-->

Εμφύλιος στο ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία

Εσωτερικό θέμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης καθίσταται η περιβόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το περιεχόμενο και τον τρόπ...


Εσωτερικό θέμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης καθίσταται η περιβόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, με την οποία ακυρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Ανώτατοι δικαστικοί εγείρουν θέμα μη νόμιμης σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που έλαβε την απόφαση και ζητούν επανεξέταση της υπόθεσης, με συμμετοχή περισσότερων δικαστών-συμβούλων και αντιοροσωπευτικότερη σύνθεση.

Τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ (οι Χρήστος Ράμμος - εκ των αρχαιοτέρων- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) και δεκαπέντε σύμβουλοι Επικρατείας «εγκαλούν» τον πρόεδρο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου, για χειρισμούς «που είναι κεφαλαιώδεις για την ορθή λειτουργία του θεσμού».

Οπως επισημαίνουν σε επιστολή τους, παρά τη μείζονα σπουδαιότητα της υπόθεσης: η εκδίκαση της εισήχθη με ευθύνη του προέδρου κ. Σακελλαρίου σε ελάσσονα σύνθεση της Ολομέλειας (με μόνον 17 μέλη, εκ των οποίων 15 σύμβουλοι επί συνόλου 53) Η απόφαση ως προς τα κρίσιμα συνταγματικά ζητήματα ελήφθη με διαφορά μιας μόλις ψήφου και με μόλις 9 ψήφους υπέρ. Η απόφαση αυτή «δεν εναρμονίζεται με την απόφαση ΣΕ2280/2001 της πλήρους Ολομέλειας, στην οποία είχαν μετάσχει 35 μέλη του Δικαστηρίου».

Η ουσία είναι ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία, αντί να το εισαγάγει σε ευρεία σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου υποκατέστησε τον φυσικό δικαστή με μια ελάσσονα, περιορισμένη σύνθεση με εκ των προτέρων γνωστά μέλη, αποκλείοντας μεγάλο αριθμό δικαστών.

Οι δικαστές του ΣτΕ που εγείρουν ζήτημα νομιμότητας, επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου όταν ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ είχε τελείως διαφορετική άποψη και συμπεριφορά:

Με αναφορά του το 2014 στον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήριο Ρίζο, την οποία είχε κοινοποιήσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του παρέμβαση, διαμαρτυρόταν με πολύ σκληρή γλώσσα ακριβώς για τον ίδιο λόγο που διαμαρτύρονται σήμερα στον ίδιο οι δεκαοκτώ ανώτατοι δικαστές. Ο κ. Σακελλαρίου έθετε τότε ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης της Ολομέλειας από την οποία είχε αποκλειστεί και ζητούσε εκ νέου συζήτηση με συμμετοχή του. Διερωτόταν δε «πώς είναι δυνατόν ένα ανώτατο δικαστήριο να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στο βάρος της αποστολής του, με αυθαίρετους και πρωτοφανείς στην ιστορία του σώματος αποκλεισμούς δικαστών και μάλιστα των αρχαιότερων».

Εκανε επίσης λόγο για «διαφάνεια» και «έξωθεν καλή μαρτυρία» που πλήττονταν. Εύλογα λοιπόν σήμερα οι δεκαοκτώ κλείνουν την επιστολή τους προς τον ίδιο, ζητώντας να συμμετάσχουν στην Ολομέλεια κατά τη νέα συζήτηση που έχει προσδιοριστεί για το θέμα των θρησκευτικών και «για λόγους αντίστοιχους –όπως αναφέρουν– με αυτούς που κι εσείς είχατε εκθέσει κατά το παρελθόν».

 Ζητούν πλήρη ολομέλεια

Στην επιστολή τους οι τρείς αντιπρόεδροι και οι 15 σύμβουλοι του ΣτΕ ζητούν να συγκληθεί ευρεία Ολομέλεια στην επόμενη συζήτηση για το θέμα των θρησκευτικών και οι ίδιοι να μην αποκλειστούν όπως έγινε την προηγούμενη φορά. Οπως επισημαίνουν, μόνο έτσι οι αποφάσεις που θα εκδοθούν «θα έχουν την απαιτούμενη υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση». Προσθέτουν δε ότι η εν λόγω απόφαση για τη διδασκαλία των θρησκευτικών «συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και τον Τύπο και σχολιάζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στις 4 Μαΐου εισάγονται προς εκδίκαση και πάλι ενώπιον της ελάσσονος ολομελείας (εκ 17 μελών) άλλες τρεις υποθέσεις με παρεμφερές αντικείμενο. Δίδεται η ευκαιρία στο δικαστήριο να επιβεβαιώσει ή να επανεξετάσει, υπό την προσήκουσα ευρεία σύνθεση, τα ζητήματα των οποίων επελήφθη η απόφαση 660/2018.

Δεδομένου ότι τα τιθέμενα και προσεχώς ζητήματα είναι “ευρύτερου ενδιαφέροντος” και “μείζονος σημασίας” για το δικαστήριο και την ελληνική κοινωνία, ως αφορώντα την ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που άπτονται της προστασίας σειράς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε όπως εισαγάγετε τις εν λόγω υποθέσεις στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».

Πέραν των τριών αντιπροέδρων του ΣτΕ, την επιστολή υπογράφουν οι σύμβουλοι Επικρατείας: Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Παναγιώτα Καρλή, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Δημήτριος Μακρής, Μιχάλης Πικραμένος, Βασιλική Αναγνωστοπούλου - Σαρρή, Χρήστος Ντουχάνης, Ολγα Παπαδοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Ιωάννης Σύμπλης, Αγάπη Γαλενιανού, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου.

  sofokleousin.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εμφύλιος στο ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία
Εμφύλιος στο ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgged7A5eZJ0M3fT_P2lDE55mAueos6Q5XnapiIahqvBWtyK-qyA1pqtfj2oVBhaIbezpNvV8mkmeq2bAb9sPU3-KW1ePdELEsBVehd29uAXAoRkSfJWC9IwU_nC6CKzBgkoOi1FSMCpC-i/s640/AAwxkrA.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgged7A5eZJ0M3fT_P2lDE55mAueos6Q5XnapiIahqvBWtyK-qyA1pqtfj2oVBhaIbezpNvV8mkmeq2bAb9sPU3-KW1ePdELEsBVehd29uAXAoRkSfJWC9IwU_nC6CKzBgkoOi1FSMCpC-i/s72-c/AAwxkrA.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_122.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_122.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy