-->

Ηλεία: "Αγνωστες" αλλά πανέμορφες διαδρομές....

Στα μονοπάτια του Κλαδέου   Από το Λάλα, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος για την αφετηρία του μονοπατιού] ακολουθεί προς τα δυτικά κατηφ...


Στα μονοπάτια του Κλαδέου 

Από το Λάλα, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος για την αφετηρία του μονοπατιού] ακολουθεί προς τα δυτικά κατηφορικός δασικός δρόμος προς τον οικισμό Πόθος. Στα 1000 μέτρα βρίσκεται το υδραγωγείο Λουκίσα όπου έχει δημιουργηθεί χώρος παραμονής επισκεπτών.

Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Κλαδέου, στα μισά περίπου της διαδρομής συναντάμε το αποκαλούμενο από τους ντόπιους "θεογέφυρο". Είναι ένα σημείο του φαραγγιού που ενώνονται και σχηματίζουν ένα φυσικό γεφύρι.
Στην οροφή του έχουν σχηματιστεί σταλακτίτες και συνθέτουν σε συνδυασμό με τους κισσούς και τα πλατάνια ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Μετά το "θεογέφυρο" η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και καταλήγει στο χωριό Κλαδέο. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 7 χλμ και μπορεί να γίνει με τα πόδια.

Ειδικού ενδιαφέροντος

Η διαδρομή που αναφέρεται από τον Παυσανία ως η "ορεινή οδός" συνέδεε την πόλη της Ήλιδας με την Αρχαία Ολυμπία. Την προτιμούσαν στην αρχαιότητα ως τη συντομότερη οδό. Η διαδρομή από τους δασικούς δρόμους, περνά από τα πυκνά πευκοδάση, ρεματιές, οικισμούς και αγροτικές εκτάσεις που χαρακτηρίζουν την ομορφιά της ημιορεινής Ηλείας: Αρχαία Ήλιδα, Άγιος Δημήτριος, Κέντρο, Αυγείο, Εφύρα, Οινόη, Κουτσοχέρα, Ωλενα, Λατζόι, Καυκανιά, Μάγειρα.

Από τον Ερύμανθο στον Αστρά

Η διαδρομή από τον Ερύμανθο ως το Κακοτάρι, τα Τσίπιανα, την Κρυόβρυση, την Δίβρη και τον Αστρά αποτελεί μια από τις μοναδικές σε εναλλαγή τοπίων "άγνωστες" ορεινές διαδρομές στο νομό.

Το ποτάμι, ο ορεινός όγκος του Ερυμάνθου, τα νερά,. που τρέχουν εν είδη μικρών καταρρακτών, βελανιδιές, ρείκια και κουμαριές, πεύκα και έλατα, πλατάνια και αυτοφυής φτέρη, εντυπωσιάζουν και ξεκουράζουν τα μάτια του περιηγητή.

Μικρά χωριά με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια παρεμβάλλονται στη διαδρομή ως τη Λαμπεία ή Δίβρη. Πρόκειται για το ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Κτισμένη στους πρόποδες των Λάμπειων ορέων, σε υψόμετρο περίπου 900 μ. μέσα στα έλατα, αποτελεί γεωγραφικό το σημείο συνάντησης των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας.
Εύκολα προσβάσιμη αφού βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο που συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη, αποτελεί σταθμό για τον ταξιδιώτη.
Στο κάτω μέρος της κωμόπολης συναντάμε το Διβριώτικο χείμαρρο, που καταλήγει στον Ερύμανθο, τον παραποτάμιο του Αλφειού.

Canoe σε Ερύμανθο-Αλφειό

Ο ποταμός Ερύμανθος, παραπόταμος του Αλφειού προσφέρεται για ελεύθερο canoe στην άνοιξη αλλά και τους θερινούς μήνες. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή την οποία προτιμούν οι τολμηροί φυσιολάτρες είναι το φαράγγι του Ερύμανθου από τα Τριπόταμα ως τη Νεμούτα.

Την άνοιξη επισκέπτονται την περιοχή και κάνουν canoe στον Ερύμανθο πολλοί τουρίστες.

Από την Κρέστενα στον Επικούριο

Μια διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε φεύγοντας από τον Πύργο, είναι προς Κρέστενα με τα πετρόκτιστα παραδοσιακά της σπίτια, τα χωριουδάκια της "πνιγμένα" στο πεύκο και στη συνέχεια προς Ανδρίτσαινα, ένα ορεινό διαμέρισμα με ιστορία, τουριστικό ενδιαφέρον και κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία σας.

Επισκεφθείτε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα θαυμάσια διατηρημένο ναό που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στην Ανδρίτσαινα, το λαογραφικό μουσείο, τη φημισμένη βιβλιοθήκη, με πολλά σπανίων εκδόσεων βιβλία.

Κοντά στο χωριό Μάτεσι, το κέντρο πολυδραστηριοτήτων όπου μπορείτε να ασχοληθείτε μ το ράφτινγκ και το καγιάκ στον ποταμό Αλφειό. Και από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά, με το ιδιαίτερο χρώμα, με αρχαιότητες, με φυσικές ομορφιές, ακολουθώντας την διαδρομή προς Ν. Φιγαλεία.

Στους καταρράκτες της Νέδα

Στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας βρίσκεται το φαράγγι της Νέδας.
Το ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο νομών. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Διανύει 32 χλμ και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία.

Από το χωριό Στόμιο, μπορείτε να ξεκινήσετε την κατάβασή σας στο ποταμό Νέδα και τους περίφημους καταρράκτες του. Η Νέδα κατά την ελληνική μυθολογία ήταν νύμφη, θεότητα των νερών. Η Νέδα μαζί με τη Θεισόα και την Αγνώ ανέθρεψαν το Δία και τον έσωσαν από τον πατέρα του Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Η Νέδα πηγάζει από τους πρόποδες του Λύκαιου Ορους. Στη Φιγαλεία δέχεται τα νερά του παραπόταμου Λύμαξ, από τα λύματα του τοκετού της Ρέας, όταν γέννησε τον Δία και τα έριξαν εδώ οι Νύμφες. Έτσι σχηματίζεται ο καταρράκτης, το "Άσπρο Νερό". Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή καθώς συνδυάζει μοναδική φυσική ομορφιά, καταρράκτες, φαράγγι, φυσικά τούνελ και τα πολιτιστικά μνημεία της Αρχαίας Φιγαλείας.

Το φαράγγι της Νέδας αποτελεί μια σπάνια και συνάμα ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της ελληνικής φύσης. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν το πέρασμά της αληθινή πρόκληση, αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο φαράγγι η ζωή φαίνεται να ξαναπαίρνει χρώματα και ήχους. Το τοπίο "αιχμαλωτίζει" τις αισθήσεις και τα συναισθήματα και ξαναζωντανεύει τον μύθο.

Η κατάβαση στο φαράγγι της Νέδας, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, απαιτεί οδηγό καθώς έχει τις δυσκολίες της και καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο πρόκειται για μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα σας αποζημιώσει για τον κόπο.

Στο φαράγγι του Γουμέρου

Η πεζοπορία στο φαράγγι είναι μια εύκολη πεζοποριακή διαδρομή διάρκειας 3 ωρών στο οροπέδιο της Φολόης του νομού Ηλείας. Η διαδρομή διέρχεται από τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, οι οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες και περιλαμβάνει το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιεράς οδού Ήλιδας-Ολυμπίας, το μαντείο των αθλητών, την Ιερά Μονή Ασκητή με το βυζαντινό ναό του 1200 μ.Χ. και καταλήγει στο χωριό Γούμερο.

Στο φαράγγι του Αντρωνίου

Το φαράγγι βρίσκεται 500 περίπου μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο του χωριού. Περικλείεται από τις δύο επιβλητικές και απότομες χαράδρες που τις διασχίζουν ο Ομηρικός Σελήεις από τη μία και το Παλιοπόταμο από την άλλη. Στη διαδρομή, που πραγματοποιείται με τα πόδια, συναντάμε εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και διάφορες φυτοκοινωνίες με πλατύφυλλα και αειθαλή δένδρα.

Και τα φαράγγια του Ερυμάνθου

Κοντά στο χωριό Κούμανι βρίσκεται το φαράγγι του Ερυμάνθου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στο πιο εντυπωσιακά αλλά και πλέον δύσβατα της Ελλάδας, γι' αυτό και προσελκύει ξένους "καγιάκερς".
Ο ποταμός Ερύμανθος, παραπόταμος του Αλφειού, προσφέρεται για ελεύθερο κανόε την άνοιξη αλλά και τους θερινούς μήνες.

Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή την οποία προτιμούν οι τολμηροί φυσιολάτρες είναι το φαράγγι του Ερύμανθου από τα Τριπόταμα ως τη Νεμούτα. Την άνοιξη επισκέπτονται την περιοχή και κάνουν κανόε στον Ερύμανθο πολλοί τουρίστες.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ηλεία: "Αγνωστες" αλλά πανέμορφες διαδρομές....
Ηλεία: "Αγνωστες" αλλά πανέμορφες διαδρομές....
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0x0y-aXQALKo5qfx2pSz6KeH0bq-5r__wj2Tg_oYfFaqJh0ujEpqOsJq68iy_D-H-J-UhoxggA8fzIOrjAthP6GM1o2mExXrBWk_JqUvG5bCVx7-rX7aTPSuDz8-8IALwbKCxvPvDfD5D/s640/bike-1700749_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0x0y-aXQALKo5qfx2pSz6KeH0bq-5r__wj2Tg_oYfFaqJh0ujEpqOsJq68iy_D-H-J-UhoxggA8fzIOrjAthP6GM1o2mExXrBWk_JqUvG5bCVx7-rX7aTPSuDz8-8IALwbKCxvPvDfD5D/s72-c/bike-1700749_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_790.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_790.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy