Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

"Επίθεση" Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλεία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για υποβάθμιση και απαξίωση του Νομού Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνο...

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για υποβάθμιση και απαξίωση του Νομού Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας τα «πυρά» του στο κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού, όπως καταγγέλλει, στο ζήτημα που αφορά στον δρόμο Πάτρας-Πύργου, αλλά και στην κατάσταση των νοσοκομείων του νομού. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για εκείνη ο Ν. Ηλείας «είναι ξεγραμμένος απ' τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ' το μόχθο». Σημείωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται αυτοί, αλλά ότι σχέδιο της είναι «να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στον χώρο της οικονομίας είτε στον χώρο της παιδείας». 

Την κατηγόρησε για στρατηγική στην Παιδεία που έχει στόχο να ευνοηθούν τα ιδιωτικά κολλέγια. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει στη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου κατά το 1/3. Φέτος τα παιδιά μας που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ αυτών των παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», είπε. 

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ήδη να κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα και περιοχές της περιφέρειας να στερούνται του ευεργετήματος παρουσίας σχολών και φοιτητών», για να τονίσει πως «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο, προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία για τα κολλέγια τόσο εκτός της χώρας όσο όμως και εντός». Πρόσθεσε πως «πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι ο Νομός Ηλείας και δυο πανεπιστημιακά τμήματα, το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτά προστίθεται και η «παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ν. Ηλείας, όπου παρέλαβε το 2019 συμβάσεις ολοκληρωμένες και εργοτάξια σε λειτουργία για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος και σήμερα είναι στις καλένδες και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε πέντε χρόνια». Σημείωσε ότι αν σε όλα αυτά προστεθεί και «η απαξίωση των δομών δημόσιας υγείας και η συνολικότερη απαξίωση της περιοχής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως για τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ν. Ηλείας είναι ξεγραμμένος απ' τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ' το μόχθο και τη δημιουργικότητα τους, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που είναι να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στο χώρο της οικονομίας είτε στο χώρο της παιδείας». 

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνάντησε καθηγητές από το πανεπιστημιακό τμήμα στον Πύργο και τους έδωσε μια υπόσχεση, όπως δήλωσε, «ότι τα σχέδια αυτά, ακόμα και αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκαιο και κυρίως το όφελος, το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας. 

«Ζητώ απαντήσεις απ' τον κ. Μητσοτάκη» 

Αυτά τα τρία κεντρικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας με αιρετούς της ΤΑ του Ν. Ηλείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «για τους κυβερνώντες ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που δεν υπάρχει στον χάρτη», σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη συμπεριφορά, διερωτώμενος αν πρόκειται για «εκδικητική συμπεριφορά». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό, αιρετούς εκπροσώπους ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. 

Εκπροσωπείτε τους δημότες σας που δικαίως προσδοκούν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής», είπε στους αιρετούς. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι αιρετοί είχαν ζητήσει να τον δουν στο γραφείο του στη Βουλή, όμως εκείνος θεώρησε σκόπιμο να έρθει ο ίδιος στο νομό, καθώς «τα προβλήματα στο Ν. Ηλείας είναι εδώ και πολύ καιρό συσσωρευμένα και οξύνονται και κρίνω σκόπιμη την παρουσία, γιατί πρέπει αυτά να αναδειχθούν». Είπε ότι «συνολικά η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές ως ο φτωχός συγγενής. Ο κόμπος όμως φτάνει στο χτένι κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας...». 

Αναφορικά με τα θέματα των τμημάτων και τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα Κεραμέως και Καραμανλή» αλλά «ζήτημα Μητσοτάκη» και «πρέπει να δώσει απαντήσεις εκείνος για την υποβάθμιση που βιώνετε». «Δεν ζητώ απαντήσεις από την κ. Κεραμέως ούτε τον κ. Καραμανλή, ζητώ απαντήσεις απ' τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια «που θα στείλει εκτός 25.000 μαθητές». 

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήρθε την πρώτη φορά, δεν ήρθε τη δεύτερη φορά, είναι η τρίτη Παρασκευή, θα τον περιμένω στη Βουλή, πρέπει να έρθει να δώσει απαντήσεις και θα του ζητήσω να δώσει απαντήσεις και για την Αμαλιάδα και να μην κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία του πανεπιστημίου Πατρών, γιατί δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να υποβαθμίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο». 

«Να παρθεί πίσω η απόφαση, τουλάχιστον να παγώσει» 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να παρθεί πίσω η απόφαση για τη "μεταρρύθμιση", τουλάχιστον να παγώσει» καθώς «δεν μπορεί μέσα σε μια χρονιά πανδημίας, τόσο μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, να αποφασίζεται η περικοπή του 1/3 των εισακτέων». «Να παγώσει για φέτος και ας δούμε τι θα γίνει από του χρόνου. Να ανοίξουν οι σχολές κανονικά, να εισάγουν τους φοιτητές που εισήγαγαν και πέρυσι και μέσα από αυτό το πάγωμα των διαδικασιών να παγώσει και η διαδικασία της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να δούμε μέσα από ουσιαστική διαβούλευση ποιο είναι το μέλλον της περιοχής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας». 

Σχολίασε ότι τέτοια μείωση εισακτέων δεν θα έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση των ελληνικών πανεπιστημίων και πως αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες τους που θα αναζητούν κολλέγιο μέσα ή έξω απ' τη χώρα, αλλά και τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα σε σειρά από τμήματα σε περιφερειακές σχολές. «Για να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική η κυβέρνηση αποφάσισε από φέτος να κλείσει τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας», είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό έρχεται να προστεθεί και στην εδώ και δύο χρόνια απόφαση να μην ανοίξει, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα ΤΕΦΑ στον Πύργο, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, «μελλοντική προοπτική υποβάθμιση της περιοχής». Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, είπε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε την αγωνία και την ανοχή των συμπολιτών μας όλων καθολικά ήταν η εξέλιξη με τα πανεπιστήμια. 

Βεβαίως υπάρχει το υπόβαθρο της αγανάκτησης για το Πάτρα-Πύργος που το ακούμε και δεν το πλησιάζουμε ποτέ, υπάρχει το πρόβλημα με τα νοσοκομεία που διαλύθηκαν στην κυριολεξία, της Αμαλιάδας ουσιαστικά δεν λειτουργεί, του Πύργου λειτουργεί σε επικίνδυνες συνθήκες, κατέθεσα γι' αυτό στη Δικαιοσύνη». Πρόσθεσε ότι «η κρουαζιέρα δεν αποδίδει αυτά που θα έπρεπε, με βάση την κακή ρύθμιση που έχει γίνει και ήρθε η χαριστική βολή με το κλείσιμο των τμημάτων μέσα από μια υποτιθέμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης που ουδόλως είναι μεταρρύθμιση, γιατί είναι στοχοποιημένη εφαρμογή μιας πολιτικής περιορισμού των δημοσίων δομών στην Ηλεία. Αυτό μας κάνει να αγανακτούμε». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : "Επίθεση" Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλεία
"Επίθεση" Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλεία
https://1.bp.blogspot.com/-pTcUZ5lSHT8/YKvhmLma-eI/AAAAAAAEpxk/a0NcFgsd4T0SAAdGrW8kfVIvnRuSvcLPQCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-05-24_154636_mail.google.com%2B%25281%2529.png
https://1.bp.blogspot.com/-pTcUZ5lSHT8/YKvhmLma-eI/AAAAAAAEpxk/a0NcFgsd4T0SAAdGrW8kfVIvnRuSvcLPQCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-05-24_154636_mail.google.com%2B%25281%2529.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_687.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_687.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy