-->

Γιάννης Λέντζας: "Η δημοτική αρχή στέκεται κοντά στον πολίτη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία"!

Το να μιλάς με τον Γιάννη Λέντζα σίγουρα δεν μένεις ανεπηρέαστος από τον εύθυμο και αισιόδοξο χαρακτήρα του, στοιχεία που τον κάνουν τό...


Το να μιλάς με τον Γιάννη Λέντζα σίγουρα δεν μένεις ανεπηρέαστος από τον εύθυμο και αισιόδοξο χαρακτήρα του, στοιχεία που τον κάνουν τόσο αγαπητό στους δημότες του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. 

Στη σημερινή του συνέντευξη ο γιατρός και δήμαρχος, μιλάει για τον κορονοιό, για τα όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα η ιατρική κοινότητα, αλλά φυσικά και για τον δήμο του, καθώς ο ίδιος καθημερινά βρίσκεται στο γραφείο του συντονίζοντας όλες τις κινήσεις που άπτονται της υγείας των δημοτών αλλά και τις καλυτέρευσης του βιοτικού τους επιπέδου. 

Γιατρέ, ο κορονοιός είναι ένας εξελιγμένος ιός γρίπης;

"Οπως λένε και οι επιστήμονες είναι ένας κοινούργιος ιός. Σαν καινούργιο ιό δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Τον παρακολουθούμε. Στην ιατρική κοινότητα γίνονται πλήθος μελετών κι ερευνών, έτσι ότι και να πούμε τώρα γι αυτό τον ιό είναι παρακινδυνευμένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει μεγάλη μολυσματικότητα και μεταδοτικότητα. Σίγουρα προκαλεί και θανάτους.

Τώρα, ο αριθμός των θανάτων που προκαλεί, αν είναι περισσότερος ή λιγότερος από την κοινή γρίπη, αν προσβάλλει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες κλ.π., αποτελούν, όπως και η θεραπεία, αντικείμενο διερεύνησης. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η ιατρική κοινότητα θα έχει καταφέρει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, να έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον ιό και να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα πρόληψης όπως εμβόλια, φάρμακα κ.λ.π..

Ολα τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Είναι ένας καινούργιος ιός, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Προσωπικά συμφωνώ με τις απόψεις του κου Τσιόδρα και του κου Χαρδαλιά, για να μην καταλήξουμε σε φαινόμενα Ιταλίας και Ισπανίας ή Αμερικής. Πρέπει να μένουμε σπίτι, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση και όχι παραφιλολογία ή πανικός, αλλά όχι και εφησυχασμός".

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτός ο ιός εμφανίστηκε ξαφνικά ανατρέποντας τη ζωή μας;

"Υπάρχει πολλή παραφιλολογία και θεωρίες συνωμοσίας. Για την εμφάνιση των ιών υπάρχει παθολογική φυσιολογία, παθολογική ανατομία. Είναι ένας ιός ο οποίος προϋπήρχε. Ανήκε στην κατηγοριών των κορονοιών, απλά θα έχει γίνει κάποια μετάλλαξη. Αλλά σας επαναλαμβάνω αυτά είναι από τις λίγες γνώσεις που έχουμε ακόμη για τον ιό και την παρακολούθηση, όσο μου επιτρέπεται να κάνω, των ιατρικών συγγραμμάτων που αναφέρονται σε αυτό τον ιό".

Η καθημερινότητα στον δήμο σας άλλαξε;

"Εχει αλλάξει σε όλους τους τομείς της ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπότε έχει αλλάξει και στον δικό μας δήμο. Ξεκινώντας από τις δημοτικές υπηρεσίες που σχεδόν υπολειτουργούν ακολουθώντας τους κανόνες που έχουν επιβληθεί, οι συναλλαγές με τους δημότες έχουν μειωθεί εξασφαλίζοντας προληπτικά την υγεία όλων των συναλλασσομένων κι έχουμε μπει σε μια ψηφιακή εντελώς καινούργια μορφή διοίκησης του δήμου, όπως και συνεννόησης. Βλέπετε ότι γίνονται μαθήματα εξ' αποστάσεως, συναλλαγές εξ' αποστάσεως, συναντήσεις εξ' αποστάσεως, δημοτικά συμβούλια εξ' αποστάσεως, δηλαδή βρισκόμαστε σε μια αμιγώς διαδικτυακή εποχή".

Εσείς όμως είστε εδώ στο δημαρχείο καθημερινά.

"Ναι εδώ, γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η η καρδιά του δήμου να λειτουργεί που τροφοδοτεί με αίμα και ο εγκέφαλος που δίνει τις οδηγίες"

Εργα γίνονται αυτή την περίοδο στον δήμο;

"Κοιτάξτε, δεν γίνονται με την ένταση που θα θέλαμε. Για παράδειγμα, δύο μεγάλα έργα που αφορούν τα σχολεία της Ανδραβίδας και της Μανωλάδος, λόγω του ότι οι ίδιοι οι συμβασιούχοι εργολάβοι ζήτησαν παράταση εργασιών γιατί δεν μπορούν να μετακινούν το προσωπικό τους, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Υπήρχαν κάποια έργα που θέλαμε να αρχίσουμε στα Λεχαινά και που αφορούσαν την ανάπλαση. Εμείς προχωράμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε όταν λήξει η καραντίνα -πιστεύω ότι είμαστε κοντά, το αργότερο να πάμε μέχρι τις 10-15 Μαίου είναι η προσωπική μου άποψη- να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τα έργα και να αποδοθούν το δυνατόν συντομότερα κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο. Αυτό αποτελεί ένα στοίχημα".

Πάντως οι επαφές σας με φορείς και υπουργεία δεν έχει σταματήσει.

"Είμαστε σε συνεχής επαφές. Είναι αυτό που σας είπα νωρίτερα. Υπάρχει η ψηφιακή πλέον επικοινωνία. Μίλησα με την υφυπουργό κα Ζαχαράκη για τις ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση σχετικά με την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση. Της ανέφερα ότι υπάρχουν περιοχές στην ορεινή Βουπρασία, στην ορεινή δημοτική ενότητα Λεχαινών, όπου οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Εχω μιλήσει και με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μήπως μας παραχωρήσουν δωρεάν στικάκια, να τα δώσουμε σε μαθητές οικογενειών που δεν μπορούν να συνδεθούν με το ίντερνετ για να έχουν κι εκείνοι μια ισότιμη πρόσβαση. Επίσης ζήτησα από την κα Ζαχαράκη, η οποία πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας, εάν μπορεί, επειδή υπάρχουν κι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τις γνωρίζουμε, να χορηγήσει κάποια λάπτοπ ή τάμπλετ σε μαθητές τέτοιων οικογενειών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα αγοράς τους. Μου απάντησε ότι από τις δωρεές -προς το παρόν δεν έχει κάτι να μου ανακοινώσει- θα το κοιτάξει και θα είμαστε σε επαφή και επικοινωνία.

Τώρα, σε ότι αφορά την απόκτηση των δύο αυτοκινήτων, είναι μια ευγενική χορηγία κάποιων εταιρειών με την κεντρική ένωση δήμων και κοινοτήτων και το υπουργείο εσωτερικών. Είχαμε κάνει αίτηση σαν δήμος στην ΚΕΔΕ, όπως περιμένουμε να μας στείλουν και υγειονομικό υλικό. Εχουμε μια άψογη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΕΔΕ με τον οποίο έχουμε καθημερινή επαφή.
Αυτά τα αυτοκίνητα είναι καινούργια και αφορούν το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Εσείς ως δήμος τι κρούσματα κορονοιού έχετε πέραν των τριών που είχαν ανακοινωθεί πριν ένα σχεδόν μήνα;

"Υπάρχουν τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα οπότε δεν μπορούμε να έχουμε κάποια πληροφόρηση. Εάν όμως υπήρχαν περισσότερα κρούσματα σίγουρα θα μας είχαν ενημερώσει ώστε να πάρουμε κάποια επιπλέον μέτρα. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για περισσότερα κρούσματα. Προφανώς μας έκανε καλό ότι πάρθηκαν αμέσως μέτρα".

Νιώθετε άτυχος που εν μέσω πανδημίας είστε δήμαρχος;

"Εχω συνηθίσει στα δύσκολα και μη φανεί πλεονεξία αυτό. Αποτελεί μια δοκιμασία κι ένα τεστ για όλη τη δημοτική αρχή, ξεκινώντας από τον δήμαρχο και καταλήγοντας στον θυρωρό. Καλό είναι να φτάνουμε και στα όριά μας για να αποδίδουμε το δυνατόν καλύτερα".

Δεν νιώθετε ότι φτάσατε πολύ νωρίς στα όρια;

"Δεν έχω τέτοια θέματα".

Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος από την πρώτη σας προεκλογική ομιλία στην Ανδραβίδα που οδήγησε σε μια θριαμβευτική πορεία. Σήμερα τι έχει μείνει;

"Ηταν ένας πολύ έντονος προεκλογικός αγώνας..."

Και βρώμικος εναντίον σας σε κάποιες περιπτώσεις

"Αυτό έχει ξεπεραστεί από εμένα. Ανήκει στο παρελθόν. Βέβαια, τα χτυπήματα μπορεί και να συνεχίζονται αλλά δεν με προβληματίζουν. Αλλωστε λένε "ο νικητής τα παίρνει όλα. Τον δεύτερο δεν τον θυμούνται". Ολα στη ζωή είναι. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ζήλια, ένας φθόνος, αλλά για μένα αυτό το κομμάτι, από την στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, έχει τελειώσει. Δεν κάθομαι να ασχοληθώ με το τι θα πούνε, ή τι θα στείλουν οι αντίπαλοι. Κρατάω τις πιο ωραίες εικόνες της προεκλογικής περιόδου, κρατάω την φιέστα το βράδυ της νίκης κι εύχομαι αυτό που έζησα εκείνο το βράδυ να το ζήσουν όλοι.

Ηταν ένας προεκλογικός αγώνας που όλοι προσπαθήσαμε και νομίζω το καταφέραμε, να κρατήσουμε έναν πολιτισμένο διάλογο. Από κει και πέρα ο λαός, οι δημότες, έκαναν μια επιλογή. Στο βάθος της 4ετίας θα αποδειχτεί αν αυτή η επιλογή ήταν σωστή ή λάθος. Σίγουρα υπάρχουν θέματα που κάνουμε σωστά, υπάρχουν και θέματα που ίσως κάνουμε λάθος. Δεν διατηρούμε το αλάθητο, αλλά βασικό είναι να βελτιωνόμαστε μέσα από τα λάθη μας".

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς, εκτός βέβαια της περιόδου που διανύουμε;

"Για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στο τέλος της 4ετίας, το πρόσημο στους δημότες ανεξαρτήτου τι θα ψηφίσουν, να είναι θετικό. Να υπάρχουν σε κάθε περιοχή 2-3 έργα τα οποία θα έχουν κάνει την διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι σε κάποιες δημοτικές ενότητες σήμερα είμαστε κοντά να το πετύχουμε, σε κάποιες άλλες θα χρειαστούμε μεγαλύτερη προσπάθεια κι επιτάχυνση διαδικασιών. Προσβλέπω σε μια ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου. Ολοι οι δημότες να καταλάβουν και να δουν ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα τους.

Στους πολίτες του δήμου σας δεν είναι τόσο έντονο το συναίσθημα του ενός δήμου. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ δημοτών διαφορετικών ενοτήτων. Πως αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί;

"Θα καταπολεμηθεί όταν καταλάβει ο δημότης της μιας ενότητας ότι είναι το ίδιο με τον δημότη των άλλων ενοτήτων και γίνονται έργα σε όλες τις περιοχές. Θα υπάρξει μια διασπορά στα πάντα: στα έργα, στις προμήθειες, παντού. Οι κινήσεις του δήμου δεν πρέπει και δεν θα είναι μονομερής. Ο δήμος θα δώσει στους δημότες να καταλάβουν ότι 'για όλους βγαίνει ο ήλιος'".

Τι θέλετε να πείτε στους συνδημότες σας που μας διαβάζουν;

"Οτι εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου να είναι σίγουροι πως θα βγούμε πιο ισχυροί, πιο ενωμένοι, να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, του υπουργείου, να μείνουν στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, να μένουμε όλοι στο σπίτι, να προασπίσουμε την υγεία μας που είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Από κει και πέρα, έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας να πάμε παρακάτω, να κυνηγήσουμε παρακάτω πράγματα.

Κι επίσης να είναι σίγουροι, το λέω με βεβαιότητα, ότι η δημοτική αρχή είναι κοντά τους και θα κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να αισθάνονται ασφαλείς και να μη νιώθουν μόνοι σε αυτή την συγκυρία. Υπάρχει μια δημοτική αρχή, με την ευαισθησία που την διακρίνει, που θα κάνει τα πάντα ώστε να παρέχει το δυνατόν καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες. Αυτό δεν αφορά μόνο την περίοδο του κορονοιού".


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γιάννης Λέντζας: "Η δημοτική αρχή στέκεται κοντά στον πολίτη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία"!
Γιάννης Λέντζας: "Η δημοτική αρχή στέκεται κοντά στον πολίτη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία"!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRRGfCMybEnkVwIuvrMNDPS_ANGbylepgrCAA_tWt9Q-qqqAWkCyEL4AiJlDn2qCgrpPlcEal-cuPpRADbHUBadNkgFNBjfvXRtlrStIdbelE92BeYYCQBtKRS0QcJyy6NkKZSvuUe3tA/s640/P1200444.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRRGfCMybEnkVwIuvrMNDPS_ANGbylepgrCAA_tWt9Q-qqqAWkCyEL4AiJlDn2qCgrpPlcEal-cuPpRADbHUBadNkgFNBjfvXRtlrStIdbelE92BeYYCQBtKRS0QcJyy6NkKZSvuUe3tA/s72-c/P1200444.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_61.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_61.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy