Δημήτρης Γόντικας, ο ευπατρίδης Ηλείος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Στις σπουδαίες πολιτικές οικογένειες της Ηλείας που επέπρωτο από την αδέκαστη ιστορική μοίρα να...


Γράφει ο Πάνος Ν. ΑβραμόπουλοςΣτις σπουδαίες πολιτικές οικογένειες της Ηλείας που επέπρωτο από την αδέκαστη ιστορική μοίρα να πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό μας προσκήνιο, περιλαμβάνεται και αυτή των Γοντικαίων. Με προπάτορα τον ευγενή Δημήτρη Γόντικα. Υψιπετή πολιτικό άνδρα με πολυσχιδή κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική παρουσία, που αποτύπωσε αδρά τα βήματά του στο σύγχρονο πολιτικό πάνθεον της Ελλάδος και δή της Ηλείας.

Ο Δημήτρης Γόντικας είδε το φως της ζωής στα Μαγούλιανα της Ηλείας το 1888.Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποπερατώνοντας τις σπουδές του άσκησε δικηγορία στον Πύργο κατά το διάστημα(1915-1950).Τονίζοντας εμφατικά την ενεργό συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση την περίοδο της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής (1941-44).

Άνθρωπος με υψηλή παιδεία, σπουδαία ακαδημαϊκή κατάρτιση και επίζηλες πολιτικές αρετές ο Δημήτρης Γόντικας, που εδονείτο παράλληλα από κοινωνικό ρομαντισμό, εξεδήλωσε ενωρίς το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Στο οποίο αρωγός ήρθε η ευρύτερη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, ως επιστέγασμα της ευαίσθητης και εμπνευσμένης συμμετοχής του σ΄ αυτήν. Έτσι υπό την σκέπη του κόμματος των Φιλελευθέρων εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας το 1936. Με τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό επανεξελέγη βουλευτής Ηλείας το 1946, το 1950 και το 1951.

Το 1956 εξελέγη βουλευτής με την «Δημοκρατική Ένωση» των Γ. Παπανδρέου - Σοφ. Βενιζέλου – Κων. Τσαλδάρη. Με το κόμμα των Φιλελευθέρων στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά επανεξελέγη το 1958, ενώ το 1961 απέσπασε την βουλευτική έδρα με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εργώδης και ικανός πολιτικός με σημαίνον κοινοβουλευτικό έργο, επελέγη κατ΄ επανάληψη για την ανάθεση χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα διετέλεσε υπουργός Εφοδιασμού επί πρωθυπουργίας Θεμ. Σοφοκλή (1948-1949) και Σοφοκλή Βενιζέλου (1950).

Ενώ ανέλαβε το Χαρτοφυλάκιο των Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα το 1951. Δίκην του υψηλού πολιτικού του κύρους και της βαθυτάτης εκτιμήσεως που έχαιρε στο Κοινοβούλιο εξελέγη για πέντε συνεχείς φορές πρόεδρος της Βουλής (1950-1952). Εξάλλου στον πολιτικό σχηματισμό των Φιλελευθέρων που εξετράφη πολιτικά και καταξιώθηκε, διετέλεσε για μια μεταβατική περίοδο πρόεδρος.

Ακόμα στην πολιτική του δραστηριότητα καταγράφεται με την ιδιότητα του προέδρου, η επίσκεψή του το 1952 στην Γιουγκοσλαβία για την διεξαγωγή διμερών συνομιλιών. Την κατακλείδα όμως της πολιτικής προσφοράς του Δημητρίου Γόντικα συνιστά η οιστρηλατημένη συμβολή του στην πρώτη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στα εκπαιδευτικά μας χρονικά.

Παράλληλα ωστόσο με την πολυεπίπεδη συμμετοχή του στην πολιτική, ο Δημήτρης Γόντικας είχε μια ξεχωριστή συμβολή στον πολιτισμό. Επιστέγασμα της παρουσίας του στον οποίο αποτέλεσε η ανάληψη της προεδρίας του Ελληνογιουγκοσλαβικού Συνδέσμου όσο και του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Αθηνών. Κατέλειπε αξιόλογο συγγραφικό έργο που είδε το φώς της δημοσιότητος εν είδει άρθρων σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Ομιλούσε και έγραφε Γαλλικά. Εκδήμησε το 1967.

Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε μεγάλη θλίψη στον πολιτικό κόσμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού, αφού στο πρόσωπό του απώλεσαν έναν ευαίσθητο διανοούμενο και έναν ευγενή ευπατρίδη …

Και περισσεύει στην οικογένειά μου η ηθική τιμή, που συνδεθήκαμε με δυο κουμπαριές, με τη μεγαλουργό πολιτικά και πολιτισμικά λαμπρή οικογένεια Γόντικα της Ελλάδος, δοθέντος ότι η μητέρα μου Αδαμαντία Κρέμη από τον Πύργο, εργάζονταν στο Πολιτικό Γραφείο του αδαμάντινου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κατ΄ επανάληψη υπουργού και βουλευτή Ηλείας.

Ο γιος έτσι του αοίδιμου Δημήτρη Γόντικα, Κωστής Δ. Γόντικας (και πατέρας του Αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος και του Παναθηναϊκού στο
Βόλεϊ και τ. πρόεδρος του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γόντικα) επίσης Βουλευτής Ηλείας, Ευρωβουλευτής και διακεκριμένος πολιτικός, στεφάνωσε την μητέρα μου με τον πατέρα μου αείμνηστο Νίκο Αβραμόπουλο ή Πεπελάση από την Γαστούνη και βάπτισε εμένα.

Στην φωτογραφία, ο γράφων με τον νουνό του Κωστή Δ. Γόντικα γιό του προέδρου της Βουλής, Βουλευτή Ηλείας και Ευρωβουλευτή και με τον γιό του νουνού του, εγγονό του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κ. Γόντικα, αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος στο Βόλεϊ, του Παναθηναϊκού και τ. πρόεδρο επίσης του Παναθηναϊκού. 

Το παρόν κείμενο και η φωτογραφίες του διαπρεπούς Ηλείου πολιτικού Δημητρίου Γόντικα, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Δημήτρης Γόντικας, ο ευπατρίδης Ηλείος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων !
Δημήτρης Γόντικας, ο ευπατρίδης Ηλείος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων !
https://2.bp.blogspot.com/-BpXsRCD87y0/W3W8HkeFc4I/AAAAAAAC510/Rd8y4hYQ3H4Wz7d-rZpv1sxgV764BnTvACLcBGAs/s640/39294955_282585462523569_4824927979282890752_n.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-BpXsRCD87y0/W3W8HkeFc4I/AAAAAAAC510/Rd8y4hYQ3H4Wz7d-rZpv1sxgV764BnTvACLcBGAs/s72-c/39294955_282585462523569_4824927979282890752_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/08/blog-post_812.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/08/blog-post_812.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy