Πύργος: Εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της [φωτογραφίες]

Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμε...


Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας.

Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε το χώρο της εκδήλωσης, για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση και ταυτόχρονα πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία. Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά
ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον», συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος, της Μουσικής, της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .

Εντυπωσιακή ,ήταν αρχικά, η απαγγελία του''Επικούριος'' από την κα Μαριάννα Μαρτέλη, με ανάλογή μουσική και εικόνα [από το φιλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για εκείνον]. Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ. Χρήστος Σκυλλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους δεκάδες συντελεστές.

'' Η σημερινή εκδήλωση... Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά,φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών ,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή περιοχή του Κόσμου ,η κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού που ζούμε, πρέπει να είναι φωτεινός Φάρος, πρέπει να αξιώνει εκδηλώσεις αντάξιες της Ιστορίας και της Παράδοσής της ,π ο υ θα δρουν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους τομείς της Ανθρώπινης δραστηριότητας και της Ελληνικής συνέχειας ,αλλά και να αθροίσει τις δυνάμεις της ,να δυναμώσει τη φωνή της η σημερινή εκδήλωση.

Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο. Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του.. Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει... » Προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Π. Μαρίνου Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου'' ο Πρώτος Ύμνος''. Απήγγειλαν, ποίηση Ηλείων κορυφαίων ποιητών, οι Παύλος Αυγερινόπουλος[ ''Ολυμπία'' της Μ. Παπαγεωργίου], ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου ,το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ''Πιέρα'' και η Μαρ. Μαρτέλη, το ''Εκεχειρία'' σε ποίηση-αφιέρωμα της νέας δημιουργού Ευγενίας Χριστοπούλου.

Ακόμα σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού. ευγενική παραχώρηση του Προέδρου κ. Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου , Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα. ''Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα'' που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων κατέδειξε την σημασία και την αναγκαιότητα των Αγώνων αναφερόμενος στις πολλαπλές ρήσεις των κορυφαίων ιστορικών και φιλοσόφων της Αρχαιότητας ,τόσο για την Παιδεία όσο και για την Αρετή σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος και την παιδευτική και δόμηση του χαρακτήρα των προγόνων μας. Έκανε μια εκτενή αναφορά στο Ναό του Δία και τα θαυμαστά αετώματα.

Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διάρκεια του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς άσχετα από τις όποιες διαφωνίες τους.. Άλλη μια φορά εντυπωσίασε με την ομιλία του ο μεγάλος Αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος, πρώτος ομιλητής. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του τον Γρύλλο, που είναι σε μικρή απόσταση από Επικουρικό Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε μία θαυμάσια εισήγηση με θέμα "Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε με τιμή και περηφάνια στον τόπο καταγωγής του κι απέδωσε ιστορικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής περιόδου. Μίλησε εκτεταμένα για τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια στην Σκιλλουντία Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου. Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας κ.Παναγ. Ζεύλας, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με το θέμα ''η [Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ηλεία''.

Στηρίχτηκε, στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας ,βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης, ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία. Με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να κτιστεί το σπίτι ή το ποιμνιοστάσιο εκείνου που είχε ανάγκη.

Ο Θεσμός, δεν πρέπει να συγχέεται με τη ''δανεικαριά'' όπου η παροχή βοήθειας σε κάποιον προϋπόθετε την ανταπόδοση της βοήθειας αυτής .Σε σχέση με τον Εθελοντισμό και άλλες μορφές σύγχρονης αλληλεγγύης, η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει η προσφορά από συγκεκριμένο πρόσωπο σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Αναμφίβολα αποτελεί Εγκώμιο για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας επιβιώνουν ακόμα, κατέληξε ..

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένη μουσική. Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της, η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Σακκα Κυρίτση- Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Αγωγής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας- έκλεισε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο εκτός των παραπάνω, ήταν, οι πρώην Υπουργοί κ.κ.Κωνστ.Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος ,ο Δήμαρχος Ηλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντ/ρχος Ήλιδας κ.Σπύρος Τζουλέκης,ο πρώην βουλευτής κ.Ανδρ. Μαρίνος, ο πρώην Δ/της ΙΚΑ κ.Διον. Καλαματιανός ,η Αντιδήμαρχος Πύργου κα Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο επικ. της ελασ.αντ/σης Πύργου κ.Γιάν.Αργυρόπουλος,ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος,ο
πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ.Αθ.Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟ ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάκης Γεωργόπουλος εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ,ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ,ο πρώην Νομάρχης κ.Χ.Καφήρας,ο μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ.ασφαλείας Κατακόλου κ.Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, το στέλεχος της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,το στέλεχος
ΣΕΠ κ.Γ.Καραμάνης,τα στελέχη των ΄΄Χρωμάτων της Ήλιδας''κ.Γιωργ.Γκιτζίρης ,Χαρά Σκουλαρίκου και Αθ.Πουλακίδας κα, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών,διευθυντές σχολικών μονάδων κλπ.


COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Πύργος: Εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της [φωτογραφίες]
Πύργος: Εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της [φωτογραφίες]
https://1.bp.blogspot.com/-SDkI_BkZze4/WsT_ZnkdISI/AAAAAAACg_M/oI1H6qYcf_k5PcijllJayJsC_8eiwRE2QCLcBGAs/s640/%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B.%25CE%25A3%25CE%25A5%25CE%259B.%25CE%2597%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3%2B%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259A%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2599%25CE%259F%25CE%259D%2B18%2B%25CE%2593%25CE%259C%2B0.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-SDkI_BkZze4/WsT_ZnkdISI/AAAAAAACg_M/oI1H6qYcf_k5PcijllJayJsC_8eiwRE2QCLcBGAs/s72-c/%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B.%25CE%25A3%25CE%25A5%25CE%259B.%25CE%2597%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3%2B%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259A%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2599%25CE%259F%25CE%259D%2B18%2B%25CE%2593%25CE%259C%2B0.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_97.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_97.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy