-->

Όπερα και σινεμά

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Λυρικοί Μικρομηκάδες...


Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Λυρικοί Μικρομηκάδες νο3». Πώς μπορείτε να πάρετε μέρος.
 

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου από το νομό Ηλείας να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λυρικοί Μικρομηκάδες”. Πρόκειται για έναν εντατικό κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα εισαχθούν δημιουργικά στον χώρο της όπερας και του κινηματογράφου. Με τη βοήθεια των υπεύθυνων των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες θα φτιάξουν τη δική τους μίνι όπερα και θα την μετασχηματίσουν σε ταινία μικρού μήκους. 

Το πρόγραμμα, που αποτελεί συμπαραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους και διανύει φέτος τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: 

Το πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2023 στο θέατρο Απόλλων, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες θα δουλέψουν μαζί με τις υπεύθυνες των εργαστηρίων Δήμητρα Τρυπάνη (σύνθεση μουσικής) και Ηρώ Μπέζου (συγγραφή κειμένου), προκειμένου να συνδημιουργηθεί μία υβριδική μίνι όπερα διάρκειας λίγων λεπτών, στηριγμένη τόσο στις θεματικές, μουσικές και κειμενικές συμβάσεις του οπερατικού είδους, όσο και στα σύγχρονα ακούσματα και τις επιρροές των συμμετεχόντων/ουσών.

Το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί η ομάδα των συμμετεχόντων/ουσών εφήβων θα ηχογραφήσει την μίνι όπερά της και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην κινηματογράφησή της, μετασχηματίζοντάς την σε ταινία μικρού μήκους –εν είδει «video clip»– μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy). 

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας και με την συνεχή βοήθεια των υπεύθυνων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα της όπερας και του κινηματογράφου, τα εκφραστικά τους μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σύνθεσης, συγγραφής και κινηματογράφησης ενός μουσικού θεατρικού έργου, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία του τελικού οπτικοακουστικού υλικού. 

Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να δουν από κοντά το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αυτής της μεγάλης κλίμακας θεατρικής σκηνής και, φυσικά να «κρυφοκοιτάξουν» και την πρόβα της όπερας που θα ετοιμάζεται στην ΕΛΣ εκείνη την περίοδο. Οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των παιδιών θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ Ολυμπίας. 

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας μέχρι την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 στη διεύθυνση:  olympiafestival.gr/news/lyrikoi-mikromikades 

Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων Δήμητρα Τρυπάνη 

Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne, και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.  Ως συνθέτρια ασχολείται συστηματικά από το 2008 με τη δημιουργία πειραματικών μουσικών παραστάσεων -"Παραστάσεις Ήχου"-,  χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες και γνωστούς συναυλιακούς χώρους. Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του "The NQR Ensemble", ένος πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα. 

Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residence του Φεστιβάλ Παξών. Από το 2017 είναι συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ως υπεύθυνη συντονισμού σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και ως συνθέτρια. Το 2018 η μουσική της για την ταινία "THE OX" του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation ("Emile Awards"). Έχει διδάξει σύνθεση, ear training και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια θεωρητικών και σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο του 2022, παρουσίασε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ την παράσταση ήχου “ΑΝΤΡΕΪ: Ρέκβιεμ σε Οκτώ Σκηνές” (ανάθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ) με ένα καστ 30 περφόρμερ. 

Hρώ Ελένη Μπέζου 

Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2009. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σταμάτη Φασουλή, Γιάννη Χουβαρδά, Τάκη Τζαμαριά, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Θωμά Μοσχόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Βασίλη Κουκαλάνι, Λίλυ Μελεμέ, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Χάρη Φραγκούλη, Ακύλλα Καραζήση, Άρη Μπινιάρη, Έκτορα Λυγίζο, Χρήστο Θάνο, Δήμητρα Τρυπάνη, Δημήτρη Καραντζά κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Στέργιο Πάσχο, Γιάννη Κορρέ, Νίκο Περράκη, The Boy, Θανάση Τρουμπούκη, Γιώργο Σιούγα, Ιωάννα Κρυωνά, Αντώνη Κιτσίκη. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Οι Ναυαγοί» το οποίο ανέβηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν την σεζόν 2021-2022 σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Παπαδόπουλου. 

Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σκηνοθέτης και μουσικός. Έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο) που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Please make me dance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρευ και άλλα) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επίσης  έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Όπερα και σινεμά
Όπερα και σινεμά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7ThTxD44I7Be1cpBxVvjPJo19hrCMPniyuWJFkgO4Im80Wb3Sxa9qJFu9RccR4TFP2bzXCWAu-5GqTY8SUhkw8vQzq48VtASMjMhMJRbGzfr7J4RvvQr_TUquS3bEmo4NM3I8vN0F5ZgdGpc1CyvnDfkfJEsJenN382hKu9Q5KcZadhy9uwGWnawFy7U/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-09-27_153301_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7ThTxD44I7Be1cpBxVvjPJo19hrCMPniyuWJFkgO4Im80Wb3Sxa9qJFu9RccR4TFP2bzXCWAu-5GqTY8SUhkw8vQzq48VtASMjMhMJRbGzfr7J4RvvQr_TUquS3bEmo4NM3I8vN0F5ZgdGpc1CyvnDfkfJEsJenN382hKu9Q5KcZadhy9uwGWnawFy7U/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-09-27_153301_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2023/09/blog-post_134.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/09/blog-post_134.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy