-->

Παραλία Σαβαλίων: "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" για την δημοτική αρχή Ηλιδας! [φωτογραφίες]

*Η υποτιθέμενη ανάπτυξη αρχίζει και τελειώνει... στην Κουρούτα! Του Γιώργου Φάκου Πέντε μόλις χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα, 73 χιλιόμετρα ...

*Η υποτιθέμενη ανάπτυξη αρχίζει και τελειώνει... στην Κουρούτα!


Του Γιώργου Φάκου


Πέντε μόλις χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα, 73 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 23 χιλιόμετρα από την ηλειακή πρωτεύουσα, τον Πύργο, βρίσκεται το δημοτικό διαμέρισμα των Σαβαλίων του δήμου Ηλιδας. 

Το όνομα "Σαβάλια" προέρχεται είτε από το όνομα του ακόλουθου του Καιάφα, Σάββα, ο οποίος έμεινε εκεί κι έγινε ληστής [η παλιά γραφή του χωριού ήταν "Σαββάλια"], είτε από το γαλλικό "chevalier" αφού επί φραγκοκρατίας σταματούσαν οι καβαλάρηδες για να ποτίσουν τα άλογά τους. Κατ' άλλους, πήρε το όνομα από τον Ελβετό συνταγματάρχη Σεβαλιέ, που ίδυσε εκεί ιπποφορβείο. Εξαιτίας των πειρατών οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την αρχική περιοχή και μετοίκησαν στη τοποθεσία "Χουρμά", κοντά στη μονή του Αγίου Αθανασίου. 

Τα Σαβάλια διατηρούν μια θαυμάσια παραλία που τα τελευταία 30, ίσως και περισσότερα χρόνια, αποτελεί θερινό τόπο διακοπών για ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής καθώς και για ανθρώπους από την Πάτρα, την Τρίπολη κ.α. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι, κυρίως οικογένειες, ανακαλύπτουν τις φυσικές της ομορφιές και τα καθαρά, καταγάλανα νερά της. 

Δεκάδες τα τροχόσπιτα και οι αυτοσχέδιες καλύβες βρίσκονται σε αρμονική διάταξη. Οι παραθεριστές, γνωστοί πλέον μεταξύ τους οι περισσότεροι απ' όλα τα χρόνια που δίνουν εκεί το καλοκαιρινό τους ραντεβού, δημιουργούν κάθε καλοκαίρι έναν υπέροχο οικισμό, από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου που χωρίζουν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. 
Το αξιοσημείωτο είναι η καθαριότητα που επικρατεί με πρωτοβουλία των ίδιων των παραθεριστών, αλλά και η καλή διάθεση τους! 

Στη περιοχή και ιδιαίτερα στην παραλία της έχω αναφερθεί πολλές φορές [τελευταία στις 1 Μαρτίου 2021], επειδή αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές Ηλιδας, οι οποίες το... βάρος της -υποτιθέμενης- ανάπτυξης το έχουν ρίξει στην Κουρούτα. 

Είναι οι ίδιες δημοτικές αρχές, όπως και η σημερινή, που δεν διατίθονται ούτε το θαυμάσιο δάσος που υπάρχει να το καθαρίζουν και πολύ περισσότερο να το αξιοποιήσουν, παρά τα κατά καιρούς λεγόμενά τους. Σε ρεπορτάζ τον Αύγουστο του 2020 παρουσιάσαμε το χάος των σκουπιδιών, αλλά βέβαια κανείς από τη δημοτική αρχή Ηλιδας δεν ενδιαφέρθηκε. 

Και μπορεί ο δήμος Ηλιδας να διοικείται από μια αδιάφορη δημοτική αρχή, εντούτοις είναι οι ίδιοι οι πολίτες που πρέπει να το προστατέψουν, αφού έχει καταστεί χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών και λογής άχρηστων αντικειμένων που του προκαλούν εκτεταμένη ρύπανση.

Να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο του 2019, είχε αποφασιστεί να γίνουν παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του συγκεκριμένου δάσους από τον δήμο Ηλιδας, από Γαλλικό επαγγελματικό λύκειο, το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και το δασαρχείο. Βγήκαν οι φωτογραφίες, γράφτηκαν δηλώσεις... και όπως συνηθίζεται το θέμα πήγε στις καλένδες! 

Διαβάστε τι έγραψε πριν λίγα χρόνια τουρίστας σε ταξιδιωτικό site πανελλαδικής εμβέλειας:
"Καταπληκτικό δάσος με μεγάλα πεύκα. Ιδανικός χώρος για περίπατο μέσα στην παχιά σκιά των δένδρων. Ακούς κάθε είδος πουλιού και νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο. Το υπέροχο αυτό δάσος καταλήγει στην θάλασσα. Μία παραλία ονειρεμένη και ακόμα όχι πολύ γνωστή. 

Πολύ λυπηρό όμως που είναι γεμάτος σκουπίδια. Δυστυχώς οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι πολύ ανεγκέφαλοι και αμόρφωτοι που την σημερινή εποχή και με τόσους κινδύνους για φωτιά, παρατάνε τα σκουπίδια τους στο δάσος. Θα πρέπει να βάλουν παντού κάδους και να τους αδειάζουν επιμελώς. 

Τι κάνει ο δήμαρχος της περιοχής??"      


Οταν έβγαζαν φωτογραφίες διαλαλώντας το... "Ηλιδα-Γαλλία συμμαχία για το δάσος Μαραθιάς", τον Δεκέμβριο του 2019!!!

Και φυσικά για τις αναφορές μου έχω κατά καιρούς δεχτεί "επιθέσεις" από "ανύπαρκτους" πολιτικούς παράγοντες που, όπως πάντα, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως κάνουν κάθε φορά που θίγονται από κάποιο δημοσίευμα. 

Και οι "επιθέσεις" αυτές γίνονταν από παλιά, την εποχή που ήμουν ακόμη στη τηλεόραση. 

Για παράδειγμα, όταν τον Αύγουστο του 2008 [από τότε μίλαγα για την παραλία αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"] , με την παρότρυνση των παραθεριστών, έκανα ρεπορτάζ όπου κατέγραφε η τηλεοπτική κάμερα εικόνες της περιοχής και δηλώσεις παραθεριστών, την επόμενη ημέρα εμφανίστηκαν αστυνομικοί όπου συνέλαβαν τους καταστηματάρχες οδηγώντας τους στο αυτόφορο. Ειπώθηκε τότε στους παραθεριστές: "Ποιος σας είπε να καλέσετε την τηλεόραση; Μόνοι σας βγάζετε τα μάτια σας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που έλεγαν οι παραθεριστές στις δηλώσεις τους ήταν το αυτονόητο: Την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής! 
Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος των Σαβαλίων είχε το θράσος να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ΟΡΤ, με την οποία με κατηγορούσε ότι παρουσίαζα πράγματα εκτός πραγματικότητας, όπως αν... ρώτησα αυτούς που είναι στη παραλία τι έχουν κάνει για την ανάπτυξη της παραλίας [;;;] κ.α. 
Αντί δηλαδή να απαντήσει τι έχει κάνει το Τοπικό Συμβούλιο για την παραλία [να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ δεν άφησα καμία αιχμή για το Τ.Σ. για να αποδειχθεί ότι "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται"], επιτέθηκε εναντίον των παραθεριστών πολλοί εκ των οποίων ψώνιζαν και από μαγαζιά της κοινότητας!.

Μάλιστα, στην απάντησή μου στην επιστολή του τότε προέδρου ότι σε δήλωσή του είπε πώς δεν θέλει λόγω προβλημάτων να έχει την ευθύνη της παραλίας, ποτέ δεν πήρα απάντηση, όπως βέβαια και για άλλα ερωτήματα που του έθεσα όπως, αν επιτροπή των παραθεριστών μάζεψε χρήματα για τον φωτισμό, αν οι παραθεριστές έφεραν μηχάνημα κι έκαναν απόφραξη στις τουαλέτες της παραλίας κ.λ.π. 

Και μπορεί να μην πήρα ποτέ απάντηση από τον τότε πρόεδρο, αλλά δέχτηκα επιστολές αγανακτισμένων πολιτών που τους έσουρναν τα εξ' αμάξης! 


Η αξιοποίηση ποτέ δεν έγινε ενώ κάθε χρόνο βλέπουμε την θάλασσα όλο και περισσότερο να "τρώει" το τσιμέντο κι επίσης κανείς να μην ενδιαφέρεται. 
Να σημειωθεί ότι ο σημερινός πρόεδρος Δημοσθένης Καραφλός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πατρίς", αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην παραλία Σαβαλίων και συγκεκριμένα στα σημεία της πλατείας που φέρουν σοβαρές διαβρώσεις. 
Οπως τόνισε ο ίδιος στις 13 Ιουνίου 2020, σχεδόν κάθε χρόνο, κατά τους χειμερινούς μήνες το σημείο που τελειώνει η πλατεία και αρχίζει η παραλία θυμίζει… σεληνιακό τοπίο! "Η θάλασσα έχει καταστρέψει την πρόσοψη της πλατείας. Εγκυμονούν κίνδυνοι να γίνει κάποιο ατύχημα", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση τι γίνεται με την μελέτη που εδώ και χρόνια είχε προαναγγελθεί ότι θα εκπονηθεί για την οριστική επίλυση της διάβρωσης του εδάφους στο σημείο παραλίας – πλατείας, ο κ. Καραφλός απάντησε ότι: «δεν υπάρχει καμία μελέτη για αυτή την περίπτωση. Μόνο άμμο ρίχνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, μην γίνει κάποιο ατύχημα…» 

Είπαμε... η "ανάπτυξη" της Ηλιδας αρχίζει και τελειώνει στην Κουρούτα για τους τοπικούς παράγοντες, την οποία όμως και γι' αυτή δεν πρέπει να υπερηφανεύονται ιδιαίτερα [λύμματα, σκουπίδια κ.λ.π.]. Ασχετα αν δεν έχουν φροντίσει ούτε ένα μηχάνημα ΑΤΜ να υπάρχει για την εξυπηρέτηση ντόπιων και ξένων επισκεπτών! 

Ακόμη και κάποιες εθελοντικές κινήσεις που αφορούν τον καθαρισμό των παραλιών, δεν έχουν στο πρόγραμμά τους την παραλία των Σαβαλίων. Οπως αυτός ο καθαρισμός που έγινε από τον Σύλλογο Δημοτικού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και τον Ερυθρό Σταυρό με την συνδρομή του Δήμου Ήλιδας, τον Μάιο του 2020! 

Αλλά όταν η ίδια η πόλη της Αμαλιάδας είναι στα χάλια της περιμένει κανείς να ενδιαφερθεί για την παραλία των Σαβαλίων; 
Μη τρελαθούμε εντελώς...


*Οι φωτογραφίες της παραλίας είναι από το ρεπορτάζ του newsgf.net, τον περασμένο Μάρτιο!

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Παραλία Σαβαλίων: "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" για την δημοτική αρχή Ηλιδας! [φωτογραφίες]
Παραλία Σαβαλίων: "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" για την δημοτική αρχή Ηλιδας! [φωτογραφίες]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjObsGHwU6DkVldu_K46IsLTDVlfvRPWnzILkhmuA69vQdL_LKt-k84NSjX7aeN3Jf5wMt32vkHkE7C680uJN-HSWVcb-X-MVzQQT3m572PnFlZWiByxetK5QMX5RyVG_rzXwg2sdlMMHA/s600/155464583_10220103738006095_1175962277341894266_o.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjObsGHwU6DkVldu_K46IsLTDVlfvRPWnzILkhmuA69vQdL_LKt-k84NSjX7aeN3Jf5wMt32vkHkE7C680uJN-HSWVcb-X-MVzQQT3m572PnFlZWiByxetK5QMX5RyVG_rzXwg2sdlMMHA/s72-c/155464583_10220103738006095_1175962277341894266_o.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_7.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_7.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy