Αφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας

Εξαιρετικά δύσκολο προμηνύεται το μέλλον για τους κτηνοτρόφους της ορεινής Ηλείας, αφού καθημερινά η κατάσταση δυσχεραίνει ολοένα και πε...


Εξαιρετικά δύσκολο προμηνύεται το μέλλον για τους κτηνοτρόφους της ορεινής Ηλείας, αφού καθημερινά η κατάσταση δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο και η κάλυψη των βασικών αναγκών χαρακτηρίζεται ως «αγώνας δρόμου». Η κτηνοτροφία πλέον έχει εξελιχθεί σ’ επάγγελμα για «γερά στομάχια», αφού όλα τα κυβερνητικά μέτρα έχουν οδηγήσει μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και των περιουσιών τους, με τη ζημιά να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τα έσοδα τους με αποτέλεσμα να τους «πνίγουν» οι υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα.

Γνώστης της κατάστασης αυτής είναι και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε πως ο δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τις δράσεις της κτηνοτροφίας, αφού σε αντίθετη περίπτωση η επαρχία είναι τελειωμένη. Στη συνέχεια, εστίασε στις ενέργειες που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο δήμος στο άμεσο μέλλον και σε μεθόδους εκσυγχρονισμού του τομέα:

«Έχουμε υποχρέωση ως δήμος να υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται καθημερινά και με αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να συντηρήσουν την οικογένειά τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Πρωταρχικός σκοπός είναι να τους υποστηρίξουμε, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα από δίκτυα, δρόμους, νερό και όλα αυτά που χρειάζεται ένα κοπάδι για να επιβιώσει, γιατί πλέον οι άνθρωποι έχουν εκσυγχρονιστεί. Ο εξηλεκτρισμός είναι κάτι που ζητάμε συχνά με τη μορφή προγράμματος. Φανταστείτε στην εποχή μας και ενταγμένοι στην ΕΟΚ, οι άνθρωποι αρμέγουν ακόμα με τα χέρια. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έδινε τεράστια βοήθεια, ώστε να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες οι αντίστοιχες μονάδες που διαλέγουν οι κτηνοτρόφοι για να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας σε θέματα αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης Βασίλης Αρβανίτης, υποστήριξε πως η κατάσταση που επικρατεί στην τοπική κτηνοτροφία είναι τραγική, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που έχουν οδηγήσει σ΄ αυτό το αποτέλεσμα: «Οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, το ΦΠΑ στο 24%, η αύξηση του ΕΦΚΑ, οι μεγάλες τιμές στον ΕΛΓΑ, οι μη αποζημιώσεις, η μείωση στο μισό της αξιωτικής αποζημίωσης, την οποία δικαιούται όλη η ορεινή Ηλεία και την λαμβάνουν μόνο οι κάμποι, είναι τα βασικά προβλήματα που μας έχουν οδηγήσει εδώ.

Στο περιφερειακό συνέδριο της Πάτρας, παρουσιάστηκαν αυτά τα ζητήματα στον υπουργό και την ομάδα του, ζητώντας την προστασία της αξιωτικής αποζημίωσης, της τιμής του γάλακτος και της φέτας. Βέβαια, είμαστε τυχεροί συγκριτικά με άλλους νομούς, αφού έχουμε τον αγροτικό συνεταιρισμό Καλαβρύτων που κρατάει μεγάλες τιμές στο γάλα με ένα ευρώ, όταν άλλοι το έχουν 0,65-0,70€. Θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να περιορίσει άμεσα τις εισαγωγές όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ελληνική φέτα θα πρέπει να γίνεται με γνήσιο ελληνικό γάλα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ένα μεγάλο κρούσμα είναι οι επιδρομές από αγέλες τσακαλιών που κάνουν ζημιά στα κοπάδια.

Το Δασαρχείο δεν αποδεχόταν την ύπαρξη τους, ώσπου πιάσαμε ένα και πιστοποιήθηκε ότι πραγματικά είναι. Από ‘κει και πέρα ζητάμε αποζημίωση των καταστροφών από τσακάλι από τον ΕΛΓΑ, όπως γίνεται και με τους άλλους ασφαλιζόμενους κινδύνους που έχει η κτηνοτροφία. Θα πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ και να δοθούν κίνητρα για να έρθει κόσμος να επενδύσει. Το να δημιουργεί το Υπουργείο νέους αγρότες και να τους δίνει 15000-20000€, δεν κάνει επένδυση αλλά δεσμεύει κόσμο στην ύπαιθρο. Αν η κτηνοτροφία δε γίνει ανταγωνιστική και δε δοθούν κίνητρα ώστε στην περιοχή να στηθεί κτηνοτροφικό οικονομικό πάρκο, τότε το πρόβλημα θα μαίνεται. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος στα εισαγόμενα σφάγια και θα πρέπει επιτέλους το κράτος να λειτουργήσει όπως πρέπει».

Απαρηγόρητοι κτηνοτρόφοι

Τις δυσκολότερες στιγμές από την έναρξη του επαγγέλματος μέχρι και σήμερα περνάει ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων της ορεινής Ηλείας, καθώς βλέπουν πως οι κόποι τους τόσα χρόνια δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες που δημιουργούν στο εισόδημά τους τα κυβερνητικά μέτρα.

Συγκεκριμένα στη Δίβρη, η απελπισία έχει κατακλύσει τους κτηνοτρόφους που πασχίζουν κάθε μήνα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογενείας τους και τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Εκτός όλων αυτών των δύσκολων καταστάσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντιμετωπίζουν απώλειες των κοπαδιών τους από επιθέσεις τσακαλιών, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό. Κοινό αίτημα τους είναι να μεριμνήσει η Πολιτεία και να δώσει λύσει ή έστω να αποζημιώνονται για τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις τριών κτηνοτρόφων, οι οποίοι περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί.

Φίλιππος Πέτρου-Εφημέριος Ωλένης και κτηνοτρόφος: «Έχω δυο παιδιά που κάνουν την ίδια δουλειά και δυστυχώς δε θα αντέξουν πολύ. Η Πολιτεία δεν στηρίζει κανέναν. Οι τιμές στο γάλα είναι τραγικές όπως και στο κρέας, ενώ η επιδότηση θα είναι κουτσουρεμένη οδηγώντας στο τέλος του χωριού. Σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό με τα τσακάλια, αφού καθημερινά μειώνονται τα ζώα μας. Έχουμε κάνει κατά καιρούς αίτηση σε Δασάρχη και κυνηγετικό σύλλογο και αναμένουμε η Πολιτεία να επιληφθεί του θέματος για να σώσουμε ότι έχει απομείνει».

Ελένη Σπυροπούλου-Κτηνοτρόφος: «Δυστυχώς τα τσακάλια μάς καταστρέφουν και δεν αποζημιωνόμαστε κιόλας. Δε στηριζόμαστε από κανέναν πλέον. Η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί και αρμόδια για να μας προστατέψει και να μας στηρίξει είναι η πολιτεία».

Νικόλαος Αβράμης-Κτηνοτρόφος: «Τα προβλήματα είναι τεράστια, διότι η πολιτεία δε μας υποστηρίζει. Δε μπορούμε να πληρώνουμε πλέον φόρους. Το γάλα κάθε χρόνο πέφτει και οι ζωοτροφές ανεβαίνουν στα ύψη. Δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και είμαστε σε απόγνωση. Θα ήθελα να ακούσει η Πολιτεία και να πράξει τα δέοντα για να μη διαλυθεί η κτηνοτροφία, γιατί αν χαθεί και αυτή ίσως χαθεί και η χώρα».

 patrisnews

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Αφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας
Αφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας
https://2.bp.blogspot.com/-MmMKYudnKmE/WxPY_4jx17I/AAAAAAACs4E/HdWG_50xQMQxJzs7GFWjP3BUKwdbZI2IQCLcBGAs/s640/KTHNOTROFOI-HLEIAS-696x371.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-MmMKYudnKmE/WxPY_4jx17I/AAAAAAACs4E/HdWG_50xQMQxJzs7GFWjP3BUKwdbZI2IQCLcBGAs/s72-c/KTHNOTROFOI-HLEIAS-696x371.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_59.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_59.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy