-->

«Κακά μαντάτα» για τους αγρότες φέρνει η νέα ΚΑΠ

Άγριο «τσεκούρωμα» για τους αγρότες αν περάσει η πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων   Κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται το...


Άγριο «τσεκούρωμα» για τους αγρότες αν περάσει η πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων 

Κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται το θέμα της πλήρους σύγκλισης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων στην Ε.Ε. με περικοπές για τους Έλληνες αγρότες, που μπορεί να φτάσουν πραγματικά σε τραγικά επίπεδα. Και αν τελικά επικρατήσει η λογική αυτή, τότε τα κονδύλια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι πραγματικά “ψίχουλα” για τους Έλληνες αγρότες, που έτσι κι αλλιώς σήμερα βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., δηλαδή τον κοινοτικό προϋπολογισμό, επανήλθε εμμέσως και το θέμα της πλήρους σύγκλισης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων. Και αν αυτό το γεγονός ισχύσει, τότε, αναμφίβολα, όπως πολλές φορές έχει γράψει και η εφημερίδα μας, θα “μεταφραστεί” σε περικοπές για τους Έλληνες αγρότες.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις 17 Ιουλίου «ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda, προσερχόμενος στη Σύνοδο, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας του, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι υποσχέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2013 για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο στη γεωργία δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα. Και ότι το γεγονός αυτό παραμένει ένα επώδυνο ζήτημα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανέδειξαν το ίδιο ζήτημα ως σημαντικής προτεραιότητας για τις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται ότι η υπόθεση της πλήρους “εξωτερικής” σύγκλισης στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών, μεταξύ παλιών και νέων κρατών-μελών, επαναφέρεται ως διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι των συζητήσεων για το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο/κοινοτικό προϋπολογισμό) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση ενίσχυση ανά εκτάριο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η ενίσχυση που λαμβάνουμε ανά εκτάριο είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε.».

Τα σενάρια 

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, αν επικρατήσει η μερική σύγκλιση των ενισχύσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το κόστος της να το επωμιστεί το σύνολο των κρατών-μελών και όχι μόνο τα κράτη-μέλη των οποίων οι ενισχύσεις είναι ανώτερες του μέσου όρου της Ε.Ε., τότε οι απώλειες για τη χώρα μας θα είναι μικρές. Και δε θα υπερβαίνουν το 4% σε τρέχουσες τιμές. Όμως, στο σενάριο πλήρους σύγκλισης των ενισχύσεων, όλα τα κράτη-μέλη θα λαμβάνουν τον κοινοτικό μέσο όρο ενισχύσεων ανά εκτάριο.

Σε αυτή την περίπτωση οι αναγκαίοι πόροι αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες με υψηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, προς τις χώρες με τις χαμηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, ώστε όλοι να καταλήξουν στον μέσο όρο της Ε.Ε. Έχει εκτιμηθεί ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, οι απώλειες για τη χώρα μας θα ξεπεράσουν το 40% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ετησίως περίπου.

Γίνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης 

Σε δύο στοχευμένες και με εξαιρετικό ενδιαφέρον εκδηλώσεις ενημέρωσης φορέων του αγροτικού χώρου για τη νέα ΚΑΠ, στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, συμμετείχε η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στις 13 και 14 Ιουλίου αντίστοιχα, εκπροσωπούμενη από τον γενικό γραμματέα κ. Κ. Μπαγινέτα και υπηρεσιακά στελέχη. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους τοπικούς Δήμους.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός κ. Κ. Σκρέκας, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες προκλήσεις της ΚΑΠ και την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως προς τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις υποδομές άρδευσης, τον συνεργατισμό, την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, την εκπαίδευση και την παροχή γεωργικών συμβούλων στους παραγωγούς.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόσο στην κεντρική του τοποθέτηση όσο και στον διάλογο που ακολούθησε επισήμανε τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ σε επίπεδο προσέγγισης της παραγωγικής διαδικασίας, μετά και την εξειδίκευση των στρατηγικών της Ε.Ε. “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και “Βιοποικιλότητα” στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο “πραγματικός αγρότης” 

Ποιοι πρέπει να είναι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων 

Την ίδια ώρα, σε ρεπορτάζ του Agronews αναφέρεται ότι η επίσημη πρόταση των αγροτικών ενώσεων στην Ισπανία είναι να οριστεί “πραγματικός αγρότης” και δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων μόνο αυτός που λαμβάνει περισσότερο από το 25% του εισοδήματός του από τη γεωργική δραστηριότητα και μάλιστα αποδεδειγμένα (με τιμολόγια)!

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό δείγμα προσέγγισης των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων υπό το φίλτρο του “πραγματικού αγρότη”, με την Ισπανία μάλιστα να ακολουθεί έως σήμερα το ίδιο μοντέλο για τον ορισμό του “ενεργού” και του “κατ' επάγγελμα αγρότη” με την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα οι ισπανικές ενώσεις (Union de Uniones de Agricultores y Ganaderos) ζητούν να εξαιρεθούν από αυτή την προϋπόθεση όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 1.250 ευρώ ετησίως ώστε να αποφευχθούν αποκλεισμοί ορισμένων κοινωνικών ομάδων σε αγροτικές περιοχές. Ακόμα πιο αυστηρό ορισμό για την αναδιανεμητική ενίσχυση, ένα υποχρεωτικό καθεστώς άμεσων ενισχύσεων που θα προσφέρει συμπληρωματικό ετήσιο πριμ σε μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, προτείνουν παράλληλα οι Ισπανοί αγρότες.

Συγκεκριμένα, εδώ, ζητάνε να δίνεται μόνο σε όσους το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δηλαδή στους “κατ' επάγγελμα αγρότες”. Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κερδίζει αρκετούς πόντους και στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει µια σχετική “αβάντα” για τους κατ' επάγγελμα αγρότες στη νέα ΚΑΠ.

www.neakriti.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : «Κακά μαντάτα» για τους αγρότες φέρνει η νέα ΚΑΠ
«Κακά μαντάτα» για τους αγρότες φέρνει η νέα ΚΑΠ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSjk2Eu3tD3_mM7LKCxlV5pFuAKb2XfIIYqjntvc6STMhPVvv1Zt12g7HNOmY4sgkxvx61zL4LSXBv4Ck9QWWL7xdgFjCOk1XH1poxBLkdeuJrfziB3Y0ZuNXQNgkQOsPmRnq_mdJLQlQ/s640/cereal-1866559_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSjk2Eu3tD3_mM7LKCxlV5pFuAKb2XfIIYqjntvc6STMhPVvv1Zt12g7HNOmY4sgkxvx61zL4LSXBv4Ck9QWWL7xdgFjCOk1XH1poxBLkdeuJrfziB3Y0ZuNXQNgkQOsPmRnq_mdJLQlQ/s72-c/cereal-1866559_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_783.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_783.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy