-->

Ο Ζάεφ μίλησε «μακεδονικά» στο Ευρωκοινοβούλιο – «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία» (video)

Ιστορική στιγμή για τη χώρα του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το γεγονός ότι απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στη γ...


Ιστορική στιγμή για τη χώρα του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το γεγονός ότι απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στη γλώσσα του, τη «μακεδονική», όπως είπε. Στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη, που όπως είπε, έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία, η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επιτρέπεται να μιλήσει στη γλώσσα του στο Ευρωκοινοβούλιο.  Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι το εισιτήριο για να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Προ ημερών γιορτάσαμε την 27 επέτειο της ανεξαρτησίας μας που αποφασίσαμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον της χώρας.

Η συναίνεση αυτή ξεπέρασε όλες τις θρησκείες και εθνότητες, που ονειρεύονταν να ζήσουν σε μια ανοικτή κοινωνία. Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια ενότητα ευημερίας με Κράτος Δικαίου. Πιστεύουμε στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, στο τέλος της φτώχειας. Πιστεύομε ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα. Οι βαλκανικές χώρες ανήκουν γεωγραφικά και πολιτισμικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά 27 χρόνια μετά δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα όνειρά μας. Αγωνιζόμαστε με εσωτερικές πολιτικές διαμάχες για να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, στο μέλλον μας ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της περήφανης ευρωπαϊκής οικογένειας. Κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, επαγγελματικός διοικητικός μηχανισμός στραμμένος για την εξυπηρέτηση του κοινού. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που μας οδηγεί.

Είμαστε περήφανοι για τις συμφωνίες που πετύχαμε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ. Η πολιτική κρίση που περάσαμε είχε στο επίκεντρο το Κράτος Δικαίου και τον αυταρχισμό από την άλλη. Θέλουμε να χρησιμεύσουμε ως παράδειγμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή. Έτσι θα προετοιμάσουμε τα δυτικά Βαλκάνια για την ένταξή τους στην ΕΕ. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του ονόματος.

Η συμφωνία με την Ελλάδα έφθασε ακριβώς σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας 5τις ευρωπαϊκές αξίες. Τις παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία μεταξύ φίλων και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος και των δύο λαών.

Παραμερίσαμε εμπόδια 25 χρόνων, βελτιώνουμε την ασφάλεια, την οικονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, μια συμβιβαστική, φυσικά συμφωνία για να κινηθούμε προς το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν, να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Για τη δική μου χώρα στο δημοψήφισμα αυτό θα πρέπει ο λαός μου να κάνει το επόμενο βήμα για να γίνει ένα πρόσθετο μέλος του Νάτο και να ολοκληρώσουμε τα κεφάλαια για την ένταξη στην ΕΕ.

Είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991. Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια. Σας έδειξα ποιο είναι το όραμά μας, έτσι μπορέσαμε να προχωρήσομε στη συμφιλίωση ανάμεσα σε κοινότητες. Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των άλλων απειλών. Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι. Όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ αυτό θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο λαό μου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η οικονομίας μας πάει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η εγγύηση για καλύτερη Υγεία, Παιδεία και καλύτερες Υποδομές.

Γνωρίζουμε ότι σε εμάς εναπόκειται να το κάνουμε. Να βοηθήσουμε και εμείς στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους,. Ευρώπη σημαίνει να ζει κανείς σε μια ανοικτή κοινωνία, με κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με σεβασμό ανάμεσα στης κοινότητες, με σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη χώρα μου για την ένταξη σε ΕΕ και Νάτο. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη, πάνω από το 75% του πληθυσμού.

Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη. Το 1991 ήμουν 17 ετών και από τότε ονειρευόμουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου αυτό ακριβώς εξακολουθούν να ονειρεύονται. Σας απευθύνομαι στη δική μου, μακεδονική γλώσσα και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται. Βρισκόμαστε πολύ κοντά γι’ αυτό και το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές. Είναι μια συνεισφορά από πλευράς μας για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια σταθερότερη περιοχή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει την πορεία μας προς το μέλλον», κατέληξε.

 

www.alphafreepress.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο Ζάεφ μίλησε «μακεδονικά» στο Ευρωκοινοβούλιο – «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία» (video)
Ο Ζάεφ μίλησε «μακεδονικά» στο Ευρωκοινοβούλιο – «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία» (video)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_7t1BT9enR_JYQY4vU2hGg8FMUetEtMMC5V3lK3Ylhz3hMpyIZhrSk4naS7igEulHAtGC-awwrefLs41CMk5LwaRN2XoNo7GvY210Mn_rq4W4IMKWoPWpYmO0qfswPWr2HO_K2oBfhak/s640/zaev-1-640x426.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_7t1BT9enR_JYQY4vU2hGg8FMUetEtMMC5V3lK3Ylhz3hMpyIZhrSk4naS7igEulHAtGC-awwrefLs41CMk5LwaRN2XoNo7GvY210Mn_rq4W4IMKWoPWpYmO0qfswPWr2HO_K2oBfhak/s72-c/zaev-1-640x426.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/09/video_98.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/09/video_98.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy