Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

“Ο Θίασος” την Τετάρτη στον Πύργο

Η επική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου παρουσιάζεται στον Ορφέα στις 20:30 από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματο...

Η επική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου παρουσιάζεται στον Ορφέα στις 20:30 από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 

Με τον “Θίασο”, τη μόνη ελληνική ταινία που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα οι προβολές των μεγάλων ταινιών από τον 20 ο αιώνα του ελληνικού κινηματογράφου, που επέλεξε το Φεστιβάλ Ολυμπίας από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και παρουσιάζει με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό της Ηλείας. 

Η ταινία, που διαμόρφωσε το ύφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου και θεωρείται ως η κορυφαία σκηνοθετική δουλειά του, γυρίστηκε υπό αντίξοες συνθήκες στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και προβλήθηκε στις Κάννες το 1975, ανοίγοντας τις πύλες του τότε Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ευρώπη.
Γνώρισε ενθουσιώδης κριτικές, από τον διεθνή κυρίως Τύπο και συγκέντρωσε περισσότερα από 15 βραβεία και διακρίσεις, δείγμα της μεγάλης της αποδοχής. Το πρόγραμμα “Χώρα, σε βλέπω”οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. 

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας και διαθέτουν υπότιτλους στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους. Η αποκατάσταση των ταινιών έγινε με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός), του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.
Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος, Ορφέας, ώρα 20:30 
“Ο Θίασος” του Θόδωρου Αγγελόπουλου 

Η ταινία ακολουθεί έναν περιοδεύοντα θίασο στην Ελλάδα, από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη Γκόλφω, η βοσκοπούλα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και η ιδιωτική των μελών του θιάσου (που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ίδιας οικογένειας) πλέκονται αξεδιάλυτα. Oι περιπέτειες της οικογένειας του Oρέστη, της αδελφής του, του πατέρα του, της μητέρας του και του εραστή της, παραπέμπουν στον κεντρικό πυρήνα του μύθου των Ατρειδών. 

O πατέρας εκτελείται από τους Γερμανούς μετά την προδοτική καταγγελία του εραστή της μητέρας, κι ο Ορέστης, αντάρτης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της αδελφής του, θα σκοτώσει επί σκηνής τη μητέρα του και τον εραστή της, για να έρθει και η δική του εκτέλεση κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τη γενική καταστολή του αντάρτικου κατά τον Εμφύλιο. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η μεγάλη αδελφή (εκείνη που, κατά το σχήμα του μύθου, θα ήταν η Ηλέκτρα). Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών.
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Έτος: 1975, Διάρκεια: 230´, Σενάριο και Διάλογοι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος, Μουσική και Μουσική Επιμέλεια: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σκηνικά-Κοστούμια: Μικές Καραπιπέρης, Μακέτες Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας, Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης, Μακιγιάζ: Γιώργος Σταυρακάκης, Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός. 

Παίζουν οι: Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Αλίκη Γεωργούλη, Κυριάκος Κατριβάνος, Στράτος Παχής, Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Φύριος, Αλέξης Μπούμπης, Μαρία Βασιλείου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζαρκάδης, Κώστας Στυλιάρης. 

Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: FIPRESCI Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Καννών 1975. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975. Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα 1975. 

Βραβείο «Interfilm» στο Φεστιβάλ Βερολίνου Φόρουμ 1975. Βραβείο Sutherland από το Βritish Film Institute 1975. Βραβείο «Age d’Or» (Καλύτερη Ταινία της χρονιάς) στις Βρυξέλλες 1975. Βραβείο Φιγκουέιρα ντα Φος στην Πορτογαλία 1976. Μέγα Βραβείο των Τεχνών, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς στην Ιαπωνία 1979. Καλύτερη Ταινία της Δεκαετίας 1971-1980 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. 44η Kαλύτερη Ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα 

O κύκλος των προβολών συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με το ακόλουθο πρόγραμμα:

o Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ του Γιώργου Τζαβέλλα 

o Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου 

o Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη 

o Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου 

o Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : “Ο Θίασος” την Τετάρτη στον Πύργο
“Ο Θίασος” την Τετάρτη στον Πύργο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiInta9jonDicL-WvUnazUk7lEZKdFbqQORP9VqqAP_oxH4_fsgi3MYDvus5CjFODc1JvFEnOBD_5NGWZnMiF-r3Dh0cXrR1jPyqw_gmIsDrMDiXLmLNa8I3ZZ3KWlKp15eEqyra-Y_2StYTptbdz9NZHqy3-Iw2etAOVLcFS-llhw7orRrXTzmhoMY/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-04-10_191547_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiInta9jonDicL-WvUnazUk7lEZKdFbqQORP9VqqAP_oxH4_fsgi3MYDvus5CjFODc1JvFEnOBD_5NGWZnMiF-r3Dh0cXrR1jPyqw_gmIsDrMDiXLmLNa8I3ZZ3KWlKp15eEqyra-Y_2StYTptbdz9NZHqy3-Iw2etAOVLcFS-llhw7orRrXTzmhoMY/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-04-10_191547_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/04/blog-post_886.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/04/blog-post_886.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy