Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Περιβαλλοντικές Επιστήμες – Το Παρόν και το Μέλλον

Διονύσιος Παναγιωτάρας Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια τριπλή περιβαλλοντ...

Διονύσιος Παναγιωτάρας Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια τριπλή περιβαλλοντική κρίση. Την κλιματική αλλαγή, την απομείωση της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση και να θεραπεύσουμε τον Πλανήτη μας!

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι Περιβαλλοντολόγοι είναι πολυδιάστατες καθώς η προστασία και η διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος συντελείται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών και νέων παραγωγικών μοντέλων, τα οποία θα πρέπει να εδράζονται στην αειφόρο ανάπτυξη και στη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών διαστάσεων του ανθρώπινου γίγνεσθαι. 

Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει επενδύσεις 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 σε συνδυασμό με την δέσμευση για μία κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Η συστηματική παρακολούθηση, η επιστημονική αποτύπωση, η αξιολόγηση και η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων σε θέματα που άπτονται της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, της επεξεργασίας των στερεών και υγρών αποβλήτων, των ενεργειακών τεχνολογιών ελάχιστου ανθρακικού αποτυπώματος, της διαχείρισης ρύπων, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, αποτελούν αντικείμενα εκπαίδευσης και έρευνας τα οποία θεραπεύονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος δραστηριοποιούνται ως Περιβαλλοντολόγοι επαγγελματικά και ερευνητικά, στο Δημόσιο (κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος) και Ιδιωτικό τομέα:

-Στην εκπόνηση, τη σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

-Στη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων αντιρρύπανσης.

-Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών και τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων. 

-Στην εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού και του εσωτερικού βαθμού απόδοσης έργων ΑΠΕ και την αξιολόγηση τους μέσα από την Εθνική Νομοθεσία. 

-Στην εκπόνηση και υλοποίηση μελετών για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και αειφορική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, την επεξεργασία, μοντελοποίηση και ανάλυση περιβαλλοντικών και γεωγραφικών δεδομένων.

-Στην αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. 

-Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία. 

Σε επίπεδο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης και επιστημονικής έρευνας, το Τμήμα προσφέρει δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. -Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. -Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα εκπόνησης Διδακτορικών Σπουδών και Μεταδιδακτορικών ερευνών με κύριο ζητούμενο τη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας και την προσέλκυση νέων επιστημόνων που επιδιώκουν την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας στο αντικείμενο του Φυσικού Περιβάλλοντος. 

Οι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, του Τμήματος, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες και μελλοντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος λειτουργούν πέντε θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια: 

-Χημείας και Προστασίας Περιβάλλοντος. 
-Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. 
-Μαθηματικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής. 
-Τεχνολογίας Λογισμικού και Εφαρμογών Γεωπληροφορικής. 
-Φυσικής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Βιολογίας. https://connect.ionio.gr/gr/envi/

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Περιβαλλοντικές Επιστήμες – Το Παρόν και το Μέλλον
Περιβαλλοντικές Επιστήμες – Το Παρόν και το Μέλλον
https://1.bp.blogspot.com/--5ELEM2Dy-U/YOw1liddSbI/AAAAAAAEwEY/Ofae035aXwsB0UJi7GLfVrZ-9hADMt3gwCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-07-12_152820_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/--5ELEM2Dy-U/YOw1liddSbI/AAAAAAAEwEY/Ofae035aXwsB0UJi7GLfVrZ-9hADMt3gwCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-07-12_152820_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_675.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_675.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy