-->

Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [V]

Βάρδα-Μανωλάδα-Κουνουπέλι   Διασχίζοντας την πεδιάδα της Μανωλάδας και με κατεύθυνση προς τα βόρεια, συναντάμε το μικρό χωριό που κατ...


Βάρδα-Μανωλάδα-Κουνουπέλι 

Διασχίζοντας την πεδιάδα της Μανωλάδας και με κατεύθυνση προς τα βόρεια, συναντάμε το μικρό χωριό που κατέχει τη θέση της αρχαίας Υρμίνης, πόλης που αναφέρεται στα Ομηρικά Έπη. Δίπλα στη θάλασσα, υψώνεται ένας βράχος μέσα από τον οποίο αναβλύζουν ιαματικά νερά. Το Κουνουπέλι βρίσκεται χτισμένο στη θέση της μυκηναϊκής Υρμίνης, την οποία κατά τη μυθολογία ίδρυσε ο γαμπρός του Αυγεία, τους πενταβρώμικους στάβλους του οποίου καθάρισε ο Ηρακλής.

Εδώ ο επισκέπτης θα θαυμάσει την ήρεμη ομορφιά του τοπίου, τις τεράστιες καλλιεργημένες εκτάσεις και το πευκοδάσος με την όμορφη παραλία που πλαισιώνει τα ιαματικά λουτρά Υρμίνης ή Κουνουπελίου, όπως είναι γνωστά στην περιοχή. Πρόκειται για θερμές πηγές υδροθειοχλωριούχοι με 38 βαθμούς που περιέχουν θείο, σίδηρο, θεϊκό χαλκό, ανθρακικό νάτριο, θεϊκό μαγνήσιο, αλκαλικά και υδροχλωρικό οξύ. Τα λουτρά του Κουνουπελίου βρίσκονται σε χρήση από την αρχαιότητα και είναι χρήσιμα για ρευματικές παθήσεις.

Λεχανά-Ανδραβίδα-Κυλλήνη-Κάστρο-Λουτρά Κυλλήνης-Αρκούδι-Λυγιά-Γλύφα-Βαρθολομιό-Γαστούνη 

Ο περιηγητής θα θαυμάσει το βιότοπο της λίμνης του Κοτυχίου. Το Κοτύχι είναι γνωστό από πολύ παλιά γα την πλούσια ιχθυοπαραγωγή του και για την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η έκταση του υδροβιότοπου είναι μεγαλύτερη από 2.000 στρέμματα και αποτελεί τη μεγαλύτερη υγροτοπική έκταση της Πελοποννήσου και της νότιας Ελλάδας ευρύτερα. Κάθε χειμώνα μαζεύονται στο Κοτύχι δέκα χιλιάδες αγριόπαπιες, διαφόρων ειδών, για λίγη ξεκούραση και φαγητό.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα νεοκλασικά κτήρια των Λεχαινών την πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Εκεί μπορεί να δει κανείς το σπίτι του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, την προτομή του που κοσμεί την πλατεία Αγίου Δημητρίου αλλά και άλλα αξιοθέατα.

Επόμενος σταθμός θα μπορούσε να είναι το μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με άπλετη θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος. Σε απόσταση 12 χλμ από την Κυλλήνη βρίσκονται τα λουτρά, τουριστικό θέρετρο γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές του.

Ηλιδα-Φράγμα Πηνειού-Αμαλιάδα

Στην εθνική οδό στο ύψος της Γαστούνης στρίβετε αριστερά προς το Φράγμα Πηνειού, ένα από τα μεγαλύτερα χωμάτινα φράγματα της Ευρώπης, μήκους 2 χλμ με το οποίο έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη από την οποία αρδεύονται 200.000 στρέμματα του Ηλειακού κάμπου. Ο Πηνειός ποταμός σχηματίζει μια εκτεταμένη δελταική πεδιάδα η οποία αρδεύεται από το ομώνυμο φράγμα του με μήκος 70 χλμ., και είναι γνωστός από την αρχαιότητα αφού σύμφωνα με την μυθολογία με τα νερά του ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του βασιλιά Αυγέα.

Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την αρχαία και νέα Ήλιδα, 20 περίπου χλμ από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έργου άρχισε το 1961 και περατώθηκε το 1968.

Λίγο πριν φθάσουμε στο Φράγμα θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ήλιδας με το θέατρο και το μουσείο. Η Ήλιδα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, έφθασε σε ακμή τα ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων και κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων αφού στην Ήλιδα συνέρρεε πάντα το πλήθος των αθλητών, ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αμαλιάδα-Φραγκαβίλα-Εφύρα-Σιμόπουλο-Οινόη

Η Αμαλιάδα είναι μια μεγάλη πόλη με καλή ρυμοτομία κτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα επί βασιλείας Όθωνα και πήρε το όνομά της από την βασίλισσα Αμαλία. Βρίσκεται 19 χλμ βορειοδυτικά του Πύργου και παράγει κυρίως σταφίδα, ελιές, πατάτες και εσπεριδοειδή. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αξιόλογες τοιχογραφίες. Επίσης, αξίζει να δείτε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Φραγκοπηδήματος, εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, 3 χλμ από την Αμαλιάδα.

Λίγο έξω από την Αμαλιάδα υπάρχει η ιστορική και πρωτότυπη από αρχιτεκτονικής πλευράς εκκλησία της Φραγκαβίλας. Ένα από τα διασημότερα μνημεία της χριστιανικής αρχιτεκτονικής στην Ηλεία, χτισμένη πάνω σε ωραίο και αρκετά μεγάλο πλάτωμα, διαφοροποιημένου από το χρόνο, γεμάτο πράσινο, που προσδίδει ακόμη περισσότερη ομορφιά.

Στη συνέχεια φθάνουμε στα χωριά Εφύρα και Οινόη που είναι χτισμένα κοντά στις ομώνυμες αρχαίες πόλεις. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στις 10 Μαΐου, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής σε συνδυασμό με τους πευκόφυτους λόφους, τον πανέμορφο και γραφικό Πηνειακό Λάδωνα, τους δυο νερόμυλους και το θρυλικό φράγκικο κάστρο Σταμερο, αποτελούν σημεία αναφοράς, έλξης, παρατήρησης και ψυχαγωγίας για τον επισκέπτη της περιοχής. 

Διαβάστε επίσης... 

Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [IV]

Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [ΙΙΙ]

Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [II]

Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία...

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [V]
Ονειρικές διαδρομές στην Ηλεία... [V]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV7sfkEV_nK3ylkwE6C7hCBtOpNHpH83A5Cme7_65d3VCEa8J-QNuV1GJPHlkFIQFQWkbFuXBXdQ-k7jmnaKeMwt6Sr20Oxot05td_-4sh2q3Ug10cc857jSK0gApnzhgCQnvNjqCidSQ/s640/forest-1246631_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV7sfkEV_nK3ylkwE6C7hCBtOpNHpH83A5Cme7_65d3VCEa8J-QNuV1GJPHlkFIQFQWkbFuXBXdQ-k7jmnaKeMwt6Sr20Oxot05td_-4sh2q3Ug10cc857jSK0gApnzhgCQnvNjqCidSQ/s72-c/forest-1246631_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/10/v.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/10/v.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy