-->

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: Αφήνουμε το στίγμα της δικής μας παρουσίας...

* Τα έργα που προχωράμε είναι έργα που θα αφήσουν το στίγμα της δικής μας παρουσίας... *   Προσπάθησα να λύσω χρονίζοντα προβλήματα ...


* Τα έργα που προχωράμε είναι έργα που θα αφήσουν το στίγμα της δικής μας παρουσίας...

*  Προσπάθησα να λύσω χρονίζοντα προβλήματα σε έργα για να δοθούν επιτέλους στους δημότες μας...

* Θα είμαι και πάλι υποψήφιος...


Στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας, βρέθηκε το newsgf.net, προχθές Παρασκευή το μεσημέρι, όπου με τον κο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο συζητήσαμε αρκετά θέματα, αν και όπως μας υποσχέθηκε σύντομα θα κάνουμε μια νέα συζήτηση όπου θα ειπωθούν πολλά περισσότερα. 

Η μίνι συνέντευξη ξεκίνησε από την απλή αναλογική, που ψηφίστηκε προ ημερών στην Βουλή, πέρασε στα έργα του δήμου Ήλιδας αλλά και στο τι θα κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο. 

Ο κος Χριστοδουλόπουλος, μέσα από τις τοποθετήσεις του δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες…

«Τελικά, δήμαρχε, η απλή αναλογική ψηφίστηκε, παρά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ»

«Η άποψή μου είναι ότι μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Υπάρχουν προβλήματα. Προσωπικά είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με όχι αυτή την απλή αναλογική που θέλουν. Δεν ξέρω αν σε αυτό το νομοσχέδιο, σε κάποια σημεία, είναι απλή αναλογική και σε άλλα ενισχυμένη αναλογική.
Αλλά αφού μιλάμε για απλή αναλογική, γιατί τότε δεν βγαίνει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή; Βγαίνει πρωθυπουργός με 30-35%, γιατί να μη βγαίνει και ο δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή; Να δούμε τι πήρε ο πρώτος, 30-35%, ο δεύτερος τόσο ποσοστό, βγήκαν και οι σύμβουλοι και πάμε να συνθέσουμε πλέον και να ξέρουμε, με προγραμματικές συμβάσεις, ποιο θα είναι αύριο το δημοτικό συμβούλιο και με ποιους θα παίρνουμε αποφάσεις για σοβαρά θέματα. Γιατί τώρα πρέπει να πηγαίνουμε σε κάθε συμβούλιο και να κάνουμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι;

Συνεργασίες. Παίρνει ο πρώτος 10, 12, 13 συμβούλους; Βρίσκει και 2-3 με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί, κάνουν μια προγραμματική σύμβαση σε ποια θέματα συμφωνούν, ποια θέματα θα προχωρήσουν και αποφασίζουν, κατ’ αυτό τον τρόπο, ποιος θα είναι δήμαρχος και με ποιο πρόγραμμα θα κάνει συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις.

Τώρα σε κάθε συμβούλιο θα παρατηρείται ότι πρέπει να βρίσκει ο δήμαρχος με ποιους θα συνεργαστεί, πως θα γίνεται η συναλλαγή, τι θα ζητήσουν για να ψηφίσουν τεχνικό πρόγραμμα, να ψηφίσουν προϋπολογισμό, κι άλλα σοβαρά θέματα που έχουμε ήδη. Στον δήμο μας, για παράδειγμα, έχουμε 10 θέσεις ευθύνης, αντιδημάρχους, προέδρους κ.λ.π. Τι θα ζητάνε;
Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα.

Γι’ αυτό τον λόγο έχει ξεσηκωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ και διαφωνούν σε πάρα πολλά σημεία με το νομοσχέδιο. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό το νομοσχέδιο μας βρίσκει, σε πολλά σημεία, κάθετα αντίθετους. Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει το σύστημα με καθορισμό του προέδρου σε τοπική κοινότητα εκ των προτέρων, ποιοι θα συμφωνήσουν να είναι το συμβούλιο ή ποιοι θα πουν πως δεν συμμετέχουν ή σε ποιον θα πιστώνεται ο πρόεδρος στο συμβούλιο κάτω από 300 κατοίκους στην τοπική κοινότητα όταν μπαίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Είναι όμως πλέον νόμος. Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται, κι εγώ έχω δηλώσει ότι ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ και να είμαι πάλι υποψήφιος στον δήμο Ήλιδας, θα δουλέψουμε, θα παλέψουμε και θα κερδίσουμε.

Εύχομαι να κερδίσει η αυτοδιοίκηση. Εύχομαι να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές που χρειάζεται το νομοσχέδιο ώστε να βγει κερδισμένη η τοπική αυτοδιοίκηση. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η πρώην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ζητούσε την απλή αναλογική, αλλά μ’ έναν τρόπο που θα διασφάλιζε την κυβερνησιμότητα των δήμων. Και σας ανέφερα κάποια από τα προβλήματα που έχω εντοπίσει κι έχουμε συζητήσει στα συνέδρια που έχω παρακολουθήσει στην ΚΕΔΕ και σε αυτά που διαβάζω.

Ο σκοπός είναι να μην είναι χαμένη η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι ο πρώτος βαθμός εξουσίας. Είναι η πρώτη εξουσία που βρίσκει ο πολίτης. Εκεί θα προσπαθήσει να λύσει όλα του τα προβλήματα, ανεξάρτητα εάν η τοπική αυτοδιοίκηση έχει όλες τις αρμοδιότητες ή δεν τις έχει. Εκεί, λοιπόν, ο πολίτης θα προστρέξει, γι’ αυτό εύχομαι να δοθεί η δυνατότητα να ωφεληθεί η αυτοδιοίκηση, γιατί δεν έχει τις μεταρρυθμίσεις που θα θέλαμε να έχει».

Είπατε ότι θα διεκδικήσετε τον δήμο και πάλι στις εκλογές του Μαΐου. Θα τον διεκδικήσετε με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο;

«Αν και η ερώτηση που μου κάνατε ήταν ο 'Κλεισθένης' τώρα με πήγατε σε μια άλλη, με ποιους θα συνεργαστώ [γέλια].
Είμαι δήμαρχος εν ενεργεία, έχω συνεργάτες, θα προσπαθήσω να συνθέσω. Είπαμε ότι πλέον αλλάζουν πάρα πολλά. Καταρχάς δεν θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Είναι πολλοί λιγότεροι. Στα χωριά αλλάζει τελείως. Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να τα δούμε όλα».

Ασχοληθήκατε κυρίως με ζητήματα τα οποία είχαν παγιώσει επί χρόνια προσπαθώντας να ξεμπλοκάρεται διαδικασίες. Από εδώ και πέρα; 


«Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα προσπάθησα να λύσω προβλήματα τα οποία χρονίζουν επί σειρά ετών για να μη πω για δεκαετίες. Να θυμίσω το 4ο δημοτικό σχολείο που μέχρι και τώρα δίνω αγώνα και ήρθε προχθές η απόφαση που μας εγκρίνουν την συμπληρωματική χρηματοδότηση για να αποπερατωθεί το γυμναστήριο;
Να πω για το 1ο Γυμνάσιο που κι εκεί, από τον σεισμό του 2008, έχουμε ένα γυμναστήριο γιαπί;
Να πω για το νοσοκομείο μας;

Προσπάθησα να λύσω χρονίζοντα προβλήματα σε έργα για να δοθούν επιτέλους στους δημότες μας. Προσπάθησα να λύσω προβλήματα στα έργα που παρέλαβα με χρηματοδότηση και δημοπρατημένα και τα οποία είχαν προβληματικούς προϋπολογισμούς, χρηματοδοτώντας από ίδιους πόρους, οι οποίοι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να είχαν πάει σε έργα τα οποία θα τα επωφελείτο η δημοτική αρχή.

Επεδίωξα, επομένως, να τελειώσω αυτά τα έργα, να μη μείνουν περισσότερο γιαπιά. Γι’ αυτό τον λόγο, ότι έργα παρέλαβα, τα τελείωσα. Είναι πλέον λειτουργικά. Παραδόθηκε και λειτουργεί ο Πολυχώρος.
Να μην απαριθμήσω άλλα και κουράσω, όμως θα κάνουμε για γενικότερη συζήτηση για όλα αυτά μια άλλη φορά.

Εκείνο, όμως, που θα ήθελα να πω είναι ότι ένα έργο από την ημέρα που θα συλλάβεις την ιδέα, να γίνει η μελέτη, να βρεις την χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί, περνάει πάνω από μια 5ετία. Είναι κι αυτός ένας λόγος που θέλω να είμαι πάλι υποψήφιος, για να μπορέσω να υλοποιήσω και τα έργα που προγραμματίσαμε, τρέξαμε να χρηματοδοτηθούν και δημοπρατούνται μέχρι τις εκλογές αρκετά από αυτά. Και όπως έχω πει δεν είναι λίγα 20 εκατομμύρια σε μια εποχή κρίσης.

Το ΕΣΠΑ τώρα άνοιξε. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα έργα που προχωράμε έπεσαν πάνω σε πολλές αλλαγές. Για παράδειγμα, άλλαξε ο νόμος, έγιναν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε έτοιμες μελέτες για να τις προχωρήσουμε. Είναι όλες μελέτες και μάλιστα όχι με υπέρογκα ποσά –και ο νοών νοείται.
Μελέτες που μπορούσε να χρηματοδοτήσει ο δήμος μας και να μην αφήσει σε επόμενες γενιές χρέη. Τα έργα που προχωράμε είναι έργα που θα αφήσουν το στίγμα της δικής μας παρουσίας και είναι έργα, όχι μόνο της δημοτικής αρχής του δήμου Ήλιδας, αλλά και διαδημοτικά.

Εδώ θα πω το εξής: Δεν μπορούν η Τεχνική Υπηρεσία και η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Ήλιδας να είναι διαδημοτικές υπηρεσίες.
Η τεχνική μας υπηρεσία ασχολείται με το ΧΥΤΥ, με το εργοστάσιο, με το διυλιστήριο κ.α. Με έργα, δηλαδή, που αφορούν όλο τον νομό. Και από τον χρόνο που τους μένει ασχολούνται και με τον δήμο. Αυτά τα μεγάλα έργα έπρεπε να είχαν πάει σε μια υπηρεσία, είτε της Περιφέρειας, είτε της Αποκεντρωμένης ή οπουδήποτε αλλού. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, εάν ασχολείτο μόνο με τον δήμο, τότε η σημερινή δημοτική αρχή θα είχε κάνει πολλαπλάσια έργα.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, για παράδειγμα το εργοστάσιο, συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει ο ΧΥΤΥ, αλλά όχι με το προσωπικό που βρήκα στον δήμο και με αποδεκατισμένες υπηρεσίες.
Λίγο πριν αναλάβω καθήκοντα έφυγαν έξι μηχανικοί. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μια Τεχνική Υπηρεσία; Ότι δεν μπορεί να κάνει μελέτες από μόνη της. Δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβλέψει τα έργα. Έχουμε σε εξέλιξη 7-8 εκατομμύρια σε εργολαβίες που τρέχουν, ποιοι θα επιβλέψουν; Ποιοι θα κλείσουν τα μεγάλα έργα; Ποιοι θα ετοιμάσουν νέες μελέτες, ποιοι θα μπορέσουν να προγραμματίσουν και το όραμα της δημοτικής αρχής;

Η δημοτική αρχή έχει ένα μεγάλο βάρος με τα έργα που ανέλαβε. Έπρεπε να γίνουν και συμφωνώ. Θέλουμε να γίνουν, αλλά δεν έπρεπε να φύγουν οι μηχανικοί που υπηρετούσαν στον δήμο. Δεν έπρεπε να αποδεκατιστούν οι υπηρεσίες μας.

Η Οικονομική Υπηρεσία, επίσης. Μας κατηγορούν ότι καθυστερούν να πληρωθούν οι επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τον δήμο. Λογικό είναι και δεν θέλω να δικαιολογήσω, αλλά θα υπάρξει μια καθυστέρηση γιατί έχει αλλάξει ο νόμος και οι ευθύνες των υπαλλήλων έγιναν περισσότερες. Τώρα ασχολούνται, κατά μεγάλο μέρος, και με τα διαδημοτικά έργα».

Έχετε περισσότερες χαρές ή περισσότερες λύπες ως δήμαρχος; 

«ΕίΜαι 4 χρόνια δήμαρχος. Δεν μου δόθηκε ο χρόνος να χαρώ, να πω ότι χαίρομαι που είμαι δήμαρχος. Όλο προβλήματα είχα. Όμως προσπαθώ μαζί με τους συνεργάτες μου, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και τότε πραγματικά θα χαίρομαι γιατί θα γνωρίζω πως έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στην ανάπτυξη αυτού του όμορφου δήμου μας.

Όμως σας υπόσχομαι ότι θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για πολλά ζητήματα. Θα μιλήσουμε για τον πολιτισμό που έγιναν τεράστια βήματα, θα μιλήσουμε για αδελφοποιήσεις, θα μιλήσουμε για το άνοιγμα που έκανε ο δήμος, την εξωστρέφεια, για την Ήλιδα, για το φράγμα του Πηνειού και πολλά ακόμα».

Σας ευχαριστώ, δήμαρχε, για την κουβέντα.
«Σας ευχαριστώ κι εγώ για την δυνατότητα να εκφράσω μερικές από τις θέσεις και τις απόψεις μου»


Διαβάστε επίσης...

Χ. Χριστοδουλόπουλος: Πολλά χαμόγελα και ανακούφιση για το Λιμανάκι Παλουκίου

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: Συνεχείς οι προσπάθειές του για θέματα που είχαν 'κολλήσει' πολλά χρόνια

Αμαλιάδα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες - Η διαχείριση του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλουκίου στον Δήμο Ήλιδας

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: Αφήνουμε το στίγμα της δικής μας παρουσίας...
Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: Αφήνουμε το στίγμα της δικής μας παρουσίας...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlXticFji3H2AuBC6M9vJsNw9IFP2O6Ma8JA97SDxOPdt5UeWnCO9Ua6XbR_63eG_mfWKzUhGCoAWUvD4v4hVhlPtE024-9ST5GN8S5w-dpcQa_ohFsCtvpMtcjsesQTuVAmqRofShzak/s640/P1140383.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlXticFji3H2AuBC6M9vJsNw9IFP2O6Ma8JA97SDxOPdt5UeWnCO9Ua6XbR_63eG_mfWKzUhGCoAWUvD4v4hVhlPtE024-9ST5GN8S5w-dpcQa_ohFsCtvpMtcjsesQTuVAmqRofShzak/s72-c/P1140383.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/07/blog-post_625.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/07/blog-post_625.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy