-->

Ακαρπία έως και κατά 80% φέρνει η κλιματική αλλαγή στην ελληνική γεωργία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας.   Η αύξηση της συχνότη...

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας. 

Η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ήδη επιπτώσεις στις γεωργικές καλλιέργειες, οι οποίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβλητότητα από έτος σε έτος σε ό,τι αφορά τις ζημιές. Η διαφαινόμενη επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, την οποία προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα, εκτιμάται θα έχει ακόμα περισσότερες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών πρέπει να ληφθούν μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας, σε διημερίδα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και στο φυσικό περιβάλλον που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) τα στοιχεία που επηρεάζουν τη γεωργία είναι τα εξής: 

• Αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές της Μεσογείου κατά 2-5 βαθμούς την περίοδο 2080-2100 συγκριτικά με την περίοδο 1980-2000 
• Μεταβολή στην ποσότητα, στην ένταση και στην κατανομή των βροχοπτώσεων. 
• Αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 
• Μεταβολή στην εξατμισοδιαπνοή 
• Αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων (καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, σφοδρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, υπερκαταιγίδες) 
• Συνθήκες ερημοποίησης «Οι ακραίες βροχοπτώσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι καταιγίδες και το χαλάζι έχουν αυξητική τάση σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει αυξητική τάση και στα μεγέθη των χαλαζοκόκκων. 

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα χρόνια παρατηρήσεις για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι στοιχεία 30 – 40 ετών, αλλά δεν αρκούν όταν μιλάμε για το κλίμα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη παρατηρούμε αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων. Ενώ ο αριθμός των ημερών βροχής δεν αλλάζει σημαντικά και μάλιστα πάμε προς μείωση του αριθμού των επεισοδίων βροχής, τις ημέρες που βρέχει έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσού της βροχής. Έχουμε δηλαδή πιο συχνά επεισόδια με καταρρακτώδεις βροχές. Αυτό δεν είναι ωφέλιμο. 

Από τη μια λοιπόν οι ωφέλιμες βροχοπτώσεις μειώνονται και από την άλλη έχουμε ξηρασία. Και η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θέρμανσης του πλανήτη, εφόσον δηλαδή δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής», ανέφερε στη Voria.gr. 

Μείωση παραγωγής από 50% μέχρι 80% 

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα συνδυαστικοί παράγοντες, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται συχνά, προκαλούν μείωση της παραγωγής και ακαρπία σε διάφορα είδη, που μπορεί να κυμαίνονται από 50% μέχρι 80%. Για παράδειγμα, χαμηλές θερμοκρασίες άνοιξης και παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή εσπεριδοειδών που φτάνει και το 70%-80%. Αντίστοιχα, εναλλαγές υψηλών θερμοκρασιών (ήπιος χειμώνας) με παγετούς της άνοιξης και παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας μπορεί να προκαλέσουν ακαρπία σε διάφορα είδη καλλιεργειών σε ποσοστό 50-80%. 

Η αύξηση των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων που διαφαίνεται από τα μοντέλα αναμένεται να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στα διάφορα στάδια των γεωργικών καλλιεργειών. «Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας με βάση τις αρχικές μελέτες προβλεπόταν μέχρι το 2080 μείωση της παραγωγής έως και κατά 15%. 

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία τα προγνωστικά μοντέλα από το 2050 έως το 2100 άλλες μελέτες προβλέπουν μείωση της παραγωγής 10% για τα δημητριακά, ενώ σε άλλες καλλιέργειες προβλέπεται αύξηση λόγω της αύξησης της περιόδου βλάστησης. Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και απαιτούνται πιο λεπτομερείς και ακριβείς μελέτες. Δείχνει όμως την ανάγκη προσαρμογής στα είδη και στις περιοχές των διαφόρων καλλιεργειών», σημείωσε. 

Οι προτάσεις 

Παρατηρήσεις όπως, μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, έντονες διαφοροποιήσεις στη βροχόπτωση, συχνά επεισόδια βροχοπτώσεων με μεγάλη ραγδαιότητα, συχνότερη εμφάνιση σφοδρών και ακραίων φαινομένων (υπερκαταιγίδων και σιφώνων), φαινόμενα που ήταν πολύ σπάνια στο παρελθόν, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις των επερχόμενων κλιματικών μεταβολών. Η προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, διαμορφώνουν μια δυσμενή προοπτική για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι ίσως αυτός που πλήττεται πρώτος και ίσως περισσότερο απ’ όλους τους τομείς. 

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών προτείνονται μεταξύ άλλων: 
• Ανάπτυξη των δικτύων παρατήρησης και καταγραφής δεδομένων, με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και σταθμών για ατμοσφαιρικές, μετεωρολογικές, υδρολογικές μετρήσεις, κλπ.
• Εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, σχετικά με την επικράτηση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεδομένα τηλεπισκόπησης, δορυφόρων και μετεωρολογικών ραντάρ, καθώς και προγνωστικών δεδομένων με βάση προγνωστικά μοντέλα. 
• Ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης των ζημιών στα διάφορα είδη καλλιεργειών, όπως από χαλάζι, εκπόνηση εξειδικευμένων και λεπτομερέστερων μελετών για την προσαρμογή της γεωργίας στις νέες κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. 
• Προσδιορισμό αγροκλιματικών ζωνών των γεωργικών εκτάσεων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. • Αποτελεσματικότερες μέθοδοι καλλιεργειών, ψηφιακή γεωργία, γεωργία ακριβείας, εφαρμογή κανόνων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.
• Αναβάθμιση των ρόλων, των φορέων και των υπηρεσιών για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Πηγή: Voria.gr 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ακαρπία έως και κατά 80% φέρνει η κλιματική αλλαγή στην ελληνική γεωργία
Ακαρπία έως και κατά 80% φέρνει η κλιματική αλλαγή στην ελληνική γεωργία
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgf3wBP8myzKi06KFjbBVzJuQpwDJyE6MHTn33lnCIwjqSHwqxAj2IXVNQVTNjRRLxbkbUZluUUOmPhXx6oP9jss9O4Vt903UDdBMz6izUhwUBD9vnXIWORruvysej8M7dw5eFWxGm36I8M4-QUqvgeFCHZ3mLpjtoIgnzS_aS2vyKTvAmACZyGugdp=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgf3wBP8myzKi06KFjbBVzJuQpwDJyE6MHTn33lnCIwjqSHwqxAj2IXVNQVTNjRRLxbkbUZluUUOmPhXx6oP9jss9O4Vt903UDdBMz6izUhwUBD9vnXIWORruvysej8M7dw5eFWxGm36I8M4-QUqvgeFCHZ3mLpjtoIgnzS_aS2vyKTvAmACZyGugdp=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/01/80_28.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/01/80_28.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy