-->

Τα 7 «συμπτώματα» του άγχους που δεν γνωρίζετε

Μπορεί εγκεφαλικά να θεωρείτε ότι διαχειρίζεστε το στρες, και, ίσως, όντως να το καταφέρνετε, αλλά είναι εξίσου πιθανό το σώμα σας να έχ...


Μπορεί εγκεφαλικά να θεωρείτε ότι διαχειρίζεστε το στρες, και, ίσως, όντως να το καταφέρνετε, αλλά είναι εξίσου πιθανό το σώμα σας να έχει διαφορετική άποψη και να μην είστε τόσο καλοί στο stress management όσο θέλατε να πιστεύετε.

Το ότι πείθετε τον εαυτό σας ότι είστε ήρεμοι, δε σας κάνει ήρεμους και το σώμα σας δεν μπορεί να σας κρύψει την αλήθεια, όσο κι αν επιθυμείτε το αντίθετο. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια του στρες που αν και τα έχουμε, σπάνια αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζονται με το έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή «διάγνωση» της κατάστασης και τα συμπτώματα απλά να διαιωνίζονται, όσο διαιωνίζεται και το άγχος που τα προκαλεί…

1. Γερνάτε

Μια από τις λιγότερο γνωστές παρενέργειες του άγχους είναι η πρόωρη γήρανση, καθώς ο οργανισμός, που είναι επιρρεπής στο άγχος και την κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από χρωμοσώματα που συνδέονται άμεσα με το πρόωρο γήρας, ενώ μέσω σχετικών ερευνών, επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή η διαδικασία επηρεάζει άτομα, ηλικίας τόσο μικρής μέχρι και 10 ετών. Ακόμα κι αν είστε νέοι λοιπόν, καλό θα ήταν να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος, αφού αργά ή γρήγορα θα δείτε τις επιπτώσεις του πάνω σας και το μόνο βέβαιο είναι, πως σε κανέναν δεν αρέσουν οι ρυτίδες.

2. Ξεχνάτε εύκολα

Κάθε φορά που αγχώνεστε, το σώμα αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της συμβάλει την αποδυνάμωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης με αποτέλεσμα το μνημονικό σας να σας προδίδει σταδιακά. Όταν λοιπόν το άγχος κατακλύζει τη ζωή και τις σκέψεις σας, δεν θα παρουσιάσετε μεν φαινόμενα αμνησίας, αλλά θα σας είναι πιο δύσκολο να θυμάστε πληροφορίες και λεπτομέρειες, μέχρι και συγκεκριμένες περιόδους από τη ζωή σας.

3. Αρρωσταίνετε

Το στρες, εκτός των άλλων, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας σας ευάλωτους σε μικρόβια και ιούς και δεκτικούς σε ασθένειες και κρυολογήματα. Οι βιταμίνες, που παίρνουν πολλοί σε αυτές τις περιπτώσεις, ενισχύουν μεν τις άμυνες του οργανισμού, αλλά αυτό που θα κάνει την καλύτερη δουλειά είναι να αντιμετωπίσετε ευθέως και αποτελεσματικά το άγχος σας, ώστε να μην επιτρέπετε να σας κάνει τόσο ευαίσθητους και ευάλωτους στους εξωτερικούς κινδύνους. Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίσετε τη γρίπη, αλλά αυτό που σας έκανε τόσο ευαίσθητους σε αυτή.

4. Μελαγχολείτε

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι στενά συνδεδεμένες καταστάσεις, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως το χρόνιο άγχος σκοτώνει τους νευρώνες του εγκεφάλου, ενώ την ίδια στιγμή μπλοκάρει και τη διαδικασία της νευρογένεσης, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και οδηγώντας έτσι σε συνθήκες μελαγχολίας και κατάθλιψης. Αν όμως διαχειριστείτε το άγχος σας, η διαδικασία της νευρογένεσης στον εγκέφαλο θα ενεργοποιηθεί ξανά, από τη στιγμή πιυ δεν θα σας κυριεύει στον ίδιο βαθμό το άγχος και θα καταφέρετε υποχώρηση και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και πολλών άλλων ανεπιθύμητων σημαδιών.

5. Εμφανίζονται δερματολογικά προβλήματα

Το στρες αυξάνει τα επίπεδα ορμονών, οι αυξημένες τιμές των οποίων ζημιώνουν την ποιότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα να καταλήγετε συχνά με φαγούρα, κόκκινα σημάδια, εκζέματα ή ακόμα και την πιο σοβαρή περίπτωση της ψωρίασης. Αν δε, ταλαιπωρείστε από αυτές τις παθήσεις ήδη, το στρες θα τις επιδεινώσει, ενώ οι κρέμες θα βοηθήσουν μονάχα στην πρόσκαιρη αντιμετώπισή τους. Εστιάστε λοιπόν στην καταπολέμηση του στρες, που είναι και η αρχική αιτία του προβλήματος και θα γλιτώσετε από πολλά προβλήματα.

6. Και οδοντιατρικά προβλήματα

Τα άτομα που αγχώνονται έχουν την τάση να σφίγγουν ή ακόμα και να τρίζουν τα δόντια τους, κατά βάση εν αγνοία τους. Είτε αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε μέσα στην ημέρα, ανά περιόδους, είναι αυτονόητο ότι δεν κάνει καλό ούτε στα δόντια, ούτε και στα ούλα. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί ακόμα να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, ενώ προσωρινές (και μόνο) λύσεις γι’ αυτό το πρόβλημα είναι ένα μασελάκι για τα δόντια και φυσιοθεραπεία για την καταπόνηση του αυχένα.

7. Πτώση της ερωτικής διάθεσης

Μπορεί μια μειωμένη ερωτική διάθεση να μην είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να σας προκαλέσει το άγχος, συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση σας, καθώς πέρα από τη χαμένη σας διάθεση για σεξ, εμφανίζεται και η επιθυμία να περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας. Το οξύμωρο με την περίπτωση του άγχους και του σεξ, είναι ότι το δεύτερο μπορεί τελικά να λειτουργήσει χαλαρωτικά και να σας απαλλάξει από όλες τις «καταστροφικές» συνέπειες του πρώτου.

*** Τι είναι το άγχος

Aγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτικές εσωτερικές διαταραχές, ξηροστομία, ωχρότητα, τρόμος, κεφαλαλγία, κ.α.). Τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 10% περίπου στο γενικό πληθυσμό συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση ή ανησυχία. Υπολογίζεται επίσης ότι μεταξύ 2% και 4% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή. Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές δηλαδή που σχετίζονται με το άγχος, θεωρούνται οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές στο γενικό πληθυσμό.

***Τι ονομάζουμε όμως άγχος;

Aγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτικές εσωτερικές διαταραχές, ξηροστομία, ωχρότητα, τρόμος, κεφαλαλγία, κ.α.). Πολλές είναι οι λέξεις που περιγράφουν με λεπτές αποχρώσεις τα συναισθηματικά ή ψυχικά συμπτώματα του άγχους, όπως ανησυχία, εκνευρισμός, δυσφορία, ταραχή, υπερένταση, στενοχώρια, αναστάτωση, αγωνία, έννοια, νευρικότητα ή αίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Πολλά και ποικίλα είναι όμως και τα σωματικά συμπτώματα του παθολογικού άγχους όπως ταχυπαλμίες, τρεμούλα, πονοκέφαλος, πόνος ή πλάκωμα στο στήθος, κόμπος στο λαιμό, δύσπνοια, φούντωμα και εξάψεις ή κρυάδες και ρίγη, κοντανάσεμα, ναυτία και ζαλάδες, τάση για λιποθυμία, μουδιάσματα και μυρμηγκιά, ξηροστομία, διάρροια ή συχνουρία. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι αυτά που μας τρομάζουν συνήθως πιο πολύ. Νομίζουμε ότι κινδυνεύει η σωματική μας υγεία και ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

Αυτή η ανησυχία προκαλεί περισσότερο άγχος και αυτό με τη σειρά του φέρνει περισσότερα σωματικά συμπτώματα. Μπαίνουμε δηλαδή σ’ ένα φαύλο κύκλο που χειροτερεύει τελικά το άγχος. Αυτό είναι το παθολογικό άγχος που με το φαύλο κύκλο που δημιουργεί και τις δυσάρεστες συνέπειές του τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σφαίρα, εμπλέκεται στην καθημερινή μας ζωή και είναι απαραίτητο να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε και να το ελέγχουμε. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας.

Θα αναφέρουμε μερικούς απ’ αυτούς που έχουν περιγραφεί ως εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Μη ξεχνάτε ότι το άγχος είναι πάντα πολύ δυσάρεστο αλλά σπανίως είναι επικίνδυνο. Μην αποφεύγετε τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Αρχίστε να αντιμετωπίζετε καταστάσεις που προκαλούν λίγο και μέτριο άγχος και μετά εκτεθείτε σε καταστάσεις που πυροδοτούν πιο έντονες αντιδράσεις και πιο έντονο άγχος. Όσο περισσότερη ώρα αντιμετωπίζετε την κατάσταση που σας προκαλεί άγχος τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχετε.

Μάθετε να ελέγχετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. Αποσπάστε την προσοχή σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα του άγχους και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ευχάριστο ή ενδιαφέρον για να σπάσετε την αλυσίδα των σκέψεων που σας προκαλούν άγχος ή μπορείτε να ασχοληθείτε με μία άλλη δραστηριότητα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Πάντα υπάρχει κάτι θετικό να σκεφτείτε. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να λέει όχι. Μπορεί να σας αγχώνει να λετε ναι, να αποδέχεστε ορισμένες καταστάσεις ή να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις. Μοιραστείτε με άλλους τα προβλήματα και τα συναισθηματικά σας.

Βάλτε ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους. Μάθετε τρόπους για να επιλύετε αποτελεσματικά τα προβλήματά σας. Πρέπει να περιμένετε δυσκολίες και να είστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσετε. Μην τις αφήνετε να σας παρεμποδίζουν τη ζωή σας. Περιμένετε το χειρότερο και το παρόν θα γίνει ευκολότερο. Πρέπει να αντιμετωπίζετε το άγχος σας μόλις πρωτοεμφανιστεί ή στα πρώτα στάδια της εμφάνισης του. Έτσι αμέσως μόλις νοιώσετε λίγη ζαλάδα, ταχυκαρδία, φτερούγισμα στο στήθος, ή μούδιασμα βάλτε αμέσως σε λειτουργία τις τακτικές αντιμετώπισης του άγχους που προτιμάτε και που έχετε βρει ότι είναι αποτελεσματικές σε σας. Όταν δείτε όμως ότι δεν μπορείτε με αυτούς τους τρόπους να ελέγξετε το άγχος σας ζητήστε συμβουλή από κάποιον ειδικό.

  www.newsitamea.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τα 7 «συμπτώματα» του άγχους που δεν γνωρίζετε
Τα 7 «συμπτώματα» του άγχους που δεν γνωρίζετε
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbU-kQu2t2CdO7AE6cxqbTiv3SIgaQ4fZL6eY1VccZGDCleiIHhszODkZJxfsp69yK01gz4TG3R4rubeWh23tfAKE8blT48f3NnuTNS3yfwGC2xxjkpt7vegswIsTDFlFl3n_ofibqzOyA/s640/newsitamea.gr-agxos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbU-kQu2t2CdO7AE6cxqbTiv3SIgaQ4fZL6eY1VccZGDCleiIHhszODkZJxfsp69yK01gz4TG3R4rubeWh23tfAKE8blT48f3NnuTNS3yfwGC2xxjkpt7vegswIsTDFlFl3n_ofibqzOyA/s72-c/newsitamea.gr-agxos.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/04/7_26.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/7_26.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy