολουθήσει την υπόθεση αλλά και με κατοίκους της περιοχής που γνώριζαν τον δράστη και τα θύματα. Όπως σημείωναν, "τότε φέρεται να έχει πετάξει τα ρούχα του σε ένα πηγάδι για να ξεγελάσει τα σκυλιά που τον έψαχναν. Υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχεδιάσει τον τρόπο διαφυγής του με κάποιο πλοίο γκαζάδικο ή άλλο και ότι αμέσως μετρά τον φόνο τον περίμενε κάποιο ταχύπλοο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αμαλιάδα ή τον Πύργο. Υπάρχει η εικόνα ότι έφυγε για Καναδά ή Λατινική Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα. Εξάλλου και κάποιοι συγγενείς του μας έλεγαν τα πρώτα χρόνια ότι ο Σπύρος ζει σε άλλη χώρα κι έχει αποκατασταθεί και ηρεμήσει".

Ωστόσο, όπως ανέφεραν στενοί συγγενείς του δολοφόνου, "από την ημέρα του τριπλού φονικού δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί μας. Εμείς αμφιβάλλουμε αν είναι ζωντανός γιατί λογικά επί 33 χρόνια θα μας έκανε ένα ενημερωτικό τηλέφωνο. Εξάλλου το αδίκημά του παραγράφηκε πια αλλά και πάλι δεν έδωσε σημεία ζωής".

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι "ίσως κάτι έχει συμβεί τις πρώτες ημέρες του φονικού που αγνοούμε. Πάντως το μακελειό στο σπίτι της οικογένειας δεν έχει ξεχασθεί στη τοπική κοινωνία αλλά ούτε και από εμάς".

Σημειώνεται ότι η δίκη -ερήμην του κατηγορουμένου- για τους τρεις φόνους και τον βαρύ τραυματισμό του 1984 ουδέποτε υπήρξε λόγω του παλαιότερου νομικού πλαισίου και το οποίο ανανεώθηκε προ εξαετίας.

Αντώνης Δαγκλής
Ο πρώτος Έλληνας serial killer

Ο Αντώνης Δαγκλής, ο δολοφόνος των ιερόδουλων όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Τύπο της εποχής, καταγράφεται στην διεθνή βιβλιογραφία ως ο πρώτος Έλληνας serial killer. Τα εγκλήματά του, τρεις δολοφονίες ιερόδουλων, τεμαχισμός πτωμάτων και ληστείες χαρακτηρίστηκαν ιδιαιτέρως ειδεχθή.

Το φθινόπωρο του 1995, στα διόδια της Τραγάνας, εντοπίστηκε το τεμαχισμένο πτώμα της 29χρονης ιερόδουλης Ελένης Παναγιωτοπούλου. Η γυναίκα ε΄'ιψχε στραγγαλιστεί και στη συνέχεια ο δολοφόνος της αφαίρεσε τα σπλάχνα, την τεμάχισε και σκόρπισε τα μέλη της σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Δυο μήνες αργότερα στο Βοτανικό, εντοπίζεται το πτώμα της 26χρονης ιερόδουλης Αθηνάς Λαζάρου, η οποία επίσης είχε στραγγαλιστεί.

Στις πιάτσες των ιερόδουλων σήμανε συναγερμός και στις αρχές έφτασαν καταγγελίες γυναικών που έκαναν λόγο για έναν νεαρό με λευκό φορτηγάκι που αποπειράθηκε να τις στραγγαλίσει. Οι ιερόδουλες αναγνώρισαν στις φωτογραφίες των σεσημασμένων τον Αντώνη Δαγκλή.
Ο νεαρός συνελήφθη και ομολόγησε τα αποτρόπαια εγκλήματά του. Είπε πως οι άτυχες γυναίκες έθιξαν τον ανδρισμό του. Οι αρχές έβγαλαν από το αρχείο και μια ακόμη δολοφονία ιερόδουλης που είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή της Παναγιωτοπούλου. Ο Δαγλής ομολόγησε και9 αυτή την δολοφονία.  Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής με την αλλοδαπή ιερόδουλη είπε, την στραγγάλισε, αφαίρεσε τους πνεύμονες, την καρδιά, τα εντόσθια και στη συνέχεια έγδαρε και τεμάχισε το πτώμα της.

Στην απολογία του ο Δαγκλής είπε πως σκότωνε γιατί αυτές οι γυναίκες του θύμιζαν τη μητέρα του καθώς ποτέ δεν την συγχώρεσε που δούλευε σε ύποπτα μπαρ. "Την ώρα που σκότωνα τις ιερόδουλες, νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου" είπε ο νεαρός δολοφόνος ενώπιον του δικαστηρίου με τη μητέρα του να καταρρέει παθαίνοντας εγκεφαλικό την ώρα της κατάθεσής της.

Ο Δαγκλής καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια και τον Ιανουάριο του 1997 βρέθηκε κρεμασμένος στα κάγκελα του κελιού του.

Δημήτρης Βακρινός
Ο serial killer με το ταξί


Ο Δημήτρης Βακρινός έμεινε στην ιστορία για την ευκολία με την οποία σκότωνε. Όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί το όπλο τον έκανε να νιώθει θεός. "Με θεωρούσαν άνθρωπο της καρπαζιάς, έτσι με αντιμετώπιζαν" έλεγε. Αν και στις δολοφονίες του δεν ακολουθούσε συγκεκριμένο μοτίβο και σκότωνε άνδρες και γυναίκες, για όλα τα θύματά του θεωρούσε ότι τον υποτίμησαν με κάποια ενέργειά τους.

Τον Δεκέμβριο του 1995 ο Βακρινός σκότωσε στο Μενίδι με ένα 45άρι τα αδέρφια Κώστα και Αντώνη Σπυρόπουλο με τα οποία, όπως είπε αργότερα, είχε οικονομικές διαφορές. Πέντε μήνες αργότερα, το Μάιο του 1996, σκότωσε στο Περιστέρι τον Σεραφείμ Αγιαννίδη, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο που χάλασε το προξενιό με μια κοπέλα που ήταν ερωτευμένος. Ο Βακρινός ομολόγησε τρεις ακόμη δολοφονίες. Σκότωσε τον συγκάτοικό του Παναγιώτη Δαγλιά ενώ κοιμόταν γιατί, όπως είπε, του έκλεψε ένα κυνηγετικό όπλο. Την 25χρονη Αναστασία Σιμιτζή, την οποία έκαψε ζωντανή γιατί τον είπε κοντό και τον Ιανουάριο του 1995 στο Λουτράκι τον ταξιτζή Θεόδωρο Ανδρεάδη γιατί δεν τον άφησε να πάρει μια κούρσα με το ταξί του.

Η υπόθεση του Βακρινού δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο καθώς τον Μάιο του 1997 βρέθηκε κρεμασμένος από τα κορδόνια των παπουτσιών του σε μια σωλήνωση των λουτρών της φυλακής του Κορυδαλλού.

Κυριάκος Παπαχρόνης
Ο "δράκος" της Δράμας


Σε ηλικία 19 ετών, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο έφεδρος αξιωματικός Κυριάκος Παπαχρόνης αρχίζει τη φρικιαστική δράση του. Βιασμοί και δολοφονίες γυναικών καθώς και βομβιστικές επιθέσεις  θα του αποδώσουν το προσωνύμιο "ο δράκος της Δράμας".

Το σκοτάδι γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός του, ενώ "χτυπά" φορώντας πάντα τη στρατιωτική του στολή.

Τον Δεκέμβριο του 1982 ο Παπαχρόνης συλλαμβάνεται και ομολογεί τα εγκλήματά του. Το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης του επιβάλλει ποινή δις εις θάνατο και κάθειρξη 23 ετών, με τον Παπαχρόνη να εμφανίζεται αμετανόητος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακούγοντας την ποινή σηκώθηκε και χειροκροτώντας είπε: "Ευχαριστώ. Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Πόσα χρόνια θα ζήσουμε. Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω πάλι τα ίδια θα κάνω".

Η ποινή του τελικά μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2004, μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού.

Συνεχίζεται...

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη!
Εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5qe3ravbX4YywHB3rXJuN3UwBfgCeOMpPr7qjZdckviSEe2EV3MtUAvxFD0i5HhC6Mrum5s3gPBcrLyQMI2VuXLY8_oWb5nrLXK06_TPF1CcFSPQO67q3Trc6qeyMfCvwoMFUgYxS-cw/s640/blood-3301880_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5qe3ravbX4YywHB3rXJuN3UwBfgCeOMpPr7qjZdckviSEe2EV3MtUAvxFD0i5HhC6Mrum5s3gPBcrLyQMI2VuXLY8_oWb5nrLXK06_TPF1CcFSPQO67q3Trc6qeyMfCvwoMFUgYxS-cw/s72-c/blood-3301880_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/10/blog-post_156.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/10/blog-post_156.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy