Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Παιδικό σινεμά παντού! ONLINE με φρεσκάδα, ζωντάνια κι ευρηματικότητα

Κορυφαίο σημείο παγκόσμιας συνάντησης νέων δημιουργών, σε έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία χαρακτηρ...

Κορυφαίο σημείο παγκόσμιας συνάντησης νέων δημιουργών, σε έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία χαρακτηρίζει στον χαιρετισμό της το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη επισημαίνει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σήμα κατατεθέν του είναι η φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα, που δημιουργείται σε αυτή την κινηματογραφική γιορτή, με επίκεντρο το παιδί, που αγκαλιάζει τον Πύργο, την Αμαλιάδα και τους μικρότερους πόλους του και υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα σημαντική-εν μέσω πανδημίας- την μεγάλη συμμετοχή δημιουργών από 47 χώρες. «Από τους νεαρούς δημιουργούς προσδοκώ να ξετυλίξουν το ταλέντο τους και να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την κινηματογραφική Τέχνη», τονίζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Η παιδική και νεανική ηλικία αποτελεί το πιο σημαντικό, ευαίσθητο κι ελπιδοφόρο κομμάτι κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας, το έργο ενός τέτοιου φεστιβάλ μάς αφορά όλους, διαπιστώνει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι στα 23 χρόνια λειτουργίας της, η πολυδιάστατη αυτή διοργάνωση αποδεικνύει συνεχώς την αξία και τη δυναμική της, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα των συντελεστών της, την αυξανόμενη αναγνώριση και ακτινοβολία της. 

«Θα μπορούσε μια τόσο ζωντανή γιορτή του νεανικού σινεμά να προσαρμοστεί στους περιορισμούς που επιβάλλει μια πανδημία; Η απάντηση βγαίνει αβίαστα από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που αποτυπώνει την ευρηματικότητα των διοργανωτών αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Το Φεστιβάλ, ευαίσθητος δέκτης των αναγκών της κοινωνίας και της καλλιτεχνικής κοινότητας, προσφέρει διαδικτυακά όλο τον κινηματογραφικό του πλούτο και μας κάνει κοινωνούς των εκδηλώσεών του όπου και αν βρισκόμαστε».

Θερμός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του που «αυτός ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός για τη Δυτική Ελλάδα, με απήχηση πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, βρίσκει και φέτος τον τρόπο να δημιουργήσει μία ακόμα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών, αναδεικνύοντας τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως την γη του Ολυμπισμού. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθάνεται ευτυχής που έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να στηρίζει τους φορείς πολιτισμού του τόπου μας και στην προκειμένη περίπτωση, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, γνωρίζοντας πως η 7η τέχνη αποτελεί ένα από τα κυριότερα και πιο ισχυρά εκφραστικά μέσα». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η επόμενη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι και πάλι κανονική, υπό συνθήκες απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας και θα μας φέρει όλους κοντά, όχι μέσω οθονών, αλλά δια ζώσης.

Την ευχή το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η 20η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» να είναι τα μοναδικά που θα διεξαχθούν κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ότι μολονότι έχει καταξιωθεί Διεθνώς, και συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του στον κόσμο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν επαναπαύεται. 

Συνεχίζει να ανοίγει δρόμους στην κινηματογραφική δημιουργία, προσανατολισμένο σταθερά στην ποιότητα. «Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αν και η πανδημία του κορωνοϊού μας στερεί τη χαρά της υποδοχής και φιλοξενίας φίλων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και των συναθροίσεων με την αλληλεπίδραση παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ, δεν αναστέλλει τις δράσεις του και δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Αντίθετα, για μια ακόμα φορά, μας δείχνει τον τρόπο να υπερβούμε κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία. Κι αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από την θέληση για δημιουργία. Δημιουργία που εμπνέει, συγκινεί και τροφοδοτεί τη σκέψη και τη δράση».

Όπως τονίζει στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης, «σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες, δίνεται η δυνατότητα το φεστιβάλ να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση και αίγλη με την ψηφιακή προβολή που του αρμόζει απευθυνόμενο όχι μόνο στο τοπικό κοινό, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό. Η απήχηση του Πολιτισμικού αυτού αντίκτυπου αναμένεται τεράστια ενισχύοντας ακόμη και το Τουριστικό προφίλ της περιοχής μας σε διεθνές επίπεδο». Ο κ. Κοροβέσης μάλιστα δεσμεύθηκε ότι τόσο ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, όσο και ο ίδιος, θα αποτελούν στυλοβάτες όχι μόνο στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και στη μελλοντική εξέλιξη και αναβάθμισή του.

Πηγή αισιοδοξίας χαρακτηρίζει στον δικό του χαιρετισμό το Φεστιβάλ ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος. Ο κ. Αντωνακόπουλος μίλα για την τέχνη ως κύριο συνδετικό κρίκο των ανθρώπων που δεν γνωρίζει περιορισμούς, καραντίνα, απαγορεύσεις και lock down, είναι η κοινή γλώσσα επικοινωνίας ανεξαρτήτου καταγωγής, κουλτούρας και θρησκείας. «Τη φετινή χρονιά δυστυχώς η πόλη του Πύργου δεν θα γεμίσει από χαρούμενα παιδικά πρόσωπα που θα “αιχμαλωτίσουν” με τις κάμερες εικόνες και ιστορίες. Δεν θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε προσωπικότητες της έβδομης τέχνης από άλλες χώρες. Δεν θα υποδεχτούμε φίλους της πόλης μας που κάθε χρόνο ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον “Απόλλωνα”, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, στα όμορφα σοκάκια του Πύργου…Εύχομαι ολόψυχα φέτος να είναι η τελευταία χρόνια που θα λειτουργήσει το Φεστιβάλ διαδικτυακά και από το 2021 όλοι πάλι να βρεθούμε στα ίδια μέρη».

Απάντηση των ανθρώπων της Τέχνης και της Δημιουργίας, που βρίσκουν πάντα τον τρόπο και τα μέσα να εκφραστούν, χαρακτηρίζει την φετινή διαδικτυακή διοργάνωση ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. «Είναι η απάντηση των παιδιών, είναι για όλους εμάς όαση κι ελπίδα. Ας απολαύσουμε και φέτος, μικροί και μεγάλοι λοιπόν, τις όμορφες κινηματογραφικές εικόνες, έστω και διαδικτυακά, κι ας τις αφήσουμε να γεμίσουν υπέροχα τις "βουβές" και "μουντές" ώρες μας, να γεμίσουν με τα νοήματά τους την ψυχή μας. Ας κρατήσουμε ζωντανό αυτό το θεσμό, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν, να μάθουν και να κρίνουν».
Σπουδαίο θεσμό που αναδεικνύει το ταλέντο και τη δημιουργική έκφραση των νέων σ’ ένα ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο στη σύγχρονη εποχή, αυτό της οπτικοακουστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η Ολυμπία δεν θα μπορούσε παρά να στηρίζει ένθερμα το Φεστιβάλ, όχι μόνο επειδή φέρει το όνομά της, αλλά επειδή είναι ένας τόπος που διαχρονικά εμπνέει την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας γεννήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια η τέχνη του θεάτρου και της δραματουργίας, των οποίων ο κινηματογράφος αποτελεί ένα είδος μετεξέλιξης». Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους το Φεστιβάλ την δική του στέγη, κατεύθυνση στην οποία και ο ίδιος συνέβαλε, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, με την προσπάθεια αξιοποίησης του παλιού σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ στον Πύργο για το σκοπό αυτό.

Μια από τις βασικές αποστολές της ΕΡΤ είναι η στήριξη του πολιτισμού και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από τη διοργάνωση του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ ΕΡΤ Α.Ε, Κωνσταντίνος Ζούλας, στον χαιρετισμό του, μιλά για την αξιέπαινη, όπως λέει, προσπάθεια που φέτος γίνεται κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αναφέρεται στην έμπρακτη στήριξη του Φεστιβάλ, ως προαγωγό της τέχνης, καταδεικνύοντας τη στρατηγική επιλογή της ΕΡΤ να στηρίξει και να προβάλει με όσα μέσα διαθέτει τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. Μάρκος Χολέβας μίλησε για την δημιουργία από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και των συνεργατών του ενός στέρεου θεσμού, που παρακινεί τα παιδία και τους νέους να βουτήξουν μέσα στο σινεμά, σαν θεατές, σαν δημιουργοί, σαν κριτικοί και να διεκδικούν το κομμάτι που τους ανήκει σε αυτή τη τέχνη και σ αυτό το κόσμο. 

«Μετά από 22 χρόνια πετυχημένης πορείας το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να σηκώσει διαδικτυακά την αυλαία για 23η φορά. Καλή επιτυχία σε όλους σας. Καλή επιτυχία σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ και ειδικά στο «Camera Zizanio” που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Παντελής Μητρόπουλος στάθηκε στα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης και τον διαδικτυακό χαρακτήρα του Φεστιβάλ λόγω πανδημίας, με την τεχνολογία να «μεταφέρει την πληροφορία με ταχύτητα, συνθέτοντας την όψη ενός κόσμου στον οποίο η εικόνα είναι κυρίαρχη. Αλλάζει η αίσθηση του χώρου, των συνόρων και της επαφής. 

Σταθερές παραμένουν οι αξίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ και το καταξίωσαν ως μια σημαντική κυψέλη πολιτισμού της Περιφέρειας. Η διεθνής αναγνώρισή του και η απήχησή του στην εκπαιδευτική κοινότητα μάς κάνει αισιόδοξους. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι δίπλα σας, αρωγός κάθε προσπάθειας να ανταποκριθείτε στον παραπάνω ρόλο αλλά και σε ό,τι ενισχύει τους δεσμούς των παιδιών και των νέων με την ελληνική ταινία. 

Το αφιέρωμά σας, με θεματικό άξονα την προσέγγιση της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει, ευχόμενος καλή επιτυχία, με προβολές ταινιών που θα προκαλέσουν συναισθήματα και συζητήσεις στο κοινό του σε όλη την Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, που υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά φέτος το Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ ΑΕ Πάνος Κουάνης, στον χαιρετισμό του, τονίζει ότι «το Φεστιβάλ Ολυμπίας αποτελεί εμβληματικό θεσμό για την προαγωγή του παιδικού και του νεανικού κινηματογράφου αλλά και ένα διαρκές εργαστήριο οπτικοακουστικής δημιουργίας και εκπαίδευσης, που διασταυρώνεται με τους κύριους στόχους του ΕΚΟΜΕ, δηλαδή την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής και τη διάχυση της οπτικοακουστικής παιδείας. Ευελπιστούμε η συνοδοιπορία αυτή με την εμπνευσμένη ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ολυμπίας να οδηγήσει σε συνέργειες που θα ενισχύσουν τον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό γραμματισμό, τη δημιουργική έκφραση και τη φαντασία των μικρών και μεγάλων «πρωταγωνιστών» του».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου εξέφρασε την λύπη του που φέτος το Φεστιβάλ αναγκαστικά πραγματοποιείται «εξ αποστάσεως» ωστόσο αυτό αποτελεί και μια πρόκληση. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως και στο πρώτο lockdown που το Φεστιβάλ ήταν επί εξήντα συνεχείς μέρες βρέθηκε δίπλα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειες, προβάλλοντας σε live streaming εξήντα ταινίες μεγάλου μήκους υψηλής αισθητικής, το 23 ο Φεστιβάλ ξεκινά με την νέα του πλατφόρμα και άλλα εργαλεία, σε συνδυασμό με πλουσιότερο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε και δίνουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. 

«Έτσι, παιδιά, νέοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, θα μπορούν -για πρώτη φορά-να παρακολουθούν όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος αλλά και των ειδικών αφιερωμάτων του Φεστιβάλ. Μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και συμμετέχουν στις παιδικές κριτικές επιτροπές, στα κινηματογραφικά εργαστήρια και στα σεμινάρια. 

Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε ειδικά κινηματογραφικά εργαστήρια και σε άλλες δράσεις. Και όλα αυτά δωρεάν, με γεωγραφικό περιορισμό μόνο για την Ελλάδα. Οι 187 ταινίες της 20ης Camera Zizanio προβάλλονται δωρεάν και σε όλες τις χώρες του κόσμου, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. 

Καλό Φεστιβάλ λοιπόν! ONLINE με φρεσκάδα, ζωντάνια κι ευρηματικότητα. Και σύνθημά μας: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Παιδικό σινεμά παντού!».

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Παιδικό σινεμά παντού! ONLINE με φρεσκάδα, ζωντάνια κι ευρηματικότητα
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Παιδικό σινεμά παντού! ONLINE με φρεσκάδα, ζωντάνια κι ευρηματικότητα
https://1.bp.blogspot.com/-WMchoZexnbI/X8DcZKpOF3I/AAAAAAAEZqM/OAaXXHPXqn00DmrU49HKTVmhZMoHOWgeACLcBGAsYHQ/s600/1920x1080.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-WMchoZexnbI/X8DcZKpOF3I/AAAAAAAEZqM/OAaXXHPXqn00DmrU49HKTVmhZMoHOWgeACLcBGAsYHQ/s72-c/1920x1080.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/11/online_27.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/11/online_27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy