Οι λόγοι που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019

Το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά και η ανάλυση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού δείχνουν ότι υπάρχουν τα ασφαλή περιθώρια για την...


Το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά και η ανάλυση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού δείχνουν ότι υπάρχουν τα ασφαλή περιθώρια για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1-1-2019. Ταυτόχρονα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αναζητούν και ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος από τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η εμπλοκή που σημειώθηκε με την εκταμίευση της δόσης, λόγω της ακύρωσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, από τους Γερμανούς, δημιούργησε προς στιγμήν την εντύπωση ότι θα μπλοκαριστεί και η ενδεχόμενη αναστολή ή ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Ωστόσο, η εμπλοκή με τη δόση, οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν ισοδύναμα μέτρα. Αυτά θα βρεθούν από τις αμυντικές δαπάνες και η υπόθεση θα λήξει εντός των ημερών.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή επιβεβαίωσε και το μήνυμα ότι η όποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίμετρα, που θα καλύπτουν το κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, στην επόμενη μεγάλη σύγκρουση με τους θεσμούς, που θα αφορά στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από την 1-1-2019, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τα όπλα της. Για να περάσει αναίμακτα η μείωση, θα πρέπει να μην επιβαρύνεται η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές του ΕΦΚΑ. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ακύρωση των μειώσεων, καλύπτεται από τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

Το 2017 αντί ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 777,35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το οικονομικό του αποτέλεσμα βελτιώθηκε έναντι της πρόβλεψης, κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ το 2017, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Για το 2018, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι πως ο ΕΦΚΑ θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 207 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου εργασίας το πλεόνασμα θα υπερβεί αισθητά το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πλεόνασμα των ασφαλιστικών φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ), αναμένεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,7 δισ. ευρώ, που είναι η εκτίμηση του προϋπολογισμού. Η συνολική υπέρβαση του πλεονάσματος εκτιμά στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ.

Βιώσιμο το ασφαλιστικό και χωρίς τις περικοπές

Επίσης, αχρείαστη θεωρεί την περικοπή των συντάξεων και μελέτη που συνέταξαν οι Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Βασίλειος Μπέτσης υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, που έχουν εμπειρία για το ασφαλιστικό ζήτημα. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, προκύπτει ότι ο δείκτης συνταξιοδοτικές δαπάνες προς ΑΕΠ, χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 16% του ΑΕΠ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων το 2019, επηρεάζει ανοδικά την συνταξιοδοτική δαπάνη, κυρίως την περίοδο 2020-2032, χωρίς όμως να υπερβαίνει το επίπεδο του 16% του ΑΕΠ.

Από το 2032 μέχρι το 2060, παρατηρείται ότι είτε με τις μειώσεις, είτε χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων, ο δείκτης έχει την ίδια τιμή. Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2030 και μετά θα έχουν συνταξιοδοτηθεί όλοι οι λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι, θα έχει αποβιώσει ο μεγαλύτερος αριθμός των σημερινών συνταξιούχων και οι νέοι πια συνταξιούχοι θα συνταξιοδοτούνται με τον Ν. 4387/2016. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εφαρμόζεται για 15 έτη, θα λαμβάνει υπόψη για τις συντάξιμες αποδοχές τον μέσο όρο των μισθών όλων των ετών ασφάλισης και οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι.

Παράλληλα, η μελέτη τους αναφέρεται και σε έναν επιπλέον δείκτη ο οποίος συνίσταται στο άθροισμα της κρατικής συμμετοχής στη δαπάνη για συντάξεις και του ετήσιου ποσού αποπληρωμής του χρέους προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης αυτός εξετάσθηκε για δύο περιπτώσεις: στη πρώτη περίπτωση θεωρήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019 και στην δεύτερη περίπτωση ότι δεν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019.

Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019 στη χώρα μας, δεδομένου ότι χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων: Ο δείκτης συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ καθόλη την περίοδο 2019-2060 δεν υπερβαίνει το όριο του 16% του ΑΕΠ και Ο δείκτης του αθροίσματος της ετήσιας κρατικής συμμετοχής στην συνταξιοδοτική δαπάνη και του ετήσιου ποσού για αποπληρωμή του χρέους προς το ΑΕΠ, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο δεν συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό γιατί διαμέσου του πολλαπλασιαστή των συντάξεων, θα διευρυνθούν οι όροι αναπαραγωγής και ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και ως εκ τούτου θα αποτραπούν οι υφεσιακές επιπτώσεις της μείωσης των συντάξεων και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.

  www.sofokleousin.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Οι λόγοι που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019
Οι λόγοι που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019
https://4.bp.blogspot.com/-akgY4VdHBts/W0jqJV6qIxI/AAAAAAAC0LM/xGfeqy6NNGEPcxr5s5qcplY90DwQvRXxwCLcBGAs/s640/AAA0HoV.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-akgY4VdHBts/W0jqJV6qIxI/AAAAAAAC0LM/xGfeqy6NNGEPcxr5s5qcplY90DwQvRXxwCLcBGAs/s72-c/AAA0HoV.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/07/2019_13.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/07/2019_13.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy