-->

Αντώνης Πετραλιάς: Ο Ηλείος ανθρωπιστής πολιτικός και ανένδοτος δημοκράτης !

Ο υψηλόφρον άνθρωπος, γιατρός και πολιτικός από την Αμαλιάδα – καταγωγή από την Δίβρη και από την πολιτικομάνα οικογένεια των Πετραλιάδων...

Ο υψηλόφρον άνθρωπος, γιατρός και πολιτικός από την Αμαλιάδα – καταγωγή από την
Δίβρη και από την πολιτικομάνα οικογένεια των Πετραλιάδων – Αντώνης Πετραλιάς. 



Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Το όνομά του έγινε συνώνυμο της κοινωνικής ευαισθησίας. Προσέδωσε τόνο ανθρωπιάς στον «σαρκοβόρο χώρο» της πολιτικής, όταν τούτη κατέτεινε να προσλάβει χαρακτήρα ρωμαϊκής αρένας και αφού διέγραψε παράλληλα μια πλατειά και πολυποίκιλη πολιτική σταδιοδρομία, την οποία πάντοτε κατευόδωνε το ήθος και η πολιτική ευπρέπεια, κατεγράφη αυτοδικαίως στο πάνθεον των Ηλειακών προσωπικοτήτων, που αποτύπωσαν αδρά τα βήματά τους στον ιστορικό μας ορίζοντα.

Ο αοίδιμος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς αποτελεί για όλους τους Ηλείους και ανεξαιρέτως των κοινωνικών τους πεποιθήσεων - αφού το κύρος τέτοιων προσωπικοτήτων εκσπάζει τα κομματικά όρια - ένα διαχρονικό κοινωνικό σύμβολο. Για τούτο όλοι οι Ηλείοι με σεβασμό και περισσήν αγάπη όταν αναφέρονται στον αξέχαστο Αντώνη Πετραλιά, μνημονεύουν με νοσταλγία τον ωραίο άνθρωπο, που αταλάντευτα για δεκαετίες, με πίστη και ιερά προσήλωση στο λειτούργημα του Ιπποκράτη, υπηρέτησε την κοινωνία, ανακουφίζοντας χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας. Πλάι όμως στην γιγαντιαία κοινωνική συμβολή του Αμαλιαδίτη ιατρού ανεφύη και η πολυεπίπεδη πολιτική του παρουσία και δραστηριοποίηση.

Ο αξέχαστος πρόεδρος της «Ενώσεως Κέντρου», Γεώργιος Παπανδρέου,
έχει επισκεφθεί με τον κορυφαίο τότε Βουλευτή του κόμματος και
αδιαφιλονίκητο διάδοχό του Κώστα Μητσοτάκη, το σπίτι του Αντώνη Πετραλιά
στην Αμαλιάδα, την περίοδο, που είχαν ξεκινήσει τον περίφημο «ανένδοτο αγώνα».

Συνεχιστής μιας λαμπρής οικογενειακής παράδοσης αφού ήρε την καταγωγή του από προβεβλημένη κοινωνικοπολιτικά οικογένεια της Δίβρης, παρέλαβε την σκυτάλη του πολιτικού κληροδοτήματος των προγόνων του και αναγορεύτηκε με το ογκώδες και πολυσχιδές κοινωνικοπολιτικό του έργο, άξιος διάδοχος της τιμής που του επεφύλασσε η μοίρα. Έτσι αφού τίμησε και επεξέτεινε τις ηθικοπολιτικές παρακαταθήκες της οικογένειάς του, κατέλειπε στον γιό του – το γνωστό μας βουλευτή – Αυγερινό (Ρένο) Πετραλιά, που απεβίωσε και αυτός πρίν λίγα χρόνια - μια λαμπρή πολιτική κληρονομιά.

Ο Αντώνης Πετραλιάς γεννήθηκε το 1908 στη Δίβρη μέσα σε ένα κατεξοχήν πολιτικό περιβάλλον, αφού η οικογένειά του είχε μακρά παράδοση στα πολιτικά δρώμενα. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστημιακά κέντρα της Γαλλίας ως κλινικός παθολόγος. Από το 1931 θα ασκήσει ιατρική στην Αμαλιάδα, νοηματοδοτώντας στην κυριολεξία το κοινωνικό λειτούργημα του ιατρού, αφού χιλιάδες βασανισμένων από την ανέχεια και την περιθωριοποίηση Ηλείων, βρίσκουν στο ιατρείο του απάνεμο λιμάνι.

 Ενα στιγμιότυπο που αποτυπώνει με παραστατική ενάργεια το κοινωνικό κλίμα στην Ηλεία και βεβαίως στην Αμαλιάδα, στις εθνικές εκλογές του 1964. Ψηφοφόροι του Αντώνη Πετραλιά στον Καρδαμά, που ήταν ένα από τα εκλογικά του προπύργια, παρακολουθούν με ηθικό σθένος ομιλία του. Χαρακτηριστικό πλακάτ της εποχής, που κρατά ένθερμος οπαδός του Ηλείου Βουλευτή, λέει με πολύ αγάπη «Ως εύ (καλό) παρέστης κύριε Πρόεδρε, λαοφιλή και ευεργέτα, της Κοινότητος Καρδαμά. Είμεθα όλοι μαζί σου. Ζήτω η Δημοκρατία». Μια φωτογραφία στην κυριολεξία, μια εποχή !

Η τεράστια κοινωνική του αποδοχή και η βαθυτάτη εκτίμηση του κόσμου θα τον αναδείξουν το 1951 πρώτο πολίτη – Δήμαρχο της Αμαλιάδος στις ομώνυμες Δημοτικές εκλογές, οπότε και κάνει το πέρασμά του από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επιτυχημένη παρουσία του Αντώνη Πετραλιά στον δημοτικό θώκο εν παραλλήλω με τις οικογενειακές του καταβολές, δίνουν στο στίγμα της ευρύτερης πολιτικής δραστηριοποίησής του και προοικονομούν την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές. Βουλευτής θα εκλεγεί για πρώτη φορά με το πολιτικό σχήμα «Δημοκρατική Ένωσις» των Γ. Παπανδρέου- Σοφοκλή Βενιζέλου-Κ. Τσαλδάρη, δοθέντος άλλωστε ότι είναι φορέας της πολιτικής παιδείας του μεγάλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Υπό την σκέπη της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου, ο Αντώνης Πετραλιάς επανεκλέγεται στις αντίστοιχες εθνικές εκλογές του 1961,1963,1964. Διατελώντας και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Τέλος στις πρώτες μετά την έκθεσμη Απριλιανή εκτροπή δημοκρατικές εκλογές του 1974, θα εκλεγεί με τον κομματικό σχηματισμό «Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις» υπο τον Γεώργιο Μαύρο, οπότε και κλείνει ο κύκλος της πολιτικής του παρουσίας. Το 1978 ο αλησμόνητος γιατρός της Αμαλιάδος φεύγει από την ζωή σκορπώντας καθολική θλίψη στους Ηλείους, εφόσον στο πρόσωπό του θα απολέσουν τον ευήθη πολιτικό άνδρα, μα πάνω από όλα τον ακαταπόνητο υπηρέτη του κοινωνικού συνόλου.

Την φυσική έκλειψη όμως του Αντώνη Πετραλιά δεν θα ακολουθήσει η ενάρετη, ευγενική και ανθρώπινη παρουσία του, μιας και ο αοίδιμος γιατρός με την πελώρια και ανεπανάληπτη κοινωνική του συμβολή, θα μείνει για πάντα αθάνατος στην καρδιά, την σκέψη και την θύμηση όλων των Ηλείων…

 Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Αντώνη Πετραλιά, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ Κύπρος ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL IONION FM LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αντώνης Πετραλιάς: Ο Ηλείος ανθρωπιστής πολιτικός και ανένδοτος δημοκράτης !
Αντώνης Πετραλιάς: Ο Ηλείος ανθρωπιστής πολιτικός και ανένδοτος δημοκράτης !
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiedM8XDcbUGjiResTIaLwYvtYCLO2woIMrU2RHmRIW75S6LMEWMfWynIYULmuCefluOUE4UMVoH6nS8PKcx42pCrpjupBlYoEw10nxQh4yY8BMdy59nn-O7zLQn-sAtoRm_ZSx1snH4aE/s640/41522493_533625257080432_2097626692670455808_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiedM8XDcbUGjiResTIaLwYvtYCLO2woIMrU2RHmRIW75S6LMEWMfWynIYULmuCefluOUE4UMVoH6nS8PKcx42pCrpjupBlYoEw10nxQh4yY8BMdy59nn-O7zLQn-sAtoRm_ZSx1snH4aE/s72-c/41522493_533625257080432_2097626692670455808_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/09/blog-post_724.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/09/blog-post_724.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy