Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

H EΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - 8η Απριλίου

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - 8η Απριλίου, στέλνοντας στην κοινωνία μήνυμα ενότητας, σθένους και αισιοδοξί...


Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - 8η Απριλίου, στέλνοντας στην κοινωνία μήνυμα ενότητας, σθένους και αισιοδοξίας παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Επισημαίνει ότι είναι μακρύς ο δρόμος προς την ουσιαστική αναγνώριση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Επιπλέον ο κίνδυνος της σημερινής πανδημίας είναι μεγάλος για όλο τον κόσμο. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μάχεται τον ιό με όσα μέσα διαθέτει στο πλευρό της Κοινότητας και της Πολιτείας, ενημερώνοντας τα μέλη της, καταγράφοντας ανάγκες και προτείνοντας προς τους αρμόδιους φορείς δράσεις και λήψη μέτρων. Η Πολιτεία πρέπει να απαντήσει στις παροτρύνσεις και προτάσεις της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εφαρμόζοντας πολιτικές που θα φέρουν απτά αποτελέσματα. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ επισημαίνει τον κίνδυνο ενός άλλου φονικού 'ιού', του ρατσισμού και ειδικώτερα του αντιτσιγγανισμού, που ευθύνεται για πάμπολλα εγκλήματα σε βάρος αθώων, ακόμα και παιδιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά καθιερώθηκε το 1990 στη Βαρσοβία σε ανάμνηση του Α' Διεθνούς Συνεδρίου των αντιπροσώπων Ρομά που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου1971. Τέθηκαν τότε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός στέρεου οικοδομήματος με στόχο την άρση των εμποδίων για την εφαρμογή των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ρομά ανά τον κόσμο. Στο συνέδριο του Λονδίνου οι Άγγλοι Ρομά εκπροσωπούνταν από τους Grattan Puxon και Donald Kenrick, οι Γιουγκοσλάβοι Ρομά από τον Jarko Jovanovic και οι Γάλλοι Ρομά από τον Matéo Maximoff. Η Ένωση Ρομά-Τσιγγάνων της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας εκπροσωπήθηκε επίσης.

Το Ιδρυτικό Συνέδριο της 8ης Απριλίου 1971 στέφθηκε με επιτυχία σηματοδοτώντας ημερομηνία ορόσημο. Πάρθηκαν μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως :

1. Σύσταση σημαίας των Ρομά : η σημαία αντιπροσωπεύει έναν λαό και όχι ένα κράτος με καθορισμένα σύνορα. Το γαλάζιο χρώμα συμβολίζει τον ουρανό, την ελευθερία, την πνευματικότητα και την αιωνιότητα. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φύση, τη γη, τη γονιμότητα και τις απτές πτυχές της ζωής. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα, την ύπαρξη του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας. Ο τροχός με τις 16 ακτίνες συμβολίζει άμαξα με άλογα, ταξίδια, περιπλανήσεις, ανάπτυξη και πρόοδο.

2. Καθιέρωση Ύμνου των Ρομά : Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Jarko Jovanović, ποιητή Ρομά από την πρώην Γιουγκοσλαβία, του οποίου μέλη της οικογενείας έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μουσική του ύμνου ονόματι Gelem (= Πήγα) βασίζεται σε παραδοσιακή μελωδία των Ρομά (*).

3. Διάδοση ενός νέου ονόματος : Επιλέχτηκε επίσημα ο όρος Ρομά, αποτελώντας έναν όρο-ομπρέλα για το σύνολο των πληθυσμών προερχομένων από ένα ευρύ φάσμα ομάδων (Roma, Sinti, Kale, Manouches, Αθίγγανοι κ.α.)

4. Ίδρυση επιτροπών για τις κοινωνικές υποθέσεις : οι επιτροπές αυτές θα ασχολούντο με την εκπαίδευση, τη γλωσσολογία, τον πολιτισμό καθώς και τα εγκλήματα πολέμου (δηλ. τη διερεύνηση της γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί, τη διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων και την κατάρτιση αρχείων ώστε να γίνουν κάποτε αιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις). Στην Ελλάδα, η εορτή αυτή ύψιστης σημασίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 υπό την αιγίδα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με τη μεγαλειώδη συναυλία των Κώστα Χατζή, Βασίλη και Σαράντη Σαλέα στην πλατεία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά συμβολίζει την ειρήνη, συμβάλλει στην ένταξη, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά φέρνοντας τους σε επαφή με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, προβάλλει τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ρομά κοινότητας και συμβάλλει στην καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ρητορικής του μίσους. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ φιλοδοξεί, για τα πενήντα χρόνια από το πρώτο συνέδριο του Λονδίνου, να φιλοξενήσει vέο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2021.

(*) Gelem - Πήγα 

Πήγα, περπάτησα σε δρόμους μακρυνούς, 
Συνάντησα Ρομά.ευτυχισμένους. 
Ω! Ρομά, από πού προέρχεστε, 
Με τις χαρούμενες σκηνές στο δρόμο; 
Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 
Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη, 
Η Μαύρη Λεγεώνα των Ναζί τη δολοφόνησε... 

Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο, 
Για τους Ρομά έχουν ανοίξει δρόμοι... 
Τώρα είναι η ώρα, σηκωθείτε Ρομά, 
Θα ανεβούμε ψηλά- αρκεί να δράσουμε 

Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 
Άνοιξε, Θεέ, πόρτες λευκές στον ουρανό 
Έτσι να δω, πού είναι οι άνθρωπoί μου; 
Επιστρέψτε, περιηγηθείτε στους δρόμους 
Περπατήστε με ευτυχισμένους Ρομά 

Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 
Σήκω Ρομά!
Τώρα είναι η ώρα 
Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο 
Σκούρο μου πρόσωπο, 
Μαύρα μου μάτια, 
Σας θέλω σαν τα σταφύλια τα γλυκά 
Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά!...

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": H EΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - 8η Απριλίου
H EΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - 8η Απριλίου
https://3.bp.blogspot.com/-XoQ_QVQ0vMo/Xo2jKGtZUGI/AAAAAAAD-To/MAX7z1HnO7cx0S4OmXez4I6Y_biGg3kgwCLcBGAsYHQ/s640/photo%2B8%2Bavril%2B1.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-XoQ_QVQ0vMo/Xo2jKGtZUGI/AAAAAAAD-To/MAX7z1HnO7cx0S4OmXez4I6Y_biGg3kgwCLcBGAsYHQ/s72-c/photo%2B8%2Bavril%2B1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/04/h-e-8.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/04/h-e-8.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy