-->

Η χαμένη Ατλαντίδα: Πλάτωνας ή Αριστοτέλης;

Ατλαντιδα: μια χαμενη πολη η αλληγορικος μυθος; Οι ανακαλύψεις και τα όσα έρχονται στο φως από τους αρχαιολόγους κατά καιρούς είναι τ...


Ατλαντιδα: μια χαμενη πολη η αλληγορικος μυθος;

Οι ανακαλύψεις και τα όσα έρχονται στο φως από τους αρχαιολόγους κατά καιρούς είναι τόσο συναρπαστικά κάποιες φορές και ξεπερνούν κατά πολύ την φαντασία μας. Γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως και η αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας δεν αποτελεί απλώς ένα μύθο αλλά μια "πραγματικότητα" η οποία μπορεί και να αποδειχθεί με τα χρόνια όπως τόσες άλλες.

Ο Αριστοτέλης βεβαίως μιλά με ειρωνεία για την Ατλαντίδα και λέει πως «ο Πλάτων μόνος του έβγαλε την Ατλαντίδα από τα κύματα και μόνος του τη βύθισε». Ανάλογη δυσπιστία είχαν και οι αρχαίοι γεωγράφοι. Στους νεότερους χρόνους όμως υπήρξαν αρκετοί που υποστήριξαν ότι ίσως και να υπήρχε ένα νησί που βυθίστηκε. Ας δούμε τις βασικότερες θεωρίες γύρω από την συναρπαστική ιστορία της Ατλαντίδας.


Πως ξεκινησαν ολα

Στον Τίμαιο, ένα από τα τελευταία έργα του Πλάτωνα, ο Κριτίας αφηγείται τον περίφημο μύθο της Ατλαντίδας, όπως υποτίθεται ότι τον είχε ακούσει ο Σόλωνας από Αιγύπτιους ιερείς, οι οποίοι τον γνώριζαν επειδή ήταν καταγεγραμμένος στις ιερές γραφές τους. Πρόκειται για τον ίδιο μύθο που ο Πλάτων αφηγείται εκτενέστερα στον Κριτία. Τα συμβάντα εκτυλίσσονται 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του Σόλωνα, όταν μια άλλη, αρχέγονη Αθήνα, απέκρουσε την επίθεση του πανίσχυρου νησιού του Ατλαντικού, της Ατλαντίδας.


Οσα ανεφερε ο Πλατωνας

Σοφοί Αιγύπτιοι ιερείς είπαν στον Σόλωνα ότι πριν από 9.000 χρόνια, οι Αθηναίοι απέκρουσαν επιδρομή των Ατλάντων, που είχαν εξορμήσει από ένα μεγάλο νησί, έξω από τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ), την Ατλαντίδα. Το νησί αυτό βυθίστηκε από ισχυρό σεισμό, που τον ακολούθησε κατακλυσμός.


Οι Θεοι

Αναφέρει επίσης ότι όταν οι Θεοί χώρισαν μεταξύ τους τη Γη, το νησί της Ατλαντίδας παρέμεινε στον Ποσειδώνα.


Μυστηριο

Θα μπορούσε άραγε η πόλη αυτή να υπήρξε στην πραγματικότητα ή αποτελεί φαντασία του Πλάτωνα;


Θεωρια: η βυθισμενη ηπειρος

Η θεωρία ότι η Ατλαντίδα όντως υπήρξε άρχισε να κερδίζει έδαφος κατά τον 19ο αιώνα.


Θεωρια: η βυθισμενη ηπειρος

Ο Ιγνάτιος Λογιόλα Ντονέλι έγραψε ένα βιβλίο το 1882 στο οποίο μιλούσε για μια ήπειρο η οποία βυθίστηκε ξαφνικά στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.


Θεωρια: η βυθισμενη ηπειρος

Η θεωρία που αποτυπώθηκε από τον Ιγνάτιο Λογιόλα Ντονέλι «Ατλαντίδα: Ο προκατακλυσμιαίος κόσμος», κατέπεσε με την ανακάλυψη των τεκτονικών πλακών.


Θεωρια: η βυθισμενη ηπειρος

Σύμφωνα με τις γεωλογικές ανακαλύψεις, ο τρόπος που λειτουργούν οι τεκτονικές πλάκες καθιστούν αδύνατο το σενάριο να έχει βουλιάξει μια ολόκληρη ήπειρος.


Θεωρια: το σημειο μυστηριο

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία η Ατλαντίδα συνδέεται με το Τρίγωνο των Βερμούδων.


Θεωρια: το σημειο μυστηριο

Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι γνωστό ως ένα μυστηριώδες σημείο όπου εξαφανίζονται τα πλοία και τα αεροπλάνα και τα ίχνη τους χάνονται για πάντα.


Θεωρια: το σημειο μυστηριο

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Charles Berlitz, η Ατλαντίδα θα μπορούσε να είναι μια ήπειρος κοντά στις Μπαχάμες την οποία ΄κατάπιε' το Τρίγωνο των Βερμούδων.


Θεωρια: το σημειο μυστηριο

Διάφοροι σχηματισμοί που μοιάζουν να έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπινο χέρι βρέθηκαν στο Μπίμινι, μια περιοχή στα δυτικά στις Μπαχάμες. Οι ερευνητές κατέληξαν όμως στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω σχηματισμοί έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο


Θεωρια: Ανταρκτικη

Θα μπορούσε άραγε η παγωμένη ήπειρος να αποτελέσει το κλειδί για την κατανόηση του μυστηρίου της Ατλαντίδας; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, θα μπορούσε


Θεωρια: Ανταρκτικη

Το 1958 στο βιβλίο του "Η Μετατόπιση του Φλοιού της Γης", ο Charles Hapgood υποστήριξε ότι μια μετατόπιση στον φλοιό της Γης θα μπορούσε να μετακινήσει την Ανταρκτική.


Θεωρια: Ανταρκτικη

Η μετατόπιση αυτή υπήρξε μοιραία για τους κατοίκους της Ατλαντίδας.


Θεωρια: Ανταρκτικη

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θεωρία η πόλη της Ατλαντίδας καλύφθηκε από στρώματα πάγου.


Θεωρια: Τα νησια μας

Τα νησιά μας αποτελούν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς στον κόσμο και υπάρχουν κάποιοι που εξηγούν την γοητεία τους λέγοντας ότι το μυστήριο βρίσκεται εκεί.


Θεωρια: Τα νησια μας

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή η Ατλαντίδα συνδέεται με τον μινωϊκό πολιτισμό, την Κρήτη και την Σαντορίνη πριν τέσσερεις χιλιάδες χρόνια.


Θεωρια: Τα νησια μας

Η θεωρία αναφέρει ότι ένας σεισμός χτύπησε το νησί της Σαντορίνης και κατέστρεψε τον πολιτισμό.


Θεωρια: Τα νησια μας

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η Ατλαντίδα αποτελεί την ιστορία του μινωϊκού πολιτισμού και ότι σε αυτή αναφέρεται ο Πλάτωνας.


Θεωρια: Πλημμυρες

Άλλη μια θεωρία συνδέει την Ατλαντίδα με την βιβλική καταστροφή.


Θεωρια: Πλημμυρες

Σύμφωνα με ερευνητές, γύρω στο 5600 π.Χ. πλημμύρισε η Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου με ολέθριες συνέπειες για τους πολιτισμούς της περιοχής.


Θεωρια: Πλημμυρες

Οι άνθρωποι που ζούσαν στις περιοχές αυτές μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία όπου και διηγήθηκαν την ιστορία της μεγάλης πλημμύρας.


Θεωρια: Πλημμυρες

Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Πλάτων εμπνεύστηκε από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών και έγραψε για την Ατλαντίδα.


Θεωρια: ο μυθος

Τέλος μία από τις επικρατέστερες θεωρίες υποστηρίζει ότι η Ατλαντίδα δεν υπήρξε ποτέ.


Θεωρια: ο μυθος

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η Ατλαντίδα του Πλάτωνα αποτελεί έναν ιδεατό πολιτισμό ο οποίος καταστράφηκε από τους Θεούς εξαιτίας των λαθών που έκαναν οι άνθρωποι.


Θεωρια: ο μυθος

Οι αναφορές του Πλάτωνα αποτελούν και τις μοναδικές αναφορές άλλωστε που έχουμε σχετικά με την ύπαρξη της χαμένης πόλης της Ατλαντίδας.


Αποδειξεις;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Express, υπάρχουν εικόνες από τους δορυφόρους της Google Earth που δείχνουν μια μυστηριώδη κατασκευή στον ωκεανό η οποία οδήγησε τους αναγνώστες να αναρωτηθούν εάν πρόκειται όντως για την χαμένη Ατλαντίδα.


Αληθεια η Μυθος;

Η αλήθεια δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και το μυστήριο παραμένει για κάποιους μέχρι να προκύψουν νέα ευρήματα στο μέλλον που ίσως το διαλευκάνουν.

 Stars Insider

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η χαμένη Ατλαντίδα: Πλάτωνας ή Αριστοτέλης;
Η χαμένη Ατλαντίδα: Πλάτωνας ή Αριστοτέλης;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSEV0I8MTiDA8TNTpFLeeyBDADfaDYXAZ8lpMYympyQ8MY0xXCHW1IFGw1ADqZHmql2vPcAZYF-46ogzyzKUYDlZLJpm56_nNd_1DEsgSmvwqJHKRPQr1-3j4FxmdoqAU5DAL7e7S95VBS/s640/AAwpXSJ.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSEV0I8MTiDA8TNTpFLeeyBDADfaDYXAZ8lpMYympyQ8MY0xXCHW1IFGw1ADqZHmql2vPcAZYF-46ogzyzKUYDlZLJpm56_nNd_1DEsgSmvwqJHKRPQr1-3j4FxmdoqAU5DAL7e7S95VBS/s72-c/AAwpXSJ.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_460.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_460.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy